DAG 14

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

Home
 
 
dinsdag 7-7-2009      
Vertrek Berques   Urenteller 4552h28m
      Vertrek 13:35
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
16 sluis Jeu de Mail 15:03 15:03 15:17
  Vignet kopen 14:37 15:00  
Afstand 36Km Totale afstand 480Km  
Motoruren 02h52m Totaal motoruren 48h18m  
Reistijd 03h28m Totale reistijd 59h24m  
Aankomst Bourbourg 17:03    
Terug naar maandag 6/7  

Verder naar woensdag 8/7

Dinsdag ochtend als we koffie hebben gedronken bezichtigen we Berques en nemen een rondrit door de stad met een treintje. Zo zie je meestal de mooiste plekken van zo'n stadje. De rondleiding is alleen in het Frans, dus dat is wel jammer. (wel een leuke gids) 
Berques

De stad Bergues is gekend in het Nederlands als Sint-Winoksbergen of Bergen. De stad werd gebouwd tussen de twee hoogtes van de Groenenberg-heuvel. Op de ene hoogte lag de versterking van de Vlaamse graven, op de andere de abdij van Sint-Winoksbergen. De voor de handel zeer gunstige ligging aan zee en de aanwezigheid van een belangrijk geestelijk centrum als de abdij, betekenden een sterke stimulans voor de groei van de stad. Bergen werd een haven en een textielcentrum van regionale betekenis, met sedert 1276 een eigen wolmarkt en in de volgende eeuwen ook 2 druk bezochte laken- en doekmarkten. Gelegen aan de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen werd de stad regelmatig afgebrand en geplunderd. De Franse revolutie markeert het begin van een economische ineenstorting, een voortdurende achteruitgang en een blijvende verarming. Tijdens de Eerste Wereldoorlog teisterden langeafstandsgeschut en luchtbombardementen de gemeente. In het kader van de verdediging van haar grote concurrent Duinkerken was Bergen in 1940 het toneel van felle gevechten, artilleriebeschietingen en bombardementen die haar in het hart troffen.

Vaubanvesting Belfort Berques   Stadhuis Berques
Het huidige belfort is het derde. Het werd in 1961 heropgebouwd op dezelfde plaats als zijn voorganger, die op 30 mei 1940 in de vlammen is opgegaan en vervolgens, op 16 september 1944, door de Duitsers werd opgeblazen. (30 mei 1940). In grote lijnen is het een getrouwe kopie van het vorige, dat eerder zelf ook al diende heropgebouwd te worden, na de plundering van de stad door de Fransen in 1383.
  Reus van Berques   Stads trein
We gaan een rondrit maken door de stad met een treintje die voor de toeristen informatie staat.
Luchtfoto Berques   Belfort  

      Bij de toeristen info

Even informeren wanneer hij vertrekt   Zit niet slecht We passeren onze aanlegplaats


  Onze gids    

Oude haven Berques   Kanaal naar Berques Haven Berques


Pittige kaas uit Berques
  Cojo en de Molecuul    
Na boodschappen te hebben gedaan gooien we 's-middags los en varen naar de sluis in Duinkerken (sluis Jeu de Mail) waar de Franse vaar vignetten te koop zijn. Je kunt stuurboord voor de sluis aanleggen achter het VNF kantoor en je kan dan via de achteringang (zit hek met belletje) naar het kantoor lopen. We nemen een vignet voor 16 dagen van 55,40Euro. We krijgen een boekje van het VNF met de bedieningstijden van de sluizen en bruggen op alle kanalen. Het is hetzelfde boekje als 2 jaar geleden en de fotoâ's van de Molecuul en de Cojo staan er nog steeds in. We varen de sluis in die al open staat, worden gecontroleerd op ons vignet en de sluiswachter zegt naar Bourbourg te bellen voor de sluis bediening. Net achter de sluis stuurboord is een aardige aanlegplaats. We kijken onderweg wel of we een mooie aanleg zien om te overnachten.
Sluis Jeu de Mail     Canal de Bourbourg

  Coppenaxfort Canal de Bourbourg Sluis Bourbourg
We varen nu op het canal de Bourbourg  En gaan bij Coppenaxfort stuurboord uit richting Bourbourg. Hier is het heel smal. Bij het plaatsje Coppenaxfort is een aanleg, maar als hier gepasseerd moet worden is dat erg moeilijk en er zijn geen bolders op de kant. We varen dus maar door naar Bourbourg. Je vaart hier in een sloot, maar er staat zeker 1m50 water. Bij sluis Bourbourg aangekomen is er niemand te zien. Omdat het al ??? uur is, leggen we stuurboord voor de sluis aan. Je ligt hier prima en het is diep genoeg. Later komt de boot die met ons in Berques lag ook aan en gaat achter ons liggen. Joop en ik verkennen de omgeving.
    Kerk Saint-Jean-Baptiste in Bourbourg  

 Net achter de sluis is een jachthaventje waar je ook prima kan liggen.

  Kanaal door Bourbourg Hier moeten we morgen onderdoor  


     
Mar heeft het er van genomen      

Terug naar maandag 6/7 HOME

Verder naar woensdag 8/7