DAG 7

VAKANTIEREIS 2008 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
dag 7 dinsdag 30-6-2009      
Vertrek Sluis Merelbeke bij Gent   Urenteller 4535h44m
      Vertrek 05:50
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
Afstand 67Km Totale afstand 346Km  
Motoruren 04h43m Totaal motoruren 33h15m  
Reistijd 05h22m Totale reistijd 40h58m  
Aankomst Keersluis Beernem 11:12    

Dinsdag ochtend 30/6 word ik door Joop en Cor om zes uur gewekt. De sluis gaat draaien, de deur is al aan het zakken en de beroepsschepen hebben de motor al gestart. Het is een grote rotzooi hoe dit in België toegaat. Ik had mijn telefoon gezet, maar de tijd stond nog op wintertijd, dus hij was niet afgelopen. Om 10 over zes varen we de sluis al uit. We besluiten richting Brugge te gaan en als we een goede plek tegenkomen daar te blijven liggen. Dat loopt allemaal wat anders, want als we in de ringvaart varen komt er een dikke mist opzetten. Je kan nog geen tien meter ver zien. We sukkelen achter een oude spits aan, maar die geeft het op en gaat aan een paar palen liggen die langs het kanaal staan. Ik vraag of wij tegen hem aan mogen en dat is geen probleem. We blijven zo'n uurtje liggen. De mist is wat minder geworden en het is wat warmer geworden. We besluiten maar weer verder te gaan. We melden ons op de marifoon bij de splitsingen die volgen en krijgen de positie van diverse schepen te horen. De tocht verloopt goed, maar het is niet prettig varen in deze mist.

Mist op de Ringvaart

 
Wachten tegen een spits totdat de mist is opgetrokken op de Ringvaart

 

Bij Sint-Joris is het kanaal zo smal dat je een vrachtschip niet kan passeren. Net als we dit stuk invaren komt er van de andere kant een leeg vrachtschip van 80meter. We moeten voor het smalle stuk klem aan de kant om hem voorbij te laten gaan. We zien hier verschillende ijsvogels langs het kanaal.
Pas zo'n 10km voor Brugge vinden we een goede plek waar we kunnen aanleggen. We liggen hier net achter een waterkering "keersluis Beernem". Het is een rustige plek om te overnachten.

  Kanaal Gent-Oostende
 
Keersluis Beernem

Deze plek heeft een geschiedenis die op een bord naast de keersluis staat geschreven. De originele overzet ligt er naast.

Oude overzet van het kanaal Geschiedenis van de overzet    

We gaan fietsen en via de Tom-Tom komen we bij een Aldi waar we een bak ijs halen. Cor maakt  s'-avonds tostiës die ons heerlijk smaken.
s'-Avonds fietsen we nog naar het volgende dorp (Moerbrugge) om de aanlegplaats te bekijken. Achter de Moerbruggebrug is bakboord een goede aanlegplaats. Hier is gratis drinkwater te verkrijgen. Onderweg passeren we nog een aantal bunkers langs het kanaal, die nu gebruikt worden door vleermuizen. In het dorp staat een monument bestaande uit tankonderdelen ter nagedachtenis van de slag om Moerbrugge in 1944.

Slag om Moerbrugge 1944   Welkom in de Vallei van de Zuidleie

Als we terug komen staat er een te harde wind om nog op de kant te zitten. We nemen daarom een pilsje op de Cojo.

Terug naar maandag 29/6 HOME

Verder naar woensdag 1/7