DAG 17

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
vrijdag 10-7-2009      
Vertrek Houlle   Urenteller 4558h14m
      Vertrek 10:30
Afstand 14Km Totale afstand 519Km  
Motoruren 1h32m Totaal motoruren 52h44m  
Reistijd 01h25m Totale reistijd 63h58m  
         
 
Vanochtend uitgeslapen en koffie gedronken voordat we wegvaren om 10:30 uur. Joop kan het niet laten om een gat in het steiger te repareren voordat we vertrekken. We varen rustig over de Houlle om gee golven te maken. Later vertelt Joop dat er met stenen is gegooid door kinderen. Gelukkig is er niets kapot gegaan.

Joop repareert het steiger   Op de Houlle  
We varen langs de Clairmarais

De Clairmarais is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel zijn platte schuiten of les bacoves. De Clairmarais bevatten vooral groetenpercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. De Clairmarais liggen tussen de Aa (rivier) en St-Omer.

Rivier de AA      
De rivier de AA is mooi varen en we zijn in een uur bij Arques, waar de jachthaven bakboord voor sluis Flandres ligt. We draaien de jachthaven in en krijgen door de havenmeester een plek toegewezen.
Bakboord voor sluis Flandres zit de jachthaven van Arques   Jachthaven Arques  
We eten wat en halen de fietsen van dek en gaan richting St. Omer. We steken de sluis over en fietsen door het moeras gebied naar Omer. Het is een behoorlijke klim want de stad ligt tegen een heuvelrug.
Jachthaven Arques     Stadhuis St. Omer


St. Omer

Als we op het grote plein voor het stadhuis aankomen, staan er een aantal oude Citroëns die aan een tocht naar Arras meedoen. We spreken een aantal van de bestuurders en bewonderen de wagens.

Fietsen tegen het stadhuis      


      Daar zit het probleem


De tussenstop in St. Omer van de 75e la Traction Avant

Als we het stadhuis uitlopen spreekt ons een Française aan die goed Nederlands spreekt. Ze wil graag iets kwijt over de stad en wil haar Nederlands een beetje oefenen. Ze wijst ons de weg naar de VVV en later wandelen we daar heen. Als we in de VVV naar folders aan het zoeken zijn, komt de Nederlands sprekende Francaise binnen en regelt voor ons een aantal interessante folders. Ze raad ons aan het park en de kathedraal te bekijken.
Een echte Citroen      
    Office de tourisme  
We wandelen dan ook door het park, wat prachtig en enorm groot is.
  Park van St. Omes    
    Kathedraal van St. Omes  
Daarna bezichtigen we de kathedraal en eten nog wat op het plein voor het stadhuis. De oude Citroëns blijven binnen komen en het blijft leuk om naar te kijken.
       
De O-L-Vrouwbasiliek was oorspronkelijk een collegiale kerk, werd toen kathedraal en is nu een basiliek. Dit 16de eeuws gebouw in de gotische bouwstijl, heeft een groots interieur maar is minder goed onderhouden dan zijn evenbeeld in Amiens. De belangrijkste attractie in de kerk is de graftombe van St-Erkembode. Hij wordt aanbeden voor groeiproblemen, vandaar de vele kinderschoentjes en kledingstukken op zijn graf.
 
Dan fietsen we naar Flunch. Helaas het adres wat in de Tom Tom staat is niet goed en we gaan de verkeerde kant uit. Marga vindt het allemaal maar niks en we fietsen terug naar de VVV waar zij een kaart ophaalt. Dan gaat het allemaal een stuk beter en  bereiken we snel Flunch die in een Auchan zit. Eerst iets drinken en dan de Auchan in.
De vrouwen doen boodschappen en wij kijken bij de technische onderdelen. Dan eten bij Flunch wat altijd weer gezellig is. De terugweg loopt een stuk beter en via een snelle weg zijn we zo terug bij de boten. Dan een lekkere bak koffie als we om kwart voor negen terug zijn. De havenmeester komt langs om 10Euro af te rekenen. Daarna een lekker wijntje op de Cojo om de dag perikelen te bespreken en laat naar bed.


Lekker Sint Omer biertje.
    

We liggen in het haventje waar 2002 bij staat. Het stuk water wat langs Sint Omer loopt is onbevaarbaar. De bruggen en sluizen werken niet meer. Er ligt wel in  de stad een steiger.

Een kilometer voor de jachthaven van Arques is bakboord nog een port de pleasanse, maar we zijn daar al eens ingevaren en vastgelopen en geen steiger gezien. Joop heeft me er toen uit moeten slepen, want ik zat muur vast in de blubber

Als je de sluis Flandres uit komt ,heb je stuurboord de ingang naar Saint Omer waar je voor de brug even kan liggen om boodschappen te doen aan de overkant van van Arques. Let op het waterverschil binnen enkele tellen veroorzaakt door de sluis van 13meter diep  bij Les Fontinettes.

Kaart: Uit toeristische vaargids. Terug naar donderdag 9/7 HOME

Verder naar zaterdag 11/7