DAG 6

VAKANTIEREIS 2008 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
dag 6 maandag 29-6-2009      
Vertrek Lier   Urenteller 4528h32m
      Vertrek 14:23
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
sluis Duffel 14:37 14:44 14:55
7 sluis Merelbeke 22:43 22:43 30/6 - 06:21
Afstand 96Km Totale afstand 279Km  
Motoruren 07h02m Totaal motoruren 28h32m  
Reistijd 08h00m Totale reistijd 35h36m  
Aankomst Sluis Merelbeke bij Gent 22:43    
Maandag 29-6 Vandaag een bloedhete dag. We zitten wat op het steiger bij Lier en het is eigenlijk te heet om wat te gaan doen. Na het middageten willen we water tanken, maar het tappunt bij de boot is defect. Joop haalt de havenmeesteres er bij ,want we hebben er twee euro in gedaan. Het blijkt dat de waterklep bevroren is geweest. We bieden nog aan om het te repareren, maar dat wil ze niet. We varen naar het eind van de steiger waar nog een watertappunt is. De havenmeesteres laat het water even doorstromen omdat de leidingen onder het steiger erg warm zijn. Dan wordt de was nog even gespoeld en de watertanken gevuld. Het kost 1 euro per honderd liter water. Rond twee uur varen we weg want ons is verteld dat je hier 2uur voor laagwater in Antwerpen moet vertrekken om bij Wintam te zijn als het water daar gaat opkomen.
   
We hebben gisteren Lierse Vlaaikes gekocht en we peuzelen ze nu bij de koffie op.

Ik heb ergens het recept van internet afgehaald:

20g boter, bloem, 1/4 l melk, 170g peperkoek, 1 ei, 1 pakje vanille suiker en briseédeeg.

Week de peperkoek in het ei en de melk met de vanillesuiker. Beboter kleine taartvormpjes en bestrooi ze met bloem.
Leg het deeg erin en bak ze in een matig warme oven op 150° C voor. Giet de samenstelling van ei, peperkoek en melk vervolgens in de voorgebakken taartbodempjes en bak ze af in een oven van 150° C. Stort ze uit, laat ze afkoelen en bestrooi ze met bloemsuiker.
  Lierse Vlaaike  
Havenmeester steiger Lier Sluis Duffel Uitvaart sluis Duffel  

Sluis Duffel naar de beneden Nete draait snel en we varen de beneden Nete op om zo'n 1,5 uur voor het einde van laag water bij Antwerpen. Het is een blubberzooi en je moet goed het midden van de rivier houden. Ga ook niet een bocht afsnijden, maar houd goed de buitenbochten. In sommige stukken zie je de bodem van de rivier. Hier moet je niet s'-nachts gaan varen als je de rivier niet op je duimpje kent.

Links de echte rivier de Nete Het is al behoorlijk laag    


  De Cojo op de Nete  


Snelstromende beneden Nete
 

 
Rechts de Dijle naar Mechelen Nogmaals rechts de Dijle Goed te zien hoe laag water

Na de afslag naar de Dijle gaat de beneden Nete over in de Rupel.
Sluis bij Klein Willebroek   Uur voor laag water

BOOM

We zijn om 16:10uur bij Boom wat nog te vroeg is om de schelde op te draaien. Bij Boom zijn een paar wachtplaatsen, maar die zijn allemaal bezet. Iets verder op de rivier ligt een binnenvaartschip afgemeerd waar we dan maar tegenaan gaan. Om kwart over vijf stoomt het nog steeds af, maar we varen toch maar richting sluis Wintam. De bruggen bij Boom zijn nu hoog genoeg voor ons, maar bij hoog water kunnen wij er waarschijnlijk niet onder door. Dat zien wij op de terugweg als we hier weer langskomen.

Opvaart op de Rupel Spoorbrug bij Boom Wachten op laag water

Jachthaven?

Oude sluisingang naar Willebroek Zeiljacht in problemen

Zeiljacht wordt meegenomen

Drooggevallen

 op de Schelde

Het laatste stukje van de Nete hebben we zelfs stroom tegen. Op de schelde is de vloed ingezet en we varen voor stroom naar
Gent.

 

Brug bij Temse

 
   

Jachthaven in de Schelde
 
Op de Schelde wordt het donker

De afstand Wintam naar Gent valt wel tegen, we dachten voor tien uur sluis Merelbeke te kunnen bereiken, maar dat halen we niet. De stroming is nog niet zo sterk en we lopen maar 13km/h. Pas om 22:43uur bereiken we Merelbeke, maar deze zeesluis draait maar tot 22:00 uur. De sluizen laten ze wel open staan, zodat je in de sluis kan overnachten. Er is namelijk geen goede aanleg op de schelde. Het getijde verschil is hier zo'n 3 meter, dus dat is best lastig met vastmaken. Na ons schuift er nog een groot tankschip de sluis in en dan is hij vol. Joop gaat vannacht wel een paar keer kijken hoe het met de touwen gaat zodat we ons niet ophangen. Het is hier trouwens nog een verschrikkelijke herrie ook, want er ligt een rijkswegbrug over de sluis. Dus van goed slapen zover dat dan kan, komt toch niets.

Donker valt in op laatste stukje Schelde Zeeluis Merelbeke  bij Gent
Terug naar zondag 28/6 HOME

Verder naar dinsdag 30/6