VAKANTIEREIS 2015 van de motorjachten Molecuul en Cojo We besloten al in december 2014 nog eens een rondje Moezel te doen. Joop had de vorige keer (2007) toen we op de Lahn vaarden gezegd, dat het wel de laatste keer was dat hij op de Lahn vaarde, maar hij wil dit jaar toch nog eens via de Moezel naar de Lahn. We waren daar dus al in 2007 geweest en vonden het een prachtige rivier waar we het nog steeds over hebben. Ook de reis door Frankrijk over de Maas bevalt ons altijd zeer goed. Rustig varen en genieten van de leuke stadjes die je aan doet. De oude kleine sluizen die met een afstandbediening  te bedienen zijn geven altijd weer het gevoel van vrijheid. Ook de Moezel is altijd weer een belevenis al zijn het alleen maar de sluizen die altijd weer een belevenis zijn. Natuurlijk zijn de stadjes zoals Kuess en Cochem altijd weer leuk om te bezoeken. Duitsland is ook het land om lekker uit eten te gaan en heerlijke sorbets te eten. De Rijn terug is iets minder, maar Dusseldorf en de andere steden langs de Rijn zijn toch erg mooi. Ik kon dit jaar weer 7 weken vakantie krijgen en in 7 weken is deze reis goed te doen. De Cojo en de Molecuul maken altijd wel wat mee op hun reis, zo lees het verslag en geniet net zo veel van de reis als wij.


 Rijntoren in Dusseldorf met daaronder de marina Dusseldorf


De Molecuul en Cojo in de marina van Dusseldorf

 


Voordat we de marina in Dusseldorf op 3 augustus binnen vaarden hadden we al een grote reis achter de rug. Vrijdag 19 juni vaarden we namelijk weg bij WSV De Vijf Sluizen. Onze eerste aanleg is een WSV in Waalwijk om daar een paar kennissen te ontmoeten om gezamelijk een biertje op de Molecuul te drinken.

Hieronder een paar plaatsen waar we overnacht hebben.

 Het buitensteiger bij Grave, waar de vrouwen een heerlijke Chinese maaltijd ophalen.

 

 De vluchthaven van Arcen waar 50meter vandaan een goede ijssalon zit (ijssalon Clevers), waar we s'avonds een heerlijke ijsje halen.

 Links een steiger op de Asseltse plassen waar we dit jaar gratis lagen en rechts Profondeville in België waar je niet rustig ligt door de speedboten, maar waar je een prachtig uitzicht hebt.

 

Natuurlijk doen we ook Maastricht aan om te winkelen en wat te eten. Toen wij aankwamen was er plek genoeg aan de pier.

 


Ook doen we Waulsoord weer aan. Het is prachtig weer en we barbecuen op het eind van het steiger. Een heerlijke avond.

 

Vanuit Waulsoort gaan we de Franse grens over en varen door naar Fumay waar rond deze tijd altijd een viswedstrijd is en je niet aan het steiger voor de stad mag liggen. Wij varen dan door naar de volgende sluis L'Uf en meren af achter de sluis. Je kan hier goed wandelen en je ligt er erg rustig. Er komt in de avond nog wel een spits voorbij, die een speciale begeleiding van een sluiswachter heeft.

 

 Achter sluis L'Uf

  

De volgende ochtend varen we naar Revin waar we een paar dagen willen blijven.

   

 

Het is zo heet geworden dat we drie dagen in Revin blijven. De eerste dag tegen elkaar aan, maar dan vertrekken er een paar schepen en kunnen we alle twee aan de wal liggen. Je kan hier goed diesel tanken en er zitten diverse supermarkten dicht bij. Ik maak nog een wandeling door het bos langs de rivier aan de overkant van de haven ondanks de hitte. Op de haven zijn prima douches en er staat een wasmachine. Een van de mooiste havens aan de Maas in Frankrijk met de leukste havenmeesteres Catharine.
Het waterpeil is aan het zakken door de hitte en er doen al verhalen de ronde dat de sluizen beperkt geschut worden. Als de hitte blijft aanhoud besluiten we toch na drie dagen verder te gaan. We willen naar Montherme varen om daar aan de nieuwe aanlegkade te overnachten. Vrijdag 3/7 vertrekken we dan ook uit Revin. Om half twee meren we af aan de kade, maar prettig liggen is het hier niet. De kade is van beton en door de hitte is het beton zo heet geworden dat je er onwel van wordt. We kruipen iets verderop onder een boom in de schaduw. Laat in de middag arriveert er nog een groep Belgische boten die de gehele kade in beslag nemen. Er is ook nog even een ruzie over een plaats aan de kade. Met Joop verken ik de omgeving, maar er is weinig te bekijken en het is veel te heet om een lange wandeling te maken. We duiken een cafe in voor een heerlijke kouwe klets.
Voordat s'ochtends de Belgen vertrekken gooien wij los en gaan op weg naar Lumes.

 

We liggen hier achter sluis 36 in de ochtend met een beetje mist.
Een prachtige ligplaats met op de kant banken en barbecue plaats

 

Tunnel voor Sampigny. Even toeteren want achter de tunnel ga je gelijk stuurboord uit.

 

 Na sluis Liny. Een oude loswal waar het diep is maar wel veel waterplantengroei. Je kan hier prima overnachten. Je moet wel een paar meerpennen in de grond slaan, want er kan altijd een spits passeren.

 

 Tunnel van Foug toegang tot de sluizentrap naar Toul.

 

 

 

We hebben voor de tunnel geslapen. Je kan hier als je uit het noorden komt prima bakboord voor de tunnel liggen in de inham die daar zit. Hier is een natuurpark waar je goed kan wandelen. We zien nog een bijennest in een lichtpaal. We ontmoeten daar de Christina die al een hele reis achter de boeg had en dan is er genoeg te kletsen.

 

Het bovenste gebakje is een Tarte au Citron

Heeeeeeeeeeeeeeerlijk

Op donderdag 16/7 leggen we met bloedheet weer aan in Toul na een prima verlopen sluizentrap. De haven van Toul is altijd een waterplanten paradijs en je krijg altijd iets in je schroef. We gaan de stad in en eten buiten bij een cafe. Ze hebben een ventilator met water sproeier op het terras staan om het een beetje koel te houden. Dan nog een paar heerlijke gebakjes gekocht en terug naar de boot en onder een boom voor de koelte.

 

Als we uit Toul vertrekken worden we aangehouden door de politie om alles op de boot te controleren. We hadden in Verdun al een controle gehad en toen we dit duidelijk maakten konden we de sluis in zonder weer een controle. We varen naar Liverdun waar je en klein haventje hebt aan bakboord. Op de onderstaande foto kan je zien hoe mooi je hier ligt. Het is er alleen niet zo diep.

 

 Aanleg bij Liverdun

  

       


Een paar biertjes die we hebben gedronken

 


Overnachten achter de aanlegpier voor een sluis op de Moezel met toestemming van de sluiswachter. Leuk als er passagier schepen langskomen,

 

De Cojo ligt in een bootsluis op de Moezel. Deze sluizen zitten naast de grote sluis en zijn 3m30 breed en 15m lang.

 

 De Molecuul ligt onder de bootsluis op  de Cojo te wachten.

`

 Gevaren route.

 

 Aanleg in Wasserbillig. Ook hier staat een bord wanneer je er met een jacht mag aanleggen.

 

 In Wasserbillig tegenover de aanleg kun je voor het monument van Luxenburg heerlijk uit de zon zitten. Het is vandaag ruim 35 graden. S-avonds lig je hier wel in een wandelroute en komen er mensen een praatje maken.

 

 Hier liggen we in Grebenmacher. Het was altijd een aanlegplaats voor cruise schepen, tegenwoordig staat er een elektronisch boord met de datum en tijd er op tot wanneer je hier mag liggen met een jacht.

 

 Natuur komt Mar terug van boodschappen doen met Cor in Grebenmacher met een heerlijke Tarte au Citron

 

 Aanleg bij sluis Pagny op de Moezel

 

 Bij sluis Pagny waren ze door het H-bind voor de sluisdeur gevaren.

 

 Nog maar eens een foto vanuit een bootsluis op de Moezel. Hier is goed te zien hoe diep ze zijn. Deze sluizen zijn eenvoudig te doen en het schutten gaat zeer rustig.

 


Totaal verbruikte Diesel  774Liter Prijs 848,70Euro

Motor uren 156h en 7min

Verbruik per uur 5Liter

Doorvaart Frankrijk 110,40Euro

Totaal liggeld 21 nachten 218,58

Uit eten 17x 581,70Euro


Totaal aantal kilometers via Garmin 1599Km


 

 We leggen aan in Konz bij een jachthaven op de hoek Moezel Saar. Je ligt hier zeer rustig en het trein station is 10 minuten lopen van de jachthaven. We gaan met de trein naar Trier. Als we aangelegd hebben, zijn we in tien minuten weg om de trein te halen. Het is prachtig weer. We hoeven maar 5 minuten op de trein te wachten. Op het station kopen we een familie kaart voor 6 personen voor een hele dag en dat kost maar 12 Euro.

 

 We hebben een prachtige dag in Trier en bezichtigen de stad. Als we s'middags in de hoofdstraat lopen horen we geroep en tot onze verbazing zijn het leden van onze watersportvereniging die hier ook met de boot zijn. Natuurlijk moet daar een biertje op gedronken worden.

 

 Ontmoeting in Trier

 

De Cojo op de moezel

 

 Jachthaven bij Kues. Het is 10 minuten fietsen over een fietspad naar Kues.

 

 De aanleg bij Zell. Een leuk plaatsje om te bezoeken en een wijntje te drinken. Tevens goede ijszaak. De vrouwen slaan hier lekkere wijn in. Er is maar beperkte aanleg, maar we zijn hier al vijf keer geweest en er was altijd plaats voor twee boten. Havengeld 10Euro incl. stroom. Geen douches.

 

 Hier liggen we in Cochem. Voor een aantal jaren geleden was hier in het hoogseizoen geen plek te vinden. Nu is bijna de hele kade leeg en kan je zelfs in het haventje liggen. Je hebt wel een paar dikke stootzakken nodig, want er zitten dikke palen tussen de boot en kade. Het liggeld is 11Euro78.

 

 De aanleg in Koblenz. We liggen in de jachthaven 500m stroomopwaarts op de Rijn uit de Moezel komende aan stuurboord in een jachthaven. Het is met de fiets een 15 minuten van de binnenstad. Je ligt hier rustig en veilig. Er zit een supermarkt en bakker vlakbij de haven. Douches zijn in een gebouw op de kant. Havengeld 15Euro.

 

 We liggen hier in Bad Ems op de Lahn. Vanuit de jachthaven bij Koblenz drie uurtjes varen. Ook hier zijn niet veel aanlegplaatsen aan de Lahn. Als er geen plek is kan je in de jachthaven liggen iets terug. De jachthaven komt havengeld ophalen 9Euro. Zit op de kade wel een wateraansluiting, maar dan moet je wel op onze plaats liggen. Leuke stad om te bezoeken. Er zitten hier warmwaterbronnen die we bezoeken.

 

Joop tapt een beetje bronwater in Bad Ems.
Bron gegevens

  

 We passeren Dassenau op de Lahn. Zeker ook een bezoekje waard.

 

 Een van de nauwe doorgangen op de Lahn. Erg leuk varen.

 

 Aanleg Nassau. Hiervandaan gaan we normaal met de trein naar Limburg, want we hebben te weinig tijd om het te varen en er is een sluis gestremd bij Diez. Ook hier weer dikke stootzakken om niet op de stenen te komen. De trein bleek een week buiten werking en moesten we met de bus, Zeker een aanraden om het ook eens met de bus te doen. Een mooie rit door het berglandschap. Gratis ligplaats. Veel wandelaars langs de boot. Prima plek.

 

 Een foto van Limburg aan de Lahn. Een aanrader om hier heen te gaan.

 

 Van Nassau varen we terug naar Lahnstein waar we buiten de sluis overnachten bij een jachthaven. s'Avonds lopen we langs de Rijn naar het brauwhaus Maximiliaan waar je heerlijk kan eten en bierdrinken. Zoals je op de foto kan zien staat er niet veel water in de Rijn.

 

Heerlijk eten en drinken bij Maximiliaan aan de Rijn.


 

 Vertrek uit Lahnstein. Er  liggen twee schepen achter de sluis van onze vereniging.

 

 We varen van Lahnstein naar Zundorf en de volgende dag naar Dusseldorf aan de Rijn. Hierboven de marina in de stad.

 

 En dan een biertje bij Uerige in Dusseldorf.

 

 En natuurlijk wat eten op de boulevard langs de Rijn.

 

Verkeerde wal varen op de Rijn

 

 Drukke scheepvaart op de Rijn.

 

 Van Dusseldorf varen we naar Wesel. Een fijne jachthaven met restaurant. We bezoeken Wesel, maar dat is wel een 15minuten fietsen. Leuke stad om te bezoeken. Door de lage waterstand staat de loopbrug erg schuin.

 

 

Via Tiel en Gorinchem waar we hier liggen naar huis en dan is de vakantie weer afgelopen.

 

Download reistabel 2015 

Reisverslag 2015

 

Datum Vertrekplaats Urenteller Motoruren Vertrektijd Aankomsttijd
           
Vrijdag 19/6 w.s.v. de Vijf sluizen 5404,12 - 19:43 -
Vrijdag 19/6 Voornse sluis 5405,06 00:45 - 20:28
Zaterdag 20/6 Voornse sluis 5405,06 05:45 08:15 14:00
Zondag 21/6 Waalwijk 5410,49 06:25 10:20 16:45
Maandag 22/6 Grave 5417,19 05:39 10:03 15:42
Dinsdag 23/6 Arcen 5422,08 06:44 09:53 16:37
Woensdag 24/6 Asseltse plassen 5425,58 06:00 09:00 15:00
Donderdag 25/6 Maasbracht 5428,05 04:55 09:00 13:55
Vrijdag 26/6 Maastricht 5432,16 07:20 10:30 17:50
Zaterdag 27/6 Amay 5437,27 06:45 09:00 15:45
Zondag 28/6 Profondeville 5442,50 04:27 09:20 13:47
Maandag 29/6 Waulsoort 5246,02 07:13 08:53 16:06
Dinsdag 30/6 Sluis L'Uf 5468,57 01:54 08:45 10:39
Woensdag 1/7 Revin 5468,57 - - -
Donderdag 2/7 Revin 5468,57 - - -
Vrijdag 3/7 Revin 5452,40 04:22 09:02 13:24
Zaterdag 4/7 Montherme 5455,23 04:42 07:55 12:37
Zondag 5/7 Lumes 5458,53 03:22 10:13 13:35
Maandag 6/7 Sluis 36 5461,48 04:25 08:47 13:12
Dinsdag 7/7 Sluis 34 Alma 5463,51 02:13 09:02 11:15
Woensdag 8/7 Stenay 5465,52 02:52 09:35 12:27
Donderdag 9/7 Sluis Liny 26 5468,03 04:58 08:55 13:53
Vrijdag 10/7 Verdun 5472,04 03:17 10:45 14:02
Zaterdag 11/7 Dieue 5474,01 02:12 10:16 12:28
Zondag 12/7 La Croix sur Meuse 5475,57 - - -
Maandag 13/7 La Croix sur Meuse 5475,57 03:29 09:27 12:56
Dinsdag 14/7 Sampigny 5478,38 02:06 09:00 11:06
Woensdag 15/7 Euville 5480,21 06:05 09:00 15:05
Donderdag 16/7 Voor Tunnel 5482,18 02:46 08:57 11:43
Vrijdag 17/7 Toul 5483,52 04:08 10:37 14:45
Zaterdag 18/7 Liverdun 5486,14 06:47 09:00 15:47
Zondag 19/7 Sluis Pagny 5490.03 06:03 08:57 15:00
Maandag 20/7 Km 270 voor Sluis 5495,00 09:23 08:55 18:18
Dinsdag 21/7 Grevenmacher 5501,23 00:32 13:20 13:52
Woensdag 22/7 Wasserbillig 5502,03 00:35 09:05 09:40
Donderdag 23/7 Konz 5502,41 06:56 10:14 17:10
Vrijdag 24/7 Sluis Wintrich 5508,25 01:53 08:52 10:45
Zaterdag 25/7 Bernkastel Kues 5509,43 05:05 09:40 14:45
Zondag 26/7 Zell 5514,06 04:27 09:28 13:55
Maandag 27/7 Cochem 5517,40 06:10 09:25 15:35
Dinsdag 28/7 Koblenz 5523,08 - - -
Woensdag 29/7 Koblenz 5523,08 03:10 09:05 12:15
Donderdag 30/7 Bad Ems de Lahn 5525,40 01:40 10:05 11:45
Vrijdag 31/7 Nassau 5526,51 - - -
Zaterdag 1/8 Nassau 5526,51 03:30 10:00 13:30
Zondag 2/8 Lahnstein 5529,22 05:55 09:05 15:00
Maandag 3/8 Zundorf 5535,37 06:22 09:03 15:25
Dinsdag 4/8 Dusseldorf 5540,01 06:55 09:00 15:55
Woensdag 5/8 Wesel 5545,00 03:30 13:05 16:35
Donderdag 6/8 Bijland 5448,38 03:37 09:13 12:50
Vrijdag 7/8 Tiel 5552,19 03:05 12:03 15:08
Zaterdag 8/8 Gorichem 5555,37   11:45  
Zaterdag 8/8 w.s.v. de Vijf Sluizen 5560,53 05:15 - 17:00
           
  Motoruren Totaal 156uur41m      
  Kilometers totaal 1559Km