DAG 28

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
Dinsdag 21-7-2009      
Vertrek Mons 12:25   Urenteller 4583h46m
      Liggeld 10Euro
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
35 Obourg-Wartens   12:48 12:55
36 Havre 13:12 13:29 14:00
Afstand 18Km Totale afstand 767Km  
Motoruren 01h40m Totaal motoruren 78h24m  
Reistijd 02h35m Totale reistijd 93h14m  
Aankomst Strepy-Thieu 15:00    
Terug naar maandag 20/7  

Verder naar woensdag 22/7

Als we koffie zitten te drinken vind ik het al behoorlijk druk op de jachthaven. Ik ga het vuil wegbrengen en loop naar de ingang van de jachthaven om eens te kijken. Er blijkt een enorme rommelmarkt aan de overkant van de weg te zijn en er staan rijen auto's in de file om er heen te gaan. Terug op de boot nog even snel de was centrifugeren en ophangen en dan ook naar de rommelmarkt.
Jachthaven Mons Kantoor havenmeester   Aan de overkant is een rommelmarkt
Van allerlei zaken zijn er te koop en je zou natuurlijk van alles willen kopen, maar gelukkig weten we ons te beheersen en met wat kleine dingen komen we terug op de boten. We willen vandaag naar de schepenlift van Thieu varen. Dat is niet zo ver, maar er zitten wel een paar hele diepe sluizen in het kanaal er naar toe. Gelukkig hebben ze drijvende bolders en ze schutten vrij snel.
  Rommel? Blik op Mons Le grand Large  

Diepe sluis Havré 10meter      
  Canal du Centre    
Sluis Thieu Hefwerk naar het oude kanaal   Strépy/Thieu


Strépy Thieu

Het nieuwe centrum kanaal      
We gaan voor de schepenlift Thieu stuurboord liggen. De wal is wel wat hoog, maar je kunt er toch nog goed af. Als er twee boten liggen dan volgen er meer en na een poosje liggen er diverse schepen aan de wand. Joop en ik gaan naar het museum in de schepenlift. Cor heeft rugpijn en kan zich slecht bewegen. Joop loopt de hele dag met een spuitbus Cor te bespuiten.
Het Centrumkanaal is een Belgisch kanaal dat het kanaal Charleroi-Brussel bij Seneffe, verbindt met het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes te Nimy, bij "Le Grand Large". Het heeft een totale lengte van 20,9 km.
    Het nieuwe centrum kanaal  
Tussen Seneffe en Nimy dient een hoogteverschil van 88,15 meter overwonnen te worden. Hiervoor zijn er op het nieuwe tracé een scheepslift, op het oude tracé, 4 scheepsliften en 1 sluis, en op het gemeenschappelijke gedeelte 2 sluizen voor nodig.
Joop heeft een
nieuwe vriendin
  De machine kamer van Strépy Thieu  

Fossielen die tijdens de bouw zijn gevonden.

      Komt een onweersbui aan
Als we in de toren van Strépy Thieu zijn komt er een onweersbui aan. De foto onder is door de kijker in de bezoekers ruimte genomen.

Het bezoek aan de lift staat bol van de ontdekkingen: een indrukwekkende machinezaal, een wondermooi panorama met zicht op de site en de omliggende streek, een filmvertoning over de bouw en de werking van de lift aangevuld met maquettes en interactieve spelen, tentoonstelling van fossielen die tijdens de opgraafwerken op de werf gevonden werden, interactieve spektakelwandeling "Pays de Génies" met hoogtepunten van de Belgische creativiteit op diverse gebieden: kunst, muziek, schilderen of strips, in gezelschap van beroemde Belgen.

Cojo en Molecuul via de kijker  
Het museum valt ons wel een beetje tegen, maar ze hebben hun best gedaan om er iets van te maken. Er worden films gedraaid en je krijgt een vertaal apparaat mee, zodat je de film in het Nederlands kunt volgen. We maken mooie foto's en hebben een leuke middag. Als we boven in de toren zijn kijken we naar onze boten waar Mar op de kant zit. Net als we kijken komt er een enorme bui langs en we zien Mar naar binnen vluchten. Als we uit het museum komen staan er grote plassen, maar het is verschrikkelijk warm. Terug op de boten een paar heerlijke pilsjes en we hebben een heerlijke zwoele avond.
s'-avonds op de kant Onweersbui boven Thieu
 

Terug naar maandag 20/7

HOME

Verder naar woensdag 22/7