VAKANTIEREIS 2018 van de motorjachten Molecuul en Cojo

Al in 2017 hadden we besloten om dit jaar weer een grote reis te maken. Daarom had ik al op de botenbeurs in Gorinchem de kaarten van de meren boven Berlijn aangeschaft. Ik ben dit jaar met pensioen gegaan en heb nu alle tijd. Dus dit jaar geen planning waar we op de betreffende datum moeten zijn. Heeeeeeeeeerlijk gevoel. Ook Joop en Cor hadden nog zin om zo'n reis te maken, dus wat is nog leuker dan met twee schepen het onbekende tegemoet te gaan. Onze boten blijven dit winterseizoen in het water en al vroeg in het voorjaar beginnen we de voorbereidingen voor de tocht. De bedoeling is om via Almelo naar Haren te varen en via het Mittellandkanaal naar het Elbeseitenkanaal en via dit kanaal naar Müritz aan de Elbe te varen. Dan via de meren naar Berlijn en weer via het Mittellandkanaal en de Rijn terug naar Rotterdam.

Zo vertrekken Jan en Marga met de Molecuul en Joop en Cor met de Cojo op zondag 27 mei met 25 graden om 12:35 vanuit de haven van w.s.v. de VijfSluizen richting de Voornsesluis. We komen om 19:55 uur bij sluis Hagestein aan en willen hier overnachten. Ik vraag toestemming aan de sluismeester om achter de sluis aan het remmingwerk te overnachten en dat is geen probleem. Als we daar liggen ga ik met Joop naar de stuw waar we een paar mooie foto's maken. We genieten van een prachtige zonsondergang.  Dan gaan we een heerlijke borrel op de Cojo drinken en bespreken we waar we morgen heen gaan. Morgen om 09:00 uur verder naar het Eiland van Maurik waar we willen barbqueën.

 

 

Heerlijk biertje van het Brauhaus Spandou. 

 

Achter sluis Hagenstein op de Lek 

 
   

Maandag op het Eiland van Maurik met 30 graden, we maken de boten schoon en lekker barbequeën.
Een heerlijke dag om de vakantie mee te beginnen. We blijven twee dagen liggen. Het zou noodweer in Nederland zijn, maar wij lopen alles mis.

   

 Van het Eiland van Maurik varen we naar Rhenen waar een buitensteiger in de Rijn ligt. Het is er erg stil en we gaan aan het voorste steiger liggen. We betalen 7Euro50 maar hebben wel erg veel last van de speedboten die na een uurtje komen. Het is niet prettig liggen want ze varen vol gas langs je boot. Ik haal s'middags chinees en dat is dan weer fijn van Rhenen. 

   

 

Rhederlaag

De volgende dag gaan we naar de Rhederlaag waar we aan een zandstrand met stenen voor anker gaan, Er staat een boom voor de boot waar we lekker uit de zon kunnen zitten. Joop schenkt een lekker koud wijntje.

 

 

 

 We vertrekken de volgende dag en varen naar een steiger achter sluis Eefde. Hier kunnen twee boten aanmeren en na toestemming van de sluiswachter te hebben gekregen, overnachten we hier. Ik had al vanaf sluis Amerongen het gevoel dat er iets in de schroef zat. Achter sluis Eefde ga ik in de regen het water in en haal er een grote plastic zak uit. De volgende dag varen we naar Almelo. We gaan in de jachthaven in het centrum liggen. 

  Haven van Almelo  

Het is zaterdag 2 juni en er is markt in Almelo. We wandelen door de stad en gaan bij Nielz in het centrum wat eten.

 De volgende dag om 10 uur draaien de bruggen in Almelo en vertrekken we. Vandaag is de bedoeling om bij Kloosterdijkbrug te gaan overnachten. Vandaag veel wind en bewolkt maar 22 graden. Om één uur meren we af achter de brug.

Onderweg naar Kloosterdijkbrug

en

hieronder de 
aanleg

   
   

Van Kloosterdijkbrug varen we naar Coevorden waar een mooie jachthaven is. Dinsdag gaan we in Nieuw Amsterdam aan de nieuwe kade voor het dorp liggen. Hier is een prachtige betonnen kade gemaakt waar je gratis kan liggen. Er staan een paar stroompalen waar je tegen betaling stroom kan nemen. Tot onze verbazing is het er zeer stil. We zijn al eerder in Nieuw Amsterdam geweest en dan lagen de plekken altijd vol. Hieronder een foto van de kade. 
Mijn collega Piet komt nog even op visite en het is prachtig weer.

   

Kade voor Nieuw Amsterdam

De volgende dag varen we naar de Oranje sluis en vinden achter de sluis een ligplaats. Hier is op de sluis een douche ruimte die je voor 1Euro kan gebruiken. Je ligt hier heerlijk onder de bomen uit de zon. Vandaag 25 graden.

De volgende dag donderdag 7 juni varen we naar Barger Compascuum. We moeten hiervoor door de Koppelsuis. Eenmaal in de Koppelsluis gaat één deur om uit de sluis naar de 2e sluis te varen niet open. De sluiswachter probeert van alles, maar er moet een monteur komen. We liggen van 10:20 tot 13:10 vast in de sluis. Het is vandaag 28 graden, maar in de sluis liggen we gelukkig uit de zon.

Als we uit de sluis komen gaan we de brug door en aan bakboord gelijk om de hoek is een mooie aanleg waar we overnachten. Ik fiets nog even een paar kilometer naar Klazienaveen om brood te halen en 's-avonds maken we nog een mooie wandeling in de buurt. Ondanks de pech met de sluis hebben we een heerlijke dag.
  

Om 09:13 vertrekken we richting Ter Apel. We passeren dan een aantal oude sluizen. De sluis Emmer-Compascuum is een schutluis met een licht ovale kolk. De kolk is opgebouwd uit baksteen in de vorm van troggewelven en afgezet met ijzeren hoekprofielen. De sluishoofden zijn voorzien van natuurstenen elementen. In 2008 is de sluis hersteld voor de vaarverbinding Erica – Ter Apel en zijn er onder anderen nieuwe deuren aangelegd. (zie foto rechts) Voor meer informatie zie Veenvaart.

We varen tot Emmer Compascuum en gaan daar boodschappen doen. Je ligt hier goed, alleen omdat de weg aan de overkant zo druk is, is het verkeerslawaai na een paar uur niet leuk meer. We besluiten om 14:13 verder te varen. We doen een paar bruggen met een brugwachter die met z'n auto mee rijdt om alle bruggen te bedienen. Ik vraag hem waar een rustige ligplaats in het kanaal is en hij wijst ons om 14:45 een plek achter de twee provinciën brug. Hier overnachten we en drinken een wijntje op de kant, maar we moeten naar binnen omdat het gaat regenen.


 De volgende dag draaien we na sluis '8e Verlaat' het Haren-Rütenbrock kanaal in. We tanken Diesel en water aan de pomp die aan het water staat bij Esso Potze voor 1Euro349.

Om 14:45 maakt Joop een foto van ons in de laatste sluis op het kanaal. Uit de sluis 200meter stuurboord gaan we in de jachthaven van Haren overnachten. 
Een mooie haven met alle faciliteiten voor 12 Euro incl. water en stroom.
Douches 50 Eurocent voor 6 minuten.

's-Avonds gaan we eten bij het restaurant 'Steakhaus am Dom'. Het weer is prima en we gaan aan een tafel in de tuin zitten. Als we daar zitten en besteld hebben, stuurt een vriend (Hugo) een app dat we daar het beste kunnen eten. En inderdaad heerlijk gegeten.

Zondag ochtend varen we verder en doen drie sluizen in het Dortmund-Eems kanaal. We passeren de sluizen vrij snel omdat het zondag is en om 15:50 meren we af bij Y.C. Lingen op de Eems. Net voor sluis Gleesen varen we de Eems op en een kilometer verder aan bakboord zijde is een dependance van deze vereniging waar je prachtig kunt liggen. We blijven hier tot dinsdag. Kosten 10Euro p/d incl. douche. 

Dinsdag vertrekken we om 09:03 en moeten voor sluis Gleesen wel 1,5 uur wachten. We doen nog vijf sluizen op het kanaal en om 18:10 draaien we na sluis Bevergem bakboord het Mittellandkanaal in. Een paar kilometer verder bij Ibburen is aan stuurboord een doodlopende haven waar je goed kan overnachten. Om 18:39 meren we hier aan.

 

Woensdag weg om 10:26 en we maken om 12:58 weer vast bij Achmer op Pk30. Dat is tegenover het stichkanal Osnabrück. We halen de fietsen van de boot een maken een mooie fietstocht naar Bramsche. Een mooi oud stadje met een gezellig centrum. 

Rechts een foto met onze aanlegplaats.


Donderdag om 08:42 net voordat er een groot binnenvaartschip onze kant uit gaat, gooien we los en varen naar Bad Essen waar we om 12:05 aankomen. Soms lopen de binnenvaart schepen langzamer dan wij en het is moeilijk inhalen op het kanaal.

In Bad Essen is een mooie jachthaven, maar wij gaan altijd op de vrije ligplaats tegenover Bad Essen liggen. De schepen komen wel vlak langs je als je hier ligt.
We maken een wandeling door Bad Essen, halen boodschappen en eten een ijsje in het ijscafé.
Als we er een tijdje liggen komt er een boot van onze vereniging bij liggen.

Vrije aanleg Bad Essen


 De volgende dag vrijdag 15/6 vertrekken we richting Hille. Bij Hille zijn twee aanlegplaatsen en we liggen daar graag. Om 12:00 uur zien we dat de aanleg vrij is en meren we af. Het is 21 graden en we gaan een biertje op de kant drinken. Er zitten een aantal vissers die hun tent opzetten om vannacht te blijven vissen. Wij drinken een biertje op de kant en halen de fietsen van de boot om boodschappen te doen in Hille. 

 

  Aanleg Hille

    In Hille naar de Lidl  

 

Aanleg Hille

Zaterdag 16/6 vertrekken we om 12:06 uit Hille richting Poll Hagen waar we om 15:25 aankomen. We blijven hier morgen liggen om iets op de kant te bakken. Het is vandaag 22 graden.


Langzaam loopt de aanleg van Poll Hagen vol met beroepsvaart 

 

Zondag bakt marga aardappeltjes met champions en ik barbeque het vlees. Heerlijk gegeten. We maken een wandeling en het is een rustige heerlijke dag.

Maandag 18/6 varen we om 09:13 weg en leggen om 12:53 aan in Hannover. We gaan niet in de jachthaven liggen maar op een vrije plek 1000 meter voor de jachthaven op Pk 160,9. Je ligt hier rustig aan een fiets en looppad. We gaan eten bij een Griek die hier 5 minuten vandaan zit. Verder gaan we op de fiets Hannover in om boodschappen te doen en Joop en ik gaan naar een Baumarkt. 

Dinsdag vertrekken we om 09:30. Passeren sluis Anderten en gaan om 12:22 liggen aan het buitensteiger van jachthaven Sehnde.

 Je ligt hier aan het buitensteiger en de schepen passeren als er een tegenligger is op een meter afstand. Havengeld 15 Euro incl. water en stroom. Douche 1 Euro. De boot goed vastleggen is een pré.
We halen de fietsen van de boten en gaan naar Sehnde waar we ijs eten en boodschappen doen. Vandaag was het 23 graden.
Op de vereniging hebben ze mooie plekken waar je heerlijk uit de zon zit en een mooi uitzicht op het kanaal hebt. 

 

 De volgende dag vertrekken we naar Braunschweig. We starten om 09:25 de motoren na eerst water getankt te hebben. Om 13:05 maken we vast in de verbreding bij Pk 223. Hier lig je rustig en er komen alleen wandelaars en fietsers langs. We gaan op de fiets naar Wenden om boodschappen te doen. Er zitten in de omgeving een aantal 2e hands autoverkopers en Joop en ik gaan ze bezoeken.

We vertrekken donderdag 21/6 om 09:04 uit Braunschweig. Om 10:10 leggen we in een verschrikkelijk noodweer aan bij Calberlah. Als we net liggen worden er een paar lege bakken voor onze boten gedropt. We liggen hier recht voor het Elbe-Seite kanaal. Na een uurtje worden de lege bakken weer opgehaald door een paar Tsjechische slepers. Deze gaan naast onze boten op 1 meter afstand vastmaken. Effe spannend. Aan de kade zit een prachtig openluchtzwembad. Als het droog is maken we nog een wandeling. Hieronder de aanleg.

Vrijdag 22/6 vertrekken we om 10 uur naar Wolfsburg. Om 11:19 uur meren we af in de jachthaven van Wolfsburg. Je kan ook gratis liggen, maar dan lig je voor de VW aan het treinstation waar het niet rustig slapen is. We willen vandaag de VW fabrieken bezichtigen. Als we ons in de hal van VW melden krijgen we te horen dat je van te voren moet bespreken. Maar met Joop zijn charmes mogen we ons melden bij de boot die naar de fabriek vaart en als er afzeggingen zijn mogen we mee. Gelukkig is er plaats en kunnen we mee met de rondleiding. Fantastisch om te zien hoe ze een VW bouwen. We mogen geen foto's maken. Hieronder de boot die ons naar de fabrieken vaart.

   

Terug op de boot gaan we met z'n allen op de fiets Wolfsburg in. Wolfsburg heeft een leuk centrum en we blijven er s'avonds eten. We gaan voor Kebab. We hebben heerlijk gegeten, maar het was veel te veel zoals je hieronder kan zien. Maar wel een aanrader om te eten bij Restaurant Arena.

Zaterdag 23/6 vertrekken we om 13:18 uur uit Wolfsburg. De vrouwen hebben vanmorgen eerst de was gedaan want er staat een wasmachine en droger op deze haven. Tevens is er een kast met boeken waar je om kan ruilen. Havengeld 15 Euro, Douche 1 Euro, Wassen 5 Euro.
We gaan vandaag naar de oude Oostduitse grens waar we graag liggen en een goed restaurant is. Om 14:10 uur maken we er vast. Er is hier een kademuur van damwand van wel een kilometer lang. Voor de jachten is er een stuk van de damwand gereserveerd.Je ligt hier prima. We nemen de fietsen en gaan boodschappen doen in Ortslage Rühen. s'Avonds lekker eten in het restaurant met een ouzo toe. Hier onder een foto van de aanleg.

Zondag 24/6 weg om 10:12. We willen naar Calvörde. Het is 15 graden met regen. We hebben een mooie vaart. Maar bij Calvörde aangekomen om 12:50 uur regent het. Ook hier weer een lange damwanden wand met een stukje voor jachten gereserveerd. Als het droog is lopen we naar het plaatsje. Ook hier lig je rustig. We kunnen jammer genoeg niet buiten zitten en drinken een wijntje op de Cojo. Iets verderop is wel een jachthaven aan stuurboord.

  Aanleg
Calvörde
PK284 

Maandag 25/6 willen we naar Rothensee varen. Er is daar een aanleg voor het oude hefwerk naar de Elbe. We vertrekken om 09:17 uur. De vaart is wel een beetje saai want het laatste stuk is geheel gerenoveerd met dijken langs het kanaal en kaarsrecht. Toen we de eerste keer hier vaarden was het heel smal en moest je nog wel eens wachten bij bruggen als er tegenliggers waren. Nu kan je in een ruk naar Rothensee varen zonder deze problemen. Je komt nog een paar jachthavens en aanleg plaatsen tegen maar daar varen wij voorbij. Om 12:40 zien we dat de aanleg helemaal leeg is en meren we af. We bezichtigen de verkeerstoren voor de scheepvaart die een stukje verderop staat. Je heb hier een prachtig uitzicht over Maagdenburg en de omgeving. Ook het hefwerk is mooi om te bekijken. Vandaag 15 graden en soms regen.

  Aanleg
Rothensee
PK320

Dinsdag 26/6 in de ochtend regen maar later prachtig weer en 24 graden, we vertrekken richting naar Parey. We zien dat er een paar vrachtschepen richting Nederland gaan en gooien los. Het is dan 09:11 uur. Net om de hoek moet je je melden om het aquaduct Rothensee over de Elbe te passeren. Er is hier een meldplaats die je niet voorbij mag varen zonder toestemming anders krijg je een bekeuring. We melden ons en mogen gelijk doorvaren. Vanuit het aquaduct kan je zien dat het water in de Elbe erg laag staat.
Hieronder een foto van de Cojo in het Aquaduct. 

Aquaduct
Rothensee 

Achter het Aquaduct ligt sluis Hohenwarthe. We moeten 40 minuten wachten maar mogen dan met drie jachten invaren. In deze sluis zitten drijvende bolders, dus een makkie. Het is net een lift zo snel ga je naar beneden.

   

 We zakken zo'n 19 meter.

   

Sluis Hohenwarthe

 

   

We zijn weer veilig uit de sluis en varen door naar sluis Zerben. Het is hier mooi varen op het Elbe Havel kanaal.

   

In een uur doen we sluis Zerben. Toen we hier de laatste keer kwamen was het een rommeltje doordat ze aan het bouwen waren, maar nu is er een goede aanleg om voor de sluis te wachten en het kanaal er naar toe is breder gemaakt. Ook is er een nieuwe sluis die in maart 2018 geopend is. We gaan door de nieuwe sluis. 
Om 13:52 uur leggen we aan bij de kade op PK349 bij het stadje Parey. Het is 24 graden en we gaan op de kant in de schaduw zitten en hebben een heerlijke middag.

Woensdag 27/6 om 09:00 uur gooien we los en varen naar Genthin waar we willen tanken. Genthin heeft een kleine jachthaven waar aan de andere kant van de weg een pompstation is. Het is vandaag 25 graden en we komen om 10:25 uur aan bij de jachthaven. Gelukkig ligt er maar één boot dus plaats genoeg. De vrouwen gaan boodschappen doen en de mannen maken de spullen in orde om te tanken. We hebben een dieselpomp bij ons die we op de kant zetten met daaraan een slang van 10 meter die in de brandstoftank gaat. Op de haven hebben ze een karretje met vier jerrycans die je mag gebruiken om brandstof te halen. De brandstofprijzen veranderen wel elk uur. Hieronder de jachthaven in  Genthin. 

   

Hieronder een foto van onze tankinstallatie. Het voordeel is dat we niet hoeven te sjouwen. Dit is het pompje wat we gebruiken.

   

Na het tanken hebben we een heerlijke middag want het blijft prachtig weer en s'avonds halen de vrouwen iets verderop Chinees. Jammer genoeg is het restaurant op de haven niet open doordat er weinig belangstelling was. Wij hadden hier bij onze vorige bezoeken wel heerlijk gegeten. De havenmeester is een behulpzame man. Op de haven ook een wasmachine en droger. Liggeld 15Euro, Stroom + water 3 Euro, wassen 2 Euro, drogen 1Euro.

Donderdag 28/6 vertrekken we richting Brandenburg waar Joop had gehoord dat er achter de sluis een goede gratis plek zou zijn. Helaas of gelukkig was er geen aanleg en kwamen we terecht op een prachtige ligplaats bij het plaatsje Kreutz. 
Vanaf Genthin is het weer mooi varen. Na sluis Wusterwitz ga je de meren op. Er is wel regelmatig beroepsvaart met ijzer op de meren en er staan dan ook diverse schroot fabrieken op de oevers. Als de wind jouw richting op staat, ruik je het schroot en soms heb je bij het passeren last van de stof. Maar op deze meren hebben we al eens heerlijk aan een eiland gelegen en ik denk dat er vele mooie aanlegplaatsen zijn. Om 14:00 uur passeren we de sluis bij Brandenburg. Achter de sluis is een jachthaven en aanleg om op de sluis te wachten, maar geen vrije ligplaatsen. We varen door en passeren prachtige meren. Om half drie zie ik aan bakboord bij PK52 tussen het groen een paar kleine bootjes liggen en vaar er met de dieptemeter aan heen. Het is er niet erg diep maar voor ons diep genoeg. Aan een graswal liggen een paar kleine bootjes en er staat tot 2 meter uit de wal water om aan te meren. Ik anker achter en de Cojo komt naast ons liggen. We gebruiken onze twee loopplanken die we achterelkaar liggen om aan de kant te komen. Er komt gelijk een man naar mij toe die wijst op een boord met de prijs van de aanleg. Het kost hier 4 Euro om af te meren. Als we gaan betalen blijkt het een voetbal vereniging te zijn die ook dit stukje land beheert. We kunnen voor 3 Euro ook douchen in de douche van de voetballers. Dit blijkt een douche voor 8 personen te zijn , maar is perfect. Ook kan je hier goed eten in de kantine van de voetbalvereniging wat we ook doen.
Een heerlijke plek om vakantie te vieren. Er is ook een strandje waar veel gebruik van wordt gemaakt.

     

 

   

 Kreutz

     

 

   

Een heerlijk plek om vakantie te vieren. We blijven twee dagen liggen.

   

In de bloedhitte brood halen in Kreutz. Het is vandaag 30 graden.

   

 Heerlijk eten bij de voetbalvereniging in Kreutz buiten op het terras.

   

Zaterdag 30/6 vertrekken we van deze fijne aanleg. We zullen op de terugweg Kreutz zeker weer aandoen. We worden uitgezwaaid en gaan richting Havelkanaal. Het is weer een tocht van prachtige meren met vele goede ankerplaatsen. Aan een graswal liggen is er niet bij. Er zijn wel jachthavens. We passeren de Trebelsee en varen naar Ketzin. Hier zijn we een paar jaar geleden ook geweest. We varen de jachthaven van Ketzin in, maar de prijs om hier te liggen is verdubbeld. We eten wel even voordat we vertrekken, maar ze komen al aan de boot dat we als we even blijven liggen al 5 euro moeten betalen. We gooien los en varen naar het Havelkanaal. Ik had op de kaart al gekeken of daar vrije aanleg plaatsen waren, maar niets gevonden. Gelijk als we het kanaal invaren zit er bakboord een jachthaven waar ik invaar. Als we een steiger in wil varen wordt er geroepen dat we alleen bij de hijskraan mogen liggen. Dat doen we, er is plek voor drie boten. Als dat vol is nemen ze geen passanten. De eigenaar heet dirk.

     

Als we er al een paar uur liggen komt de Belinga de haven invaren. Ze hadden hier al gelegen en hebben een rondje over de meren met kennissen gemaakt. We schuiven wat op, zodat hij achter ons kan afmeren. Later na een praatje met Bertus en Elvira blijken ze onze website wel eens te bezoeken en krijg ik ook het adres van hun website. belinga.nl

   

Op de jachthaven kan je gratis douchen en het liggeld is 10 + 3 Euro toeristenbelasting. We maken een wandeling in de buurt en dat is zeker de moeite waard. We hebben hier heerlijk gelegen alleen was er vannacht een popconcert ergens in de buurt en dat zorgde wel voor een beetje herrie. Het was vandaag 23 graden.

 

Zondag 1/7 vertrekken we om 09:20 uur richting Oranienburg. We moeten eerst door het 34,5 km lange Havelkanaal waar één sluis in zit. Om 12:31 passeren we sluis Schönwalde. Onderweg zijn er wel wat aanlegplaatsen, maar het is niet veel bijzonders. Het varen op het kanaal is niet onaardig. Uit het kanaal draaien we bakboord uit de Havel - Oder op. Dat zijn weer een aantal kleine aaneengeschakelde meren. We komen weer een aantal grote jachthavens tegen, maar geen vrije ligplaatsen. Net voor de Lehnitzsee draaien we bakboord uit het centrum van Oranienburg in. Een paar kilometer verder stuurboord zit de watersportvereniging Möwe. Het is een hele oude vereniging en later horen we dat hij hier weg moet. Er komt gelijk iemand uit het clubhuis die ons helpt met vastmaken. We kunnen net met de kop tussen twee steigers komen want er staat bijna geen water. Liggeld 12 Euro all in. Deze vereniging was onderweg door iemand aangeraden. 

     

 Aanleg in Oranienburg bij Möwe

Bier en wijn voor de boot op de kant. 

   

Achter onze boten wordt een drakenrace gehouden door scholieren. Waarschijnlijk de laatste schooldag voor de zomervakantie en klas voor klas wordt er gevaren.

   

We hebben prachtig weer in Oranienburg en pakken de fietsen om de stad te bezichtigen. We fietsen naar schloss Oranienburg en de jachthaven van Oranienburg. In deze jachthaven is een automaat waar je moet betalen. Wij liggen bij jachthaven Möwe veel mooier. Dan ook nog naar de VVV voor info om het concentratiekamp Sachsenhausen te bezoeken waar we morgen heen willen. Dan terug naar de boot en weer boodschappen doen in de stad. We drinken als we terug zijn een biertje voor de boot.

   

 Schloss Oranienburg

   

Maandag 2/7 gaan we het concentratiekamp Sachsenhausen bezoeken. Het kamp ligt een klein stukje van de jachthaven. Via de dodenmars weg fietsen we naar het kamp. Hier hebben 33000 gevangenen de dodenmars gelopen waarvan er zeker 6000 omkwamen. Kijk eens op Wikipedia. We krijgen een koptelefoon met Nederlandse uitleg en lopen door het kamp. Het bezoek maakt een diepe indruk op ons.

   

Alle gevangenen moesten door deze poort het kamp in. Op het hek staat "Arbeit macht frei"

   

 Het enorme kamp gezien vanaf de poort.

   

Dit bezoek met alle indrukken zullen we nooit vergeten. 
s'-Middags terug naar de boot en nog even het centrum in waar we iets eten.

Dinsdag 3/7 vertrekken we om 09:52 richting Zehdenick. Als we net weg zijn en de Lehnitzsee oversteken zie ik de temperatuur van de motor oplopen. Ik gooi de boot buiten de boeien voor anker en maak het waterfilter van de koeling schoon. In Oranienburg was het erg ondiep en liep ik vast in de blubber, dan kan het filter wel eens verstopt raken. Na een kwartier gaan we verder, maar de motor blijft toch wel wat warmer worden. Na het meer krijg je sluis Lehnitz en voor de sluis vervang ik ook de impeller van de waterpomp waarna ik geen problemen meer heb. We slaan één sluisbeurt over en horen van een Duitser dat het erg druk is bij de sluizen naar de meren. 
Ook voor deze sluis loopt het weer storm en we schutten met een volle sluis. Het invaren gaat chaotisch, want iedereen wil het eerst.
Ik begin te twijfelen of we de sluizen naar de meren wel moeten gaan doen.

     

 Aanleg voor sluis Lehnitz en onder invaart sluis,

   

 

   

Na sluis Lehnitz varen we tot het Malzer kanal en gaan voor sluis Liebenwalde liggen. Ik had in een verslag gelezen dat je hier prachtig gratis ligt. Maar nu is het verboden om hier te overnachten. Als ik aanleg komt er een Duitser van de enige boot die er ligt al een praatje maken. Hij blijft gewoon overnachten, want er is bijna geen politie controle. Wij besluiten ook te blijven liggen want we willen barbequen en het is al 16:24. We leggen de boten zo dicht mogelijk achterelkaar en gaan barbequen. Het is prachtig weer en de temperatuur is 30 graden. Na een paar uur ligt de hele ligplaats vol met overnachters.

   

 

  Je ligt hier prachtig
voor sluis Liebenwalde
en het is erg rustig

De volgende dag woensdag 4/7 gooien we om 09:35 los als de sluis open gaat. De meeste overnachters zijn al weg. Het is prachtig varen en om 10:30 zijn we bij sluis Bischofwerder. We varen hier op het Voßkanal.  Bij Pk 11 zie ik aan stuurboord een oude loswal en roep Joop op om hier te gaan liggen. Ik vaar met de dieptemeter aan naar de loswal en er staat water genoeg. Een prachtige stille plek. We gaan patat bakken. 

  Varen in het
Voßkanal

 Aanleggen aan de oude loswal.

   

We vinden een plek in de schaduw en Joop bakt patat. Achter de aanleg staat een huis en als we s'-middags  onder de boom zitten komt de eigenaar een praatje maken en vraagt of we soms elektriciteit willen hebben. Maar met al die zon zit onze accu barstens vol door de zonnecellen. We hebben een heerlijke rustige dag. Het is 33 graden.

   

Donderdag 5/7 gooien we om  10:00 los om naar Zehdenick te varen. We hebben alleen de sluis Zehdenick. Links voor de sluis is een gratis aanleg waar je een aantal uren mag liggen. We gaan de sluis door en draaien uit de sluis om 11:20 uur stuurboord de haven van Zehdenick in.

      

Op een bord staat dat de havenmeester pas in de middag aanwezig is. We gaan Zehdenick in, bekijken de stad en gaan eten in een café. Als we daar binnen komen worden we vriendelijk begroet en ze willen van alles weten van die vreemdelingen. Ze serveren een prima warme maaltijd. De vrouwen gaan naar de kapper en ik en Joop gaan naar een drijvend scheepsmuseum waar we s'ochtends langs zijn gevaren.

 Scheepsmuseum in een oud binnevaartschip

Hieronder sluis Zehdenick. Rechts over de brug ligt het centrum. 

 

Links een plattegrond van Zehdenick.
Er omheen liggen vele meren.
Deze meren zijn ontstaan omdat men klei nodig had om stenen te bakken voor het opbouwen van Berlijn na de oorlog.

Laat in de middag komt de havenmeester en we moeten 18 Euro liggeld betalen. Voor de jachthaven staat een Italiaans restaurant waar het erg druk is s'avonds. Voor de douches moet je door het restaurant. Ik hoorde dat het eten in het restaurant erg goed was.

De volgende dag varen we verder. Een mooie vaartocht en onderweg zien we een mooie graswal bij Burgwal. Als we aanleggen zien we dat de aanleg beheerd wordt door een Gasthaus, maar als je er gaat eten wordt er geen liggeld gerekend. Je ligt hier erg rustig. Een paar kanovaarders kamperen op het terrein. Als we er liggen is er binnen het uur geen plek meer over. Ik en Joop gaan s'avonds voetbal in het Gasthaus kijken. We gaan de volgende dag op de fiets naar de steenfabriek in Mildenberg. Een mooie fietstocht en een prachtig museum waar je zeker een dag kan doorbrengen.  We eten tussen de middag in het museum en s'avonds in het Gasthaus.

een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen.


     

   

 Steenfabriek Mildenberg 

   

 Stoommachine voor de opwekking van elektriciteit voor de steenfabriek  
 
Rondrit door het park 
Hal met div. locomotieven   

Zondag 8/7 vertrekken we om 09:10 richting Templin. Een prachtige tocht door het Templinner Gewasser en de Kuhwall see. Maximale snelheid 6 km/h. Er liggen behoorlijk wat jachten voor anker op de Kuhwall see. We komen dan voor sluis Kanneburg die kapot blijkt te zijn. We vinden een mooie plek voor de sluis waar we besluiten te blijven liggen. Je ligt hier tegen een bosrand en het is er zeer rustig. Naast de sluis zit een Gaststätte. Omdat we al diverse keren hadden gehoord dat het erg druk was bij de volgende sluizen besluiten we hier een paar dagen te blijven liggen. We willen dan terug varen en richting Köpenick te gaan.

 


De onderstaande tabel afdrukken of opslaan: Reis 2018
  

De reis was 96 dagen waarvan 17 dagen stilgelegen. Gevaren 79 dagen 204.15 uur motoruren = minder dan 3 uur per dag aan motoruren. 

 Bootreis 2018  

Datum Vertrekplaats Urenteller Motoruren Vertrektijd Aankomsttijd Afstand Km
             
Zondag 27/5 w.s.v. de Vijf sluizen 5835.10 - 12:35 19:55 76,4
Maandag 28/5 achter sluis Hagenstein 5842.05 06:55 09:00 11:25 23,1
Dinsdag 29/5 Eiland v Maurik 5844.30 - - - -
Woensdag 30/5 Eiland v Maurik - 02:25 09:47 11:35 15
Donderdag 31/5 Rhenen 5846.07 01:37 10:10 14:35 45,9
Vrijdag 1/6 Rhederlaag 5850.22 04:15 09:30 12:40 34
Zaterdag 2/6 Achter sluis Eefde 5853.01 02:39 09:08 14:22 48,2
Zondag 3/6 Almelo 5858.09 05:08 09:56 13:07 18,3
Maandag 4/6  Kloosterdijkbrug  5860.23  02:14  09:20 13:15 11
Dinsdag 5/6  Coevorden  5862.58  02:35 10:32 12:15 12
Woensdag 6/6  Nieuw amsterdam  5864.40  01:20 09:55 11:40 8,5 
Donderdag 7/6  Achter Sluis Oranje  5866  00:45 09:32 13:18 4,9 
Vrijdag 8/6  Bager Compascuum  5866.45  02:11 09:13 14:45 14,3 
Zaterdag 9/6 Na 2 Provinciën brug 5868.56 02:47  10:07 14:49 16,2
Zondag 10/6  Haren Duitsland 5871.43 04:59  09:42 15:50 41,9 
Maandag 11/6 Jachtclub YC Lingen 5876.42 - - -
Dinsdag 12/6 Jachtclub YC Lingen 05:21 09:03 18:39 36,7
Woensdag 13/6 Ibenburen PK 4  5882.03  02:35 10:26 12:58 28,6
Donderdag 14/6 Achmer PK 30 5884.38  03:25  08:42 12:05 31,4
Vrijdag 15/6 Bad Essen PK 62 5888.03  02:42 09:19 11:57 26,2
Zaterdag 16/6 Hille PK 88 5890.45  - - -
Zondag 17/6 Hille  - 03:25 12:06 15:25 33,6
Maandag 18/6 Poll Hagen PK 123  5894.10 03:43 09:13 12:53 32,8
Dinsdag 19/6 Hannover PK 161 5897.53  02:31 09:30 12:22 23,5
Woensdag 20/6 Sehnde PK 184 5900.24  03:42 09:25 13:05 38,4
Donderdag 21/6 Braunschweig PK 223 5904.06  01:10 09:04 10:10  11,2
Vrijdag 22/6 Edesbüttel PK 234 5905.16  01:25 09:54 11:19  12,9
Zaterdag 23/6 Wolfsburg PK 246 5906.41 01:08 13:18 14:10 9,3
Zondag 24/6 Ortslage Rühen PK 256 5907.49 02:39 10:12 12:50 28,2
Maandag 25/6 Calvörde PK 284 5910.28 03:27 09:17 12:40 35,9
Dinsdag 26/6 Rorhensee PK 320 5913.55 03:01 09:11 13:52 29,1
Woensdag 27/6 Parey PK 349 5916.56 01:28 09:00 10:25 13,9
Donderdag 28/6 Genthin PK 363 5918.24  03:58  10:00 14:30 34,7
Vrijdag 29/6 Klein Kreutz Havel PK 52 5922.22  - - -
Zaterdag 30/6 Klein Kreutz Havel PK 52 02:32 09:40 13:10 23
Zondag  1/7 Marina Paretz PK 1,5 5924.54  05:17 09:20 15:22 50.5
Maandag 2/7 Oranienburg PK 26 5930.11  - - -
Dinsdag 3/7 Oranienburg PK 26 02:04 09:52 16:24 18,6
Woensdag 4/7 Voor sluis Liebenwalde 5932.25  01:40 09:35 12:03 13
Donderdag 5/7 Loskade op PK 11 5934.05  00:45 10:00 11:20 4,9
Vrijdag 6/7 Zehdenick PK 16 5934.50  01:05  11:28 12:30 8,5
Zaterdag 7/7 Burgwall PK 24,5 5935.55  - - - -
Zondag 8/7 Burgwall PK 24,5 01:25  09:10 10:36 11,1
Maandag 9/7 Voor sluis Kanneburg 5937.20 - - -
Dinsdag 10/7 Voor sluis Kanneburg - -
Woensdag 11/7 voor sluis Kanneburg - 02:30  09:22 12:01 17,6
Donderdag 12/7 Zehdenick PK 16 5939.50 01:16  09:26 10:45 10.8
Vrijdag 13/7  Voor sluis Bischofwerde 5941.06 04:20  08:40 14:47 38,5
Zaterdag 14/7  Hennigdorf Havelkan Pk2 5945.26 01:04 11:37 12:39 9
Zondag 15/7 Spandau 5946.30  - - -
Maandag 16/7  Spandau 02:13  08:58 12:05 18,2
Dinsdag 17/7  Berlijn centrum Pk17 5948.43 02:28 08:47 13:54 19,6
Woensdag 18/7  Köpenick Pk37 5951.11 - - - -
Donderdag 19/7  Köpenick Pk37 - 01:23 09:15 10:40 12,7
Vrijdag 20/7  Erkner Pk1 5952.34 - - -
Zaterdag 21/7  Erkner Pk1 - 01:30 09:21 10:51 12,9
Zondag 22/7  Schmöckwitz 5954.04 03:16 09:21 12:35 31,6
Maandag 23/7 Tellokanaal Pk15 5957.20 02:26 09:15 12:00 21,8 
Dinsdag 24/7  Potsdam 5959.46  01:26 09:35 11:02 13,1 
Woensdag 25/7  Werder 5961.12  01:20 10:18 11:36 12,4 
Donderdag 26/7  Marina Paretz PK 1,5 5962.32  - - - -
Vrijdag 27/7  Marina Paretz PK 1,5 - 02:04 09:05  11:10 20,6 
Zaterdag 28/7  Klein Kreutz Havel PK 52 5964.36  - - -
Zondag 29/7 Klein Kreutz Havel PK 52 - 03:23 10:45 14:55 31,8
Maandag 30/7 Brettin Roßdorfer Altkan 5967.59 00:46 09:42 10:29 6,8
Dinsdag 31/7 Genthin (tanken) 5968.45 01:29 11:42 13:10 14,3
Woensdag 1/8  Parey voor sluis Parey 5970.14 - - -
Donderdag 2/8  Parey voor sluis Parey 03:38 09:12 14:03 33,5
Vrijdag 3/8  Rothensee Pk320 5973.52  02:39 09:41 12:18 25,8
Zaterdag 4/8  Bülstringen Pk294 5976.31  01:07 10:33 11:37 10,3 
Zondag 5/8  Calvörde Pk284 5977.38  02:47 09:32 12:18 28,2 
Maandag 6/8 Ortslage Rühen grens OD 5980.25 02:33 09:05 12:00 22,1 
Dinsdag 7/8 Edesbüttel Pk234 5982.58 01:14 09:14 10:30 11,1 
Woensdag 8/8  Braunschweig Pk223 5984.12  01:15  09:08 10:30 13,2 
Donderdag 9/8  Heidanger aan Stichkanaal 5985.27  03:28  09:15 12:45 32,3
Vrijdag 10/8  Sehnde Pk185 5988.55  02:32 09:50 12:51 23,5 
Zaterdag 11/8  Hannover Pk161 5991.27  02:29 09:50 12:10 22,8 
Zondag 12/8  Haste  Pk138 5993.56  01:24 09:42 11:13  14,9 
Maandag 13/8  Pollhagen Pk123 5995.20  02:12 09:13 11:21 21,8 
Dinsdag 14/8  Minden Pk100 5997.32  02:13 09:19 11:28  21,3
Woensdag 15/8  Lübbecke MYC Pk80 5999.45  01:56 09:33 11:30 19,2 
Donderdag 16/8  Bad Essen Pk62 6001.41 03:18 09:20 12:30 31,7 
Vrijdag 17/8 Achmer Pk30 6004.59  02:38 09:38 12:15 26,1 
Zaterdag 18/8  Ibbenbüren Pk4 6007.37  -
Zondag 19/8  Ibbenbüren Pk4 03:25  11:55 15:20 33,1
Maandag 20/8  Fuestrup Pk79 Dortm Emsk 6011.02  01:34  11:32 13:37 13,8 
Dinsdag 21/8  Munster Pk66 6012.36  03:06 10:10 13:13 31,3 
Woensdag 22/8  Luidingshausen Pk34  6015.42  04:45 08:38 14:00 45,5 
Donderdag 23/8  Dorsten Pk 28  6020.27  03:12 09:25 13:20 31,9 
Vrijdag 24/8  Wesel Rijn Pk817  6023.39  - -
Zaterdag 25/8  Wesel Rijn Pk817  - - -
Zondag 26/8  Wesel Rijn Pk817  05:05 09:09  14:10 68,8
Maandag 27/8  Nijmegen Pk885 6028.44  02:29 10:02 12:20 31,5
Dinsdag 28/8  Tiel Pk915  6031.13  03:17 10:10 13:22 41 
Woensdag 29/8 Gorinchem  6034.30 04:55 11:15 16:15 56,4
Woensdag 29/8 WSV de vijf Sluizen 6939.25        
             
Motoruren Totaal 204.15 uur          
Kilometers totaal 1939 Km          

De reis was 96 dagen waarvan 17 dagen stilgelegen. Gevaren 79 dagen 204.15 uur motoruren = minder dan 3 uur per dag aan motoruren.