Altena jachten

Altena

Het is de bedoeling dat op deze pagina allerlei Altena jachten komen te staan met eventuele bijzonderheden. Ikzelf heb al 29jaar een Altena kruiser en mijn vader heeft 32 jaar een van de eerste Altena kruisers gehad. Toen hij 80 jaar werd, heeft hij zijn Altena verkocht, omdat hij hem zelf niet meer kon onderhouden.

Tegenwoordig worden de Altena jachten gebouwd in Raamsdonkveer. Hier de link om naar de werf site te gaan Altena
Gerard Pols de oprichter van Altena Yachting is overleden. Hij is 59jaar geworden. Nadat hij zelf een motorboot in zijn achtertuin had gebouwd, is hij in 1969 zelfstandig begonnen als jachtbouwer. Zijn zoon is hem opgevolgd.

 Korte historie Spectrum,

Wij kwamen doordat mijn vader bij een motoren revisie bedrijf werkte, in contact met Gerard Pols die Altena jachten bouwde en motoren nodig had. Omdat mijn vader in 1971 zijn tweede boot  (een motorsloep) had verkocht, waren we op zoek naar een nieuw schip en zijn we eens in Nieuwendijk gaan kijken wat Gerard bouwde. We waren eigenlijk gelijk weg van het model. Het was een schip met een zeeg en volgens ons een mooi onderwaterschip. Natuurlijk hadden wij over bepaalde zaken een ander idee en deze moesten dus aangepast worden, maar dat was voor Gerard geen enkel probleem. Al gauw waren we het eens over de prijs en werd het schip gebouwd in de schuur in Nieuwendijk. We mochten in de weekends zelf aan de boot werken en toen hij afgelast was, werd hij op het terrein achter de schuur gezet om hem door ons verder vaarklaar te maken. We hebben hier in de winter van 1972/73  gestaan om in de weekends de motor in te bouwen, de boot in de verf te zetten en het glas in rubber te monteren. Dit was een gezellige tijd omdat er nog een aantal doe-het-zelvers aan het klussen waren. In het voorjaar werd de boot op een eigengemaakte trailer van Gerard gezet en met een melkauto naar de veerpont aanleg in Dussen gesleept. Mevrouw Pols en hun kinderen volgden de sleep om de boot te water te zien gaan. Onderweg werd er wel een aantal maal gestopt, omdat Gerard dacht dat de trailer het zou begeven door het gewicht van de spectrum. Maar gelukkig ging alles goed en bij de veerpont werd de trailer voor de melkwagen geplaatst en werd hij terwijl de pont naar de overkant ging, te water gelaten. De melkwagen moest wel een behoorlijk stuk de rivier in rijden. Gelukkig starte de motor gelijk en zijn we zonder problemen naar Rotterdam gevaren waar we de boot verder afgetimmerd hebben. Op 17mei 2005 is de Spectrum verkocht.

 

 

 

Motorjacht Spectrum

Altena 10.20 gesloten stuurhut

 

Klik HIER
om naar het fotoalbum te gaan Korte historie Molecuul,

In 1980 besloten wij Jan en Marga van Kouwen ook een Altena casco te kopen. Wij wilden de boot anders opgebouwd hebben dan de standaard uitvoering, maar ook nu weer was dit geen probleem voor Gerard Pols. Hij had ondertussen een nieuwe jachtwerf in Geertruidenberg, maar onze boot werd nog in Nieuwendijk gebouwd. We tekenden zelf de kajuit af op een staalplaat en de bouwers knipten hem zoals wij hadden getekend. Hij werd na Nieuwendijk in het voorjaar van 1981 naar een straalbedrijf gebracht en in een loods in Geertruidenberg hebben we hem geverfd en waterklaar gemaakt. De motor hebben we er in Geertruidenberg met de kraan van de werf er los ingezet . De molecuul is in het voorjaar 1981 door de Spectrum naar Rotterdam gesleept, waar we de motor hebben geplaatst en hem hebben ingetimmerd.

 

 

 

 

Motorjacht Molecuul

Altena 10.20 Gesloten Stuurhut

 

  Korte historie Caribbean Queen,

Wij de familie Noordzij kochten de boot in november 2006 in een erg verwaarloosde staat. De vorige eigenaar had er door diverse omstandigheden twee jaar niets meer aan gedaan. We waren helemaal verliefd op het model en de gigantische ruimte aan dek en onderdeks en zoals je weet "liefde maakt blind". Dan kijk je door al het werk heen en als de prijs interessant genoeg is, koop je hem.Na gelukkig een milde winter ziet het schip er al weer heel wat frisser uit. De ergste roestplekken hebben we goed behandeld.
We hebben plannen genoeg met het schip, zo zal met de tijd het interieur ook opgefrist worden. Het schip is van 1983 en dus wel wat gedateerd.De afmetingen van het schip zijn 12.90x3.85 l.o.a. Het schip heeft een flying bridge en twee MTU dieselmotoren van 85 pk per stuk.


 

 

 

Motorjacht Caribbean Queen

Altena 12.90x3.85

 

Klik HIER
voor meer foto's Korte historie Roodkapje,

In 2005 kochten Birgit en Antonius Wolf de Spectrum die ze omdoopten naar Rood Kapje. In september 2007 deden ze het Brielsemeer aan. Najaar 2010 verkochten zij de boot weer.

 

 

 

 

Motorjacht Roodkapje

Altena 10.20 gesloten stuurhut.

Klik HIER
voor meer foto's Korte historie Meirin,

Ik Bonne Posthuma heb de boot in 2011 via een handelaar gekocht. Ik heb gehoord dat hij van een Belgische eigenaar is geweest en waarschijnlijk in Zeeland lag. De bootnaam was Amie. Ik heb hem aangepast naar Meirin (voorspoed in het Fries). Toen ik hem kocht was hij rood en enigzins verwaarloosd. Ben nu 4 jaar bezig met renoveren en het eind is in zicht. Er is helaas wel een halve boot bijgekomen qua onkosten, maar dat zie ik gelukkig als hobby.

 

 

 

 

Motorjacht Meirin

Altena 10.50 AK

Klik HIER

voor meer foto's

 

  


 Onderweg gespotte Altena's

 

 

 

Onderweg gespotte Altena's

 

Klik HIER
voor meer foto's