DAG 35

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME


dinsdag 28-7-2009      
Vertrek Antwerpen   Urenteller 4597h45m
      Vertrek 09:55
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
49 sluis Kreekrak 12:53 13:33 13:50
50 sluis Peter   14:35 staat open
Afstand 31Km Totale afstand 910Km  
Motoruren 04h25m Totaal motoruren 95h08m  
Reistijd 04h53m Totale reistijd 117h30m  
Aankomst Bergen op Zoom 14:48    
Terug naar maandag 27/7  

Verder naar woensdag 29/7

Dinsdag morgen om 09:55 vertrekken we uit Antwerpen nadat we eerst nog wat boodschappen hebben gedaan.
Verlaten van Willemdok gerenoveerde brug   renoveren Kattendijksluis
Om 25 minuten over tien zijn we pas buiten. Dan hebben we twee bruggen gedaan en 500m gevaren in 20 minuten. Echt Belgisch.
Siberia brug Royer sluis en Siberia brug

In de Antwerpse haven is van alles te zien

      Zandvlietsluis
Gisteravond hebben we besloten om naar Bergen op Zoom te gaan. Nadat we de Kreekraksluis hebben gehad, draaien we een paar kilometer verder stuurboord richting Bergen op zoom. Als je richting Petersluis vaart, moet je de twee markerings lichten die bakboord van de sluis staan in elkaars verlengde houden om in de vaargeul te blijven. De sluis staat meestal open maar de lichten op de sluis worden wel bediend. Er is een container bedrijf tegenover de jachthaven die achterin de haven zit en er zitten verschillende bedrijven, dus het is behoorlijk druk met in en uitvaart van schepen.
  aankomst Bergen op Zoom    
Achter in de haven van Bergen op Zoom ligt stuurboord de jachthaven w.s.v. De Schelde. Op de haven is dieselolie tanken mogelijk voor een redelijke prijs. Je ligt hier niet zo erg rustig door het container bedrijf aan de overkant, maar het is een gastvrije haven met alle gemakken.
Ketting er af gelopen     Markiezenhof
We halen na aankomst de fietsen van de boten en willen naar de stad fietsen. Joop zijn ketting loopt er af, dus eerst repareren en handen wassen op de vereniging. Het is maar 10 minuten fietsen naar de stad. Eerst bezoeken we het Markiezenhof.

 Ga naar de Markiezenhof

In de vijftiende en zestiende eeuw behoorden de heren van Bergen op Zoom, die in 1533 de titel van markies verwierven, tot de invloedrijkste en machtigste edelen van de Nederlanden. In de aanloop van de Opstand tegen Spanje was Jan IV één van de leiders van het verzet. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw bleven de markiezen een machtsfactor van betekenis.
Het Markiezenhof was de residentie van de markiezen in de stad. Behalve als woning fungeerde het ook als bestuurscentrum. Sinds het eind van de achttiende eeuw heeft het complex lange tijd een militaire functie gehad: aanvankelijk als militair hospitaal; later, van 1819 tot 1955, als kazerne. Zo was het 3e Regiment Infanterie hier in een deel van deze periode gevestigd. In de jaren vijftig werd het complex overgedragen aan de gemeente Bergen op Zoom.
In de periode 1963-1987 zijn de zalen, gangen, galerijen, torens, binnenplaatsen en tuinen van het Markiezenhof zorgvuldig gerestaureerd en in oude staat teruggebracht. De intensieve bewoning door de militairen in de negentiende en twintigste eeuw bleek relatief weinig schade te hebben aangericht. De pronkstukken van het paleiscomplex zijn de Grote Galerij aan de Grote Binnenplaats (1512) en de Hofzaal (1485) met zijn laatgotische Christoffelschouw (1521). In 1987 werd het geheel gerestaureerde Markiezenhof geopend door koningin Beatrix.
Na de restauratie heeft het Markiezenhof een culturele bestemming gekregen. In het paleis is het historisch museum ondergebracht van de stad Bergen op Zoom, evenals de archieven van de stad, streek en waterschappen en een dependance van de Openbare Bibliotheek. Daarnaast is er ook een restaurant gevestigd.  

Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Zo is het complex in het verleden gebruikt als:

~adellijk woonpaleis (1485 - circa 1725)
~bestuurscentrum van het Markiezaat (1485-1795)
~militair hospitaal (1795 - 1815
~kazerne (1815-1953)

Dan een paar heerlijk biertjes op de markt en later een heerlijke Chinees / Indische maaltijd ook op de markt bij de Chinees.
Nadat we heerlijk gegeten hebben fietsen we terug naar de haven waar we genieten van een wijntje op de boot. Morgen verder naar de Volkeraksluis.
 
Terug naar maandag 27/7 HOME

Verder naar woensdag 29/7