DAG 25

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME


Zaterdag 18-7-2009      
Vertrek Douai   Urenteller 4570h27m
      Vertrek 10:25
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
24 sluis Douai 10:37 10:45 10:52
25 sluis Courchettes   11:22 11:32
26 sluis Goeulzin   11:52 12:05
Afstand 30,5Km Totale afstand 660Km  
Motoruren 03h12m Totaal motoruren 66h37m  
Reistijd 03h37m Totale reistijd 79h13m  
Zaterdag 18/7 vanmorgen weer mooi weer. We willen vandaag naar de steiger van de ratten varen. Dat is een steiger in een meertje bij Estrun. Het Basin rond. De rattensteiger dankt natuurlijk zijn naam aan de vele ratten die achter het steiger zitten.


Op het Basin rond zitten een paar zeilscholen, maar ik heb er nog nooit iemand zien zeilen. 

We doen drie sluizen die erg vlot verlopen. Alleen bij sluis Douai stroomt het van de regen, en moeten we even wachten. Het contact via de marifoon verloopt altijd een beetje moeilijk, maar de sluismeesters proberen meestal wel duidelijk te zijn.
Het is hier mooi varen en we passeren het canal du Nord. Langs de kanten van de kanaal verbinding Duinkerke-Schelde staan allemaal caravans en tuinhuisjes. Vissen is hier sport nr.1. Er staat vandaag wel veel wind, maar we hebben hem van achteren, dus het is heerlijk zitten op het achterdek.
      splitsing canal du Nord
Kanaal verbinding      
Net voor Paillencourt is een zijkanaaltje waar een bord op de kant staat dat het maar 90cm diep is. We draaien dit kanaaltje in en ik doe de dieptemeter aan. Alleen bij een bruggetje is het wat ondiep, maar verder staat er meer dan een meter water.
    We draaien het zijkanaal in bijPaillencourt. Het basin rond
Als we bij het steiger aankomen ligt er al een Hollandse boot. Ze hebben pech want het waterslot is gesmolten doordat de waterpomp impeller kapot was gegaan. Maar gelukkig heeft de familie onderdelen gebracht en kunnen ze het repareren. Ik ga onder de brug liggen en Joop achter de andere boot. We hebben een heerlijke barbecue op een stukje gras naast het steiger en het is bloedheet.
Gelijk van de zon genieten ligplaats Estrun   Slaatje maken
  zo was het vroeger    
s'-avonds leg ik de boot naast de Cojo, want als het vannacht gaat regenen zoals ze voorspeld hebben, loopt al het roest van de brug waar ik onder lig op het dek. We maken nog een wandeling in de omgeving en verbazen ons er over,dat er hier in een paar jaar tijd zo veel veranderd is. Alle huizen zijn netjes opgeknapt en de omgeving ziet er beter uit. Alleen moeten de Fransen nu ook wat geld gaan uitgeven voor de watersport aanleg, want ook hier is de hele boel verzand en staat er op een aantal stukken kanaal bijna geen water. Je ploegt dan door de blubber.
   Bouchain ligt richting Denain   ingang oud scheepsdok


 
Terug naar vrijdag 17/7 HOME

Verder naar zondag 19/7