Dit jaar zijn de Molecuul en de Cojo naar Duitsland geweest. Hier een beknopte beschrijving van de reis.

We vertrokken met slecht weer uit Zwartewaal en vaarden via de Lek, Rijn en IJssel naar het noorden. Onderweg knapte het weer op en hadden we niets meer te klagen. Via Groningen en Termuntenzijl naar Emden. Dan via het Ems-seitenkanal terug naar de Ems en bij Leer de Leda op. Via het Elisabethfehnkanal en het Küstenkanal naar Oldenburg. Van Oldenburg via het Küstenkanal naar de Weser en dan naar Bremen. Van Bremen naar Minden over de Weser en van Minden over het Midlandkanaal naar het Dordmund Ems kanal. Dan door naar Munster en bij Datteln het Wesel-Datteln-Kanal in naar de Rijn. Via de Rijn en de Waal naar Zwartewaal terug. Alles bij elkaar 117 motoruren.

Op de Leda In Minden

 

Op de Weser


Molecuul en Cojo in Zutphen

 


 Eind Mei eindelijk weer eens een foto op de voorpagina van Boothobby.

Het pinsterweekend hebben we prachtig weer gehad en zijn we met drie boten naar een eiland op het Brielsemeer gevaren. Ik had een stuurman genaamd Sven aan boord, dus er kon niets misgaan.

Op het eiland in de natuur patat gebakken. Joop bakt ze weer bruin op onderstaande foto

 

 

 


 februari

 Zaterdag 4 februari om 09:00 was het -12graden op de haven. De Molecuul ligt voor het eerst van zijn bestaan in het ijs.

 


januari 2012

Afgelopen jaar hebben we op de Moezel aangelegd bij het plaatsje Katz. Hier komt de wereld beroemde wijn "Zeller Schwarze Katz" vandaan.
Een leuke plaats om eens aan te leggen en te bezichtigen. We ontdekten hier het geheim van de zwarte kat.

In het jaar 1863 kwamen drie wijnhandelaren uit Aken in de wijnkelders van Zell om wijn te proeven en om de beste wijn te kopen. In de wijngaarden van Mayntzer duurden de onderhandelingen bijzonder lang. Na een uitvoerige wijnproeverij kwamen drie vaten in nadere aanmerking. Maar ze konden het niet eens worden, welke wijn de beste was. De stemming in de kelder liet de werking van de wijn duidelijk herkennen toen de vrouw van de wijnboer met een zwarte huiskat de kelder in kwam. Toen de wijnboer de handelaren uit een van de drie vaten een verdere proef wilde tappen, sprong de zwarte kat op dit vat. De kat maakte een dreigende kromme rug en blies tegen iedereen die probeerde het vat te bereiken. Voor de handelaren was het zo goed als duidelijk. Zonder een verdere proef, besloten zij het vat te kopen dat de zwarte kat zo hardnekkig verdedigde. En het bleek een zeer goede keuze te zijn. Korte tijd later kwamen deze handelaren opnieuw langs en kochten ze alle wijnen uit de wijngaardligging, als die van het door de kat zo hevig verdedigde vat. Toen zij de nieuwsgierige wijnboer vertelden dat ze de wijn onder de naam "Zeller Schwarze Katz" verkochten en dat deze grif van de hand ging, begreep ook de wijnboer dat deze wijn bijzonder was. Door collega-wijnboeren en het gemeentebestuur werd vastgesteld in welke ligging de wijn was gegroeid en werd deze voortaan "Zeller Schwarze Katz" genoemd.