DAG 1

VAKANTIEREIS 2008 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

dag 1 Woensdag 24-6-2009      
Vertrek W.S.V. DE VIJF SLUIZEN   Urenteller 4507h02m
      Vertrek 15:58
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
1 Voornsesluis 16:41 16:45 16:53
Afstand 41Km Totale afstand 41Km
Motoruren 04h50m Totaal motoruren 04h50m
Reistijd 04h25m Totale reistijd 04h25m
Aankomst Biesbosch 20:23    
 Woensdag 24/6 Mijn laatste werkdag zit er om 12:30uur op. Snel naar huis om te eten. Dan naar w.s.v. De Vijf sluizen, waar Joop en Cor al liggen te wachten om op vakantie te gaan. Mar ruimt snel nog even de laatste spullen op. Nog even een biertje op de Cojo om in de vakantie stemming te komen. We gooien dan de watertank van onze schepen vol en vertrekken om vier uur uit de haven. De reis is begonnen. We worden door verschillende leden van de vereniging uitgezwaaid. Rob is wel een beetje jaloers en zou wel mee willen. Als we bij de Voornsesluis aankomen worden we snel geschut en buiten op de Oude Maas is de vloed al begonnen. We hebben dus een heerlijk stroompje mee en om half negen arriveren we in het gat van de Vloeien in de Biesbosch. Hier ligt aan het spaarbekken de Gijster een mooi steiger.

Laatste spullen opruimen

 

Water tanken

We volgen de oude Maas tot Dordrecht, waar we stuurboord de Dordtsche Kil indraaien (18:41). Aan het einde van de Dordtsche Kil varen we bakboord uit het Hollandsdiep op (19:19) die iets verder overgaat in de Amer. Een paar kilometer voor Drimmelen varen we bakboord het gat van de Vloeien van de Biesbosch in.

Rob zwaait ons uit

De Cojo op het Voedingskanaal.

We verlaten de Voornsesluis


Spijkenisserbrug

Flinke golven op de Oude Maas

Moerdijkbrug

Cojo onder de Moerdijkbrug


 

Hiernaast een mooie foto van de twee Moerdijk spoorbruggen. Naast de oude Moerdijk spoorbrug staat op hamerstukken de 2 kilometer lange HSL-brug. De brugdelen hebben een lengte van 45 m en een gewicht van circa 500 ton. In elf sprongen neemt de nieuwe brug het Hollands Diep. De Moerdijkbruggen verbinden het Eiland van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland met de provincie Noord-Brabant over het Hollands Diep.

 

 Er liggen twee jachten aan het steiger waar we willen gaan liggen en de schippers pakken ons touw aan omdat er een behoorlijke harde wind staat. Joop en ik verkennen de omgeving en maken wat foto’s van het waterspaarbekken wat hier ligt. Er is een pad vanaf het steiger de dijk op naar het spaarbekken. Hier is een houten uitkijkpunt gemaakt. Terug op de boot een heerlijk biertje op de Cojo en dan snel naar ons mandje.

De Cojo op de Amer Steiger in het gat van de vloeien   Even poseren in het avond zonnetje

 Spaarbekken de Gijster

We beklimmen de dijk die rond het waterspaarbekken van de Gijster ligt.
De vervuiling van het oppervlaktewater van de grote rivieren maakte het noodzakelijk dat men halverwege de 20e eeuw op zoek ging naar methoden voor grootschalig winnen en bufferen van drinkwater. Met name in Rotterdam speelde de drinkwatervoorziening een grote rol. Het oog viel al snel op de Biesbosch waar het mogelijk bleek drie grote spaarbekkens aan te leggen en in te richten voor opslag, voorbehandeling en buffering van drinkwater.

Steiger in het gat van de Vloeien en een prachtige zonsondergang in de Biesbosch
W.S.V. "De Vijf Sluizen" ligt aan het Voedingskanaal bij Zwartewaal. Via de Voornse sluis (L682 W75) kan je naar de Oude Maas.


Het Brielse meer met zijn eilanden en vele aanlegsteigers is een prachtig watersport centrum in de Botlek.
De Voornsesluis ligt bij Km 1003,3 aan de Oude Maas. De scheepvaart op de Oude maas is erg druk en de stroming kan wel 4Km/h zijn.

  HOME

Verder naar donderdag 25/6