DAG 27

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
maandag 20-7-2009      
Vertrek Péronnes 11:18   Urenteller 4579h51m
      Liggeld 10Euro
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
34 Maubray   11:30 11:47
Afstand 39Km Totale afstand 749Km  
Motoruren 03h55m Totaal motoruren 76h44m  
Reistijd 03h59m Totale reistijd 90h39m  
Aankomst Mons 15:17    
Terug naar zondag 19/7  

Verder naar dinsdag 21/7

S'-Ochtends vullen we eerst de watertanken en drinken op ons gemak koffie. Na de koffie zien we een spits uit sluis Péronnes 1 komen en besluiten met hem mee proberen te schutten in sluis Péronnes 2. Dus toch nog haasten om bij de sluis te komen. Uiteindelijk kunnen we op ons gemak invaren, want de spits gaat niet zo snel. Dit is een sluis van zo'n 13 meter verval met drijvende bolders.
Péronnes 2      

    13 meter hoger We zijn boven
  Port de plaisance de Péruwelz   
De bedoeling is dat we vandaag naar Mons gaan. Bergen (Frans: Mons) is een stad in de Belgische provincie Henegouwen. Het is ook hier weer mooi varen door de bossen en het water is erg schoon. Onderweg zien we bij Péruwelz nog een jachthaven waar je volgens ons goed kan liggen.
Onder het varen eten   Saus Américaine  
Mar kookt onder het varen en bij een stukje vlees smaakt de saus Américaine uitstekend. Deze saus is een aanrader en is in België te koop.
      Moulin des culz tout nudz 
Bij Saint Ghislain staat er stuurboord en oude molen.

De windmolen "Moulin des culz tout nudz" dankt zijn benaming aan een veldslag uit 1672, waarbij de Franse gevangenen geheel naakt opgesloten werden. In de Kadastrale Atlas van P.C. Popp (ca. 1860) vinden we een windmolen getekend op het perceel A443 met aanduiding: "Moulin Ã  vent".
Momenteel resteert enkel nog de romp. Bouwjaar voor 1672. Type korenmolen. Gerenoveerd tot weerstation.

Bij Mons aangekomen blijkt er een nieuwe jachthaven te zijn. We worden naar een oude pier verwezen waar nog één plek is. We gaan tegen elkaar aan liggen. Deze jachthaven ligt aan het meer "Grand-Large", aan de samenloop van twee kanalen, het Centrumkanaal en het kanaal Nimy-Blaton. Het binnenmeer van de "Grand-Large" is in 1970 ontstaan doordat er grond werd afgegraven voor het dempen van het Mons-Condé kanaal, dat moest plaatsmaken voor een autosnelweg.  In de buurt van de jachthaven zit een winkelcentrum, bioscoopcomplex, en een sport hal waar je ook kunt bowlingen.

Ligplaats bij Mons Op weg naar Mons Mons  
Er wordt gevraagd ons te melden bij het havenkantoor om in te schrijven. Het is een super mooi kantoor, wat met een lift te bereiken is. Toen we  binnenvaarden kwamen er ook drie jongelui helpen om af te meren. Dit blijken ook de havenmeesters te zijn. We krijgen een plattegrond van Mons. Terug op de boot de fietsen van boord en naar Mons.

BERGEN - MONS

Bergen de grote markt Stadhuis Mooie gebouwen aan de grote markt.  
We hadden gehoord dat het niet zo ver was, maar je moet het echt met fietsen doen, want anders ben je wel een uurtje aan het lopen. Omdat de vrouwen geen brood meer hebben, gaan we eerst in de buurt van de jachthaven op zoek naar een bakker. Helaas de bakker die we vinden is helemaal uitverkocht. Dat komt omdat het morgen een Belgische feestdag is en iedereen vrij heeft en alle winkels gesloten zijn. Dan maar in Mons kijken. Gelukkig vinden we in de buitenwijk een Delhaize waar we brood kunnen kopen. Later blijkt het brood niet zo vers te zijn, maar we hebben gelukkig toch nog brood.
We bezichtigen Mons wat een prachtige stad is met oude gebouwen en een heerlijke winkelstraat. Mons ligt op een bergrug waardoor de straten erg stijl lopen. Dankzij de goed uitgebouwde ringweg rond het centrum is de kern verkeersarm gemaakt, daardoor is het aangenaam vertoeven in het historische hart van de stad. Omhoog fietsen is hier dus wel een probleem. Op de Place kun je niet het imposante stadhuis missen. Achter de indrukwekkende laatgotische gevel gaan verschillende gebouwen schuil, waarvan de oudste teruggaan tot het midden van de 15de eeuw. Onderaan die gevel moet je zeker eens over het hoofdje van het beeldje van “de aap van de Grand Garde”strijken,dat brengt je alvast een portie geluk. We eten nog een ijsje bij de Mc en fietsen onder leiding van gids Joop terug. Helaas niet helemaal goed op de kaart gekeken, want na een kwartier blijken we helemaal verkeert te zitten en moeten we terug fietsen. Gelukkig bereiken we toch nog de jachthaven. Dat we fout waren gereden kwam ook doordat we nu bergafwaarts gingen, waardoor we veel te ver doorreden. Het ging zo lekker. Op de haven is gratis wifi, dus


's-avonds even post ophalen en verzenden. Weer laat naar bed na een heerlijke dag.

  Op de haven staat dit bord met vaarinstructies voor het meer.
Mons      
 

Terug naar zondag 19/7 

HOME 

Verder naar dinsdag 21/7