VAKANTIEREIS 2020 van de motorjachten Molecuul en Cojo


 2020 wat een vreemd jaar. We hadden plannen gemaakt om nog één keer met twee boten een reis naar Frankrijk te maken. Dat is een vermoeiende reis omdat er veel sluizen genomen moeten worden en Joop is niet de jongste meer. Misschien is het onze laatste reis die we samen maken. Hoe anders kan het lopen want daar was de Corona. Wat nu? We hebben een tijd afgewacht en hebben besloten om niet naar het buitenland te gaan en het mooie Holland maar eens te verkennen. Nu terugkijkend is Holland erg mooi om een rondreis te maken. Helaas zijn er veel minder vrije ligplaatsen dan in Frankrijk en Duitsland en kan je een behoorlijk deel van je vakantie geld uitgeven aan een betaalde ligplaats. Er is altijd wel een persoon die na 6 uur ineens langs komt om wat geld op te halen terwijl er op de plek zelf geen melding van wordt gemaakt. Maar dan de Marrekrite in Friesland, dat is nog eens een goed systeem van dit recreatieschap. Je koopt een vlag als je Friesland binnen komt en mag dan op alle Marrekrite plaatsen gratis liggen. Daarbij komt nog dat de plekken die wij bezocht hebben er prachtig uit zien en er dikwijls nog een afval container bij is. Alle lof voor de Marrekrite. Na rijp beraad vertrekken we dan op 11 juni en hebben het idee om via Leidschendam naar Den Helder te varen en bij Den Oever over te steken naar Makkum en door Friesland, Groningen, Drenthe en randmeren terug te varen naar Zwartewaal. Hieronder een aantal foto's en wat tekst.

 Donderdag 11-6 varen we om 19:30 na water te hebben getankt bij onze mooie W.S.V. DeVijfSluizen richting de Voornse sluis. Voor mensen die dit verslag lezen en wel eens op het Brielse meer komen. is het zeker een mooie tussenstop om onze vereniging aan te doen. Je kunt er prima douchen, het is een gezellige vereniging, meestal is er een vrijwillige havenmeester en je wordt altijd vriendelijk ontvangen. Met de bus of met de fiets zit je in 10 minuten in Brielle. Aan de haven zit een vrij grote supermarkt van Spar, dus alles is aanwezig. Zelfs Rotterdam bezoeken met de bus en Metro is makkelijk te doen. Voor prijzen zie onze Website https://www.devijfsluizen.nl/ .

  WSV DeVijfSluizen

 We komen om 20:17 aan bij de Voornse sluis, repareren de uitlaat van de Cojo en maken nog een wandeling naar de Oude Maas. Voor de sluis is een lang steiger waar je prima kan overnachten als de sluiswachter het goed vindt. Je ligt hier binnen veel beter dan buiten omdat je daar een behoorlijke golfslag heb.

Voor de Voornse sluis
 Voor de Voornse sluis

Vrijdag 12/6 vertrekken we om 09:25 en doen de Voornse sluis. Buiten op de Oude Maas is het erg rumoerig en we gaan behoorlijk te keer. We hebben onze vertrektijd zo gekozen dat we tij mee hebben. 

                             Varen op de Nieuwe Maas         
 Er draait achter ons een ferry uit Engeland de Eemhaven in.

 Om 11:20 draaien we de Parkhaven in.

                                                                                  Parkhaven
Parksluis gaat voor ons draaien.  

 Bij Overschie is de bocht uit de Schie gehaald.

  DELFT    

We bereiken Leidschendam om 14:53. Het is 26 graden met windkracht 3. We zoeken een plaatsje die er trouwens genoeg zijn. We wandelen naar de sluis en eten een ijsje bij een ijszaak die een terras op de sluis heeft. Je zit hier erg gezellig en kan alle perikelen van het schutten zien.

   

LEIDSCHENDAM

 Zaterdag 13/6 We hebben gisteren op de sluis gehoord dat er een brug na Leidschendam een beperkte doorvaart heeft van 2 meter. Dat was wel even een tegenvaller. We hebben toen maar besloten om vandaag in Leidschendam te blijven en een lekker visje te gaan eten. Leidschendam is een gezellig plaatsje dus een dagje extra is geen probleem. We hebben ook een prima gratis ligplaats waar we rustig liggen. Je kan hier ook stroom nemen, maar dan moet je een App hebben om de spanning aan en uit te zetten. Achter de sluis zijn ook ligplaatsen maar daar ligt het vol. 

 Zondag 14/6 Na een heerlijke dag Leidschendam vertrekken we om 10:40 weer richting Rotterdam. Hetzelfde stuk terugvaren is eigenlijk geen straf, want het blijft een mooi stuk varen. Op de heenweg had ik een plek gezien bij De Tempel in de Schie. Af en toe regent het onderweg, maar om 12:45 komen we aan bij de Tempel waar een aanlegplaats is gemaakt. Ik wil aanleggen, maar een paar meter uit de kant loop ik al vast. Joop kan wel aan de kant komen en ik ga tegen de Cojo aan.  

 Aanleg bij De Tempel in de Schie er staat alleen er weinig water.

 Ingang van De Tempel waar je heerlijk kan wandelen.

We maken een wandeling door de tuin van de Tempel en als we bij de boten terug komen komt er onverwacht visite. Het is Ankie (een kennis van wsv Blijdorp) die een stuk aan het wandelen is en ons heeft zien liggen. Als Ankie weg wil gaan, krijgen we weer visite van Eric (ook een kennis van wsv de Blijdorp) die aan de overkant langs de Schie fietste en ons zag liggen. Zo is de middag snel om, maar wel erg gezellig.

Maandag 15/6 vertrekken we om 10:30. Ik gooi los en vaar langzaam weg, maar als ik achterom kijk zie ik de Cojo niet van de wal komen. Als ik terug vaar komt de Cojo net los van de wal, maar als hij gas wil geven gaat de motor erg roken. Ik neem de Cojo langszij en breng hem terug naar de aanlegplaats. We starten de motor en proberen de motor in zijn voor en achteruit. Alles lijkt oké. We gooien weer los en varen weg. Na een 100m begint de motor weer te roken en de Cojo komt niet vooruit. Weer sleep ik hem terug en komen we tot de conclusie dat er iets in de schroef moet zitten. Ik ga overboord in het toch redelijk koude water en inderdaad er zit een stuk gaas in, wat ze gebruiken om een wand te versterken. Ik krijg het er redelijk snel uit en na weer aangekleed te zijn varen we weer weg.

Het doek wat in de schroef zat.

Nu gaat alles goed. Bij de Parksluis aangekomen kunnen we na oproepen gelijk invaren. We hebben een prima Tij mee (Om 11:04 hoog water in Hoek v Holland). Om 13:53 bereiken we de waaiersluis op de Hollandse IJssel. We willen achter de sluis gaan liggen en gelukkig is er links waar je aan de dijk ligt, plek genoeg. We meren af en later op de dag rijden Joop en ik nog even naar Haastrecht om te kijken of je hier water kan tanken. Inderdaad is er achter de brug aan bakboord een kraan met slang. 

 De aanleg in Gouda net achter de Waaiersluis

Dinsdag 16/6 blijven we liggen in Gouda. We bezoeken de stad en kunnen ondanks de corona uit eten in één van de zaken die aan het plein zitten.

Gouda

Donderdag 18/6 Vertrekken we om 09:45 uit Gouda. We gaan weer door de Waaiersluis en draaien op de IJssel de Julianasluis in. We volgen de Gouwe. Bij Alphen aan de Rijn steken we de Oude Rijn over en varen het Aar kanaal op. Aan het Aar kanaal ligt de Zegerplas waar aan de buitenkant in het Aar kanaal aanlegplaatsen zijn. Hier komen we om 12:20 aan en leggen aan. Het is erg stil en plek zat. De sanitair waar we voor liggen is afgesloten voor de corona. Je kan ook geen water tanken. Er loopt wel een provinciale weg aan de overkant waar je wat herrie van hebt. 

Aanleg in Aar kanaal                   

We wandelen en zien dat er in de Zegerplas een speciaal steiger is gemaakt voor duikers. s'Avonds komen er ook behoorlijk wat duikers die gebruik maken van deze plek. Mooie plek als het mooi weer is om een paar dagen te blijven liggen.


 

Vrijdag 19/6 vertrekken we om 10:26 richting Westeinde plassen. We volgen het Aar kanaal waar we nog meer mooie aanlegplaatsen tegenkomen. Mooi varen. Daarna draaien we bij Bilderdam de Drecht is. Dit is heel mooi varen tussen de waterplanten. Je mag alleen niet harder dan 6km/h. Op deze route moeten er wel een paar bruggen voor ons draaien wat soms wel even duurt. Wij zijn 2m40 hoog. Aan het eind van de Drecht draaien we de Ringvaart in en een paar kilometer verder gaan we stuurboord uit de Westeinde plas op. Omdat we bijna geen water meer hebben besluiten om naar jachthaven Kempers te varen die aan de zuidzijde van het meer ligt. Dit is een mooie luxe jachthaven waar je alles met je jachthavenbetaalkaart moet betalen. Zeker weer even fijn als je kan douchen, water tanken en stroom op de steiger hebt. Liggeld 15 Euro voor 10meter.

Onderweg naar de Westeinder
   

 Jachthaven Kempers

Zaterdag 20/6 vertrekken we om 10:50 bij Kempers. We varen over het meer naar de Kolenhaven in Aalsmeer. Hier zijn twee kleine havens aan een pier vanwaar je lopend zo bij de winkels ben. Dit was vroeger een turf / kolen haven en er staat op de pier nog een oud treintje. We gaan boodschappen doen en een ijsje eten in Aalsmeer. Erg gezellig.

De Kolenhaven in Aalsmeer
Korenmolen de Leeuw in Aalsmeer ?

We gooien om 15:25 los en varen tussen verschillende eilanden door naar eiland de Kleine Poelakker. We liggen hier in een smal slootje aan een eiland. Je kan hier gezellig op de kant zitten en heb een mooi uitzicht over het water waar van alles langs komt.

Eiland de kleine Poelakker
We liggen op de kleine Poelakker met de Gerda. Ik help ze nog met de buitenboordmotor en krijg later een snoekbaars aangeboden door Jan.

 Zondag 21/6 blijven we op de kleine Poelakker liggen. Joop vaart nog terug naar de Kolenhaven om Johan en zijn gezin op te halen die vandaag een dagje komen.

 Maandag 22/6 blijven we liggen op de kleine Poelakker.

 Dinsdag 23/6 vertrekken we om 10:23 richting Aalsmeer om boodschappen te doen. Dan weer terug het meer op en na een tocht door velen kreken, vinden we een plekje aan een steiger op het Starteiland. Zie foto hier onder.

   

 Woensdag 24/6 blijven we op het Starteiland liggen. Het is prachtig weer.

 Donderdag 25/6 Vertrekken we om 09:55 naar de ringvaart, die we een stukje volgen tot Aalsmeer en gaan daar stuurboord een zijkanaal in en komen weer uit bij een steiger in Aalsmeer. Je ligt hier recht voor AH en het is behoorlijk druk met kleine bootjes die boodschappen komen doen. We kunnen prima achter elkaar aanmeren en de vrouwen gaan boodschappen doen. Joop en ik tanken water.

 Steiger voor AH in Aalsmeer

Om 11:30 varen we weg en om 12:30 zien we een mooi steiger in de ringvaart van de Haarlemmermeer. Er is een recreatie terrein bij en er zit wat jeugd. In de middag ligt het terrein helemaal vol met jeugd die komen zwemmen. Ze gebruiken het steiger om het water in te gaan en je ligt niet erg rustig, maar er gebeurd verder niets. We kunnen hier heerlijk onder een boom zitten want het is verschrikkelijk heet. s'Avonds loopt het terrein leeg en is het rustig en hebben we hebben een zeer rustige nacht.

 

Hierboven de aanlegplaats in de Haarlemmermeer ringvaart. Het was vandaag 30graden.

 Vrijdag 26/6 gooien we om 10:10 los en gaan richting Heemstede. Net voor Heemstede in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder net na de Molenplas zijn er bakboord een paar vrije ligplaatsen. Er is één steiger vrij waar we precies achterelkaar kunnen aanmeren om 11:45. Bij de ligplaats staat een bord dat het hier Groene Weelde heet. Het is verschrikkelijk heet 30graden. We zetten de parasols op het steiger en  hebben een heerlijke middag,

 

 Zaterdag 27/6 gooien we om 10:38 los en varen richting Heemstede. Ik dacht te weten waar we moesten zijn, maar ik vaar de Van Merlenvaart in tot ik bij een brug kom die niet draait. We blazen een aantal maal, maar er komt niemand. Een voorbijganger vraagt waar we heen gaan, want hij heeft hier nog nooit een boot de brug zien passeren. We zitten dus helemaal verkeerd en ik pak de kaart er nog maar eens bij. Blijkt dat de haven van Heemstede aan het zuiden Buiten Spaarne ligt. We moeten dus een paar km terug. Hilariteit allom. Maar om 11:45 uur meren we af in de haven van Heemstede. We liggen hier bij wsv Merlenhaven. Je ligt hier lekker rustig. We halen de fietsen van dek een fietsen naar de binnenstad wat erg gezellig is. Eten daar wat en hebben een heerlijke middag.

 

Heemstede

Zondag 28/6 We blijven nog een dag liggen in Heemstede. We gaan op de fiets naar een pannekoeken restaurant, die de Konijnenberg heet en maken verder een fietstocht door het bos Groenendaal. Liggeld haven voor twee dagen 23Euro.

 Maandag 29/6 Om 10:30 vertrekken we uit Heemstede. Het is maar een klein stukje varen naar Haarlem waar we om 11:40 aankomen. We vinden aan de Houtmarkt een prima steiger waar we net voordat er anderen willen gaan liggen twee plaatsen achterelkaar hebben. Je loopt hier de brug over en staat in het centrum. Aan de overkant staat een betaalautomaat waar je liggeld moet betalen. Dat is 13,86Euro voor vandaag. We bezichtigen de stad en gaan natuurlijk ijs eten. Het is vandaag 18graden. 

 

     Aanleg in Haarlem
 
 

Dinsdag 30/6 Vertrekken we om 10:15 uit Haarlem en gaan naar het Alkmaardermeer. Om 10:45 doen we sluis Spaarndam en steken het Noordzeekanaal over.

Sluis Spaarndam

Aan de andere kant gaan we de Nauwernasevaart in en doen sluis Nauerna om 12:05. We moeten onderweg nog 20minuten voor een spoorbrug wachten en komen dan langs het Alkmaardermeer in de Woudhaven aan om 13:58. Er staat een zeer harde wind en aanleggen valt niet mee. Je ligt hier netjes aan een graswal. s'Avonds komt er iemand langs die 12Euro komt innen. Het is 18graden met regen en harde wind. Deze plek is alleen leuk als het mooi weer is en je met een klein bootje het meer kan verkennen. 

   Woudhaven

 Woensdag 1/7 gooien we los om 11:04. We gaan naar Alkmaar. Vroeger kwamen we daar regelmatig en kon je alleen naast de watertoren liggen, maar nu kan je ook in de stad liggen. Als we in alkmaar zijn roepen we de havenmeester op en krijgen te horen dat we 10 minuten moeten wachten voor de brug gaat draaien om de stad in te varen. 

De aanleg in Alkmaar.

Net achter de brug voor de volgende brug krijgen we een ligplaats toegewezen. Je ligt hier rustig tussen de huizen, alleen de auto's staan langs je boot. Er staan stroompalen maar water moet je buiten bij de watertoren laden. De havenmeesteres komt lang en we moeten voor twee dagen 21 Euro afrekeken.

We bezoeken de binnenstad die erg gezellig is. Natuurlijk even een ijsje nuttigen op de brug in de binnenstad.

     Uitzicht vanaf de brug waar wij liggen op de binnenstad van Alkmaar
Op de brug IJS eten    

 Donderdag 2/7 blijven we in Alkmaar. De vrouwen gaan boodschappen doen en de mannen gaan naar de Action en voor een kaart van het IJsselmeer bij de ANWB. Het is nog een behoorlijk stuk fietsen maar we komen onderweg nog een 2e hands winkel tegen wat altijd leuk is. We gaan door naar de Action, want Joop moet vishengels hebben voor zijn kleinkinderen die deze vakantie een weekend komen logeren. We hebben geluk en de Aktion heeft vishengels, maar ook kwarsten en die kan je ook niet laten liggen. Dan door naar de ANWB. Ze hebben gelukkig de kaart van het IJsselmeer en ik neem ook een kaart van Frieland mee, want die van mij is erg oud. Helaas bij de kassa gaan ze moeilijk doen over mijn lidmaatschap. Ik heb een platina lidmaatschap maar ik heb de kaart niet bij mij en ze willen het niet opzoeken. Dan maar zonder kaarten weer terug naar de boot. Later stuurt Hugo van de haven mij een foto van de kaarten per mail, dus niets aan de hand. Met een wijntje en een biertje hebben we nog een heerlijke middag.

 Vrijdag 3/7 hebben we om 10:00 een afspraak gemaakt dat de brug voor ons gaat draaien. We leggen achter de brug onder de watertoren aan, om water te tanken.

Watertanken
in Alkmaar

We varen een half uurtje als ik in St Pancras een mooie gratis aanleg zie net voor de spoorbrug. We meren daar af. Het is niet van dat mooie weer, het is wel 18graden maar met veel wind en regen. Van de spoorbrug heb je weinig last. Ik bel een oud collega die hier in de buurt monteur is en die komt gezellig langs. 

 Zaterdag en Zondag 4en5/7 blijven we hier liggen. We verkennen de omgeving maar er is niet veel te doen. We hebben twee dagen een echte storm maar we liggen hier goed.

    Aanleg St Pancras voor spoorbrug
   Aanleg vanaf spoorbrug.

Maandag 6/7 draait de spoorbrug om 10:00. Dus we gooien vijf minuten voor tien los en gaan door de spoorbrug. Na een half uur varen, zien we bij Broek op Langedijk een leuk haventje. Er is plek voor onze twee boten, dus varen we de haven in en maken vast. Er staat nog steeds een behoorlijke harde wind. De vrouwen gaan op de fiets boodschappen doen. Ik had ze een route doorgegeven, maar het was toch niet zo makkelijk om de winkels te bereiken. Er zijn hier zoveel watertjes en alles lijkt op elkaar, zodat ze de weg een aantal keren moesten vragen. Maar alle boodschappen zijn weer binnen en we besluiten hier maar te overnachten. 

Aanleg in Broek op Langedijk
   We verkennen de omgeving en gaan op de sluis die de toegang geeft tot het rijk van duizend eilanden betalen voor onze ligplaats. Er zit een leuk museum naast, maar de beheerder is met vakantie. Jammer. Als het hier mooi weer is kan je mooie fietstochten maken. Met een bijbootje is het ook leuk om het rijk van duizend eilanden te bezoeken.

 Dinsdag 7/7 vertrekken we om 10:40. We hadden gehoord dat je in Kolhorn leuk kan liggen, dus dat is onze bestemming. We doen sluis Roskam sluis Braak waar de sluisdeur kapot is en we 11/2 uur moeten wachten. Om 14:16 bereiken we Kolhorn waar we een plekje vinden aan het lange steiger langs het kanaal. Je heb hier geen stroom of water. sÁvonds komt er iemand die zegt havenmeeester te zijn en we moeten 16Euro betalen. Je hebt hier eigenlijk helemaal niets. We verkennen de buurt maar dat is snel gedaan. 

   Aanleg Kolhorn

 

   Kolhorn

Dinsdag 8/7 We varen om 10:40 weg.Het miezelt een beetje, maar het wordt 18Gr. We doen sluis Molenkolk en komen om 11:17 uur aan in Schagen. We gaan bij jachthaven Schagen liggen. Hier staan ook campers en de jachthaven ligt vlakbij het centrum en naast een benzinestation. We krijgen twee plaatsen naast elkaar in de haven toegewezen. Ik ga gelijk met Joop diesel tanken. De jachthaven heeft een kar met jerrycans. De diesel is 1,159. We tanken vol en gaan boodschappen doen in Schagen. Er wonen vrienden van ons in Schagen en die komen langs op de boot. Een leuk weerzien na jaren. De vrouwen willen morgen wassen, dus we besluiten nog een dag te blijven liggen.

   Jachthaven Schagen

Woensdag 9/7 De vrouwen gebruiken de wasmachine en de droger van de jachthaven voor 8 Euro. Daarna gaan we Schagen in om te eten. Onze vrienden hebben ons een goede eetgelegenheid "Grand cafe de Smitse" aangewezen waar we naar toe gaan. We eten daar heerlijk en verkennen later de binnenstad. Het regent af en toe, maar toch is het heerlijk weer en erg druk in Schagen. Op deze jachthaven hebben ze een computer systeem waarmee ze je verbruik uit de stroompalen kunnen aflezen. We rekeken 30,07Euro af voor twee dagen. 

Donderdag 10/7 vertrekken we om 11:03 uit Schagen. We hadden een mooie gratis plek op de heenweg gezien links voor sluis Molenkolk. We komen daar om 11:55 aan. Het water staat erg hoog en er is maar een kade van enkele centimeters boven de waterspiegel. Er staat een behoorlijke wind, maar we liggen hier heerlijk rustig. Er komen die dag ook geen boten bij. Ze gaan allemaal door de sluis in Kolhorn liggen.

   Aanleg voor sluis Molenkolk.

 Zaterdag 11/7 vertrekken we om 10:21. We gaan vandaag naar Den Oever. Ik had gehoord dat je in het  Robbenoordbos een camping had met ligplaatsen. We doen de sluizen Molenkolk, Westfriese en Sloot. Om 13:35 komen we aan bij camping "Het bos roept". Er zijn hier zeker 15 aanlegplaatsen en je ligt er heerlijk. We melden ons op de camping en moeten10,50Euro betalen. De douches zijn vrij. We lopen de camping rond wat zeker aan te bevelen is. We gaan patat bakken op ons steiger en hebben een heerlijke middag. Mijn oud collega Peter die in de buurt woont komt met zijn vrouw en zoon nog even een bak koffie drinken. Het is vandaag 18Gr met veel zon.

   Onderweg naar Den Oever
   Prachtige aanleg bij camping Het Bos Roept
   Patat bakken op het steiger.

 Zondag 12/7 Het zou vandaag een windstille dag worden met veel zon. Daarom hadden we al besloten om vandaag het IJsselmeer over te steken. We gooien dan ook om 10:06 de trossen los en varen naar sluis Stanteler waar we om 10:47 uitkomen. We hebben nog nooit het IJsselmeer overgestoken en het is dus wel een beetje spannend. 

   Sluis Stanteler

We hadden geen kaart van het IJsselmeer meegenomen en in Alkmaar werden we zo slecht bij de ANWB behandelt dat we de kaart niet gekocht hebben. Gelukkig heeft een kennis van mij de kaart via WhatsApp opgestuurd en kunnen we die gebruiken. Het is niet zo moeilijk want we gaan naar Makkum, dus we kunnen de dijk in de gaten houden. Maar het is toch wel fijn om een kaart te hebben. 

   Bij Den Oever het IJsselmeer op.

 Hieronder de Cojo en de Molecuul op het IJsselmeer.

 

 Een heerlijke tocht over het IJsselmeer

 

Bijna bij Makkum is er een gebied voor Makkum waar zandgezogen wordt. We moeten een behoorlijk stuk zuidwaarts varen en dan weer noordwaarts naar Makkum. Voor Makkum en in het kanaal naar Makkum is het verschrikkelijk druk. Het is ook zondag dus iedereen heeft vrij en is op de boot. We komen om 14:07 aan bij sluis Makkum. Het eerste wat we te horen krijgen als we de sluis in varen is dat we 5 Euro moeten betalen. Echt weer iets voor Friesland, want op heel onze reis hebben we nergens voor sluizen of bruggen betaald. Door de sluis heen is het verschrikkelijk druk in Makkum, maar we vinden wel twee plekken achter elkaar waar we net passen. Ook net op tijd want alles ligt vol en er zijn genoeg gegadigden.

   We hebben het gehaald Makkum voor de sluis
   Uitvaart sluis Makkum

 Om 14:36 leggen we aan in Makkum en moeten gelijk 15,50Euro afrekeken voor de nacht.

   Aanleg in Makkum

 Makkum is een gezellig plaatsje en je kan er leuk door het dorp wandelen. Er zijn een paar winkels waaronder een watersportzaak waar we morgen een Marrekrite vlag willen kopen.

 

Heerlijk in Makkum en effe een visje halen aan de haven.

 

 Maandag 13/7 We gaan eerst de Marrekrite vlag kopen in de watersportwinkel. De kleine vlag is uitverkocht, maar ze hebben nog wel de grote vlag. Kosten 20Euro. Maar daar heb je dan ook wel wat voor. Er zijn zo veel mooie ligplaatsen waar je gratis kan liggen en er is ook dikwijls een vuilcontainer op die plek, Wat een prachtig initiatief van Friesland. We maken los om 11:32 en varen in een stoet Makkum uit. We gaan richting IJlst. Eerst naar Bolsward en dan lopen we tegen de middagpauze op in Wolsumerketting. We eten lekker warm voor de brug en als we klaar zijn gaat hij net draaien. Net voor IJlst op het Easthimmermar zie ik een mooie plek in het riet. Maar de steiger ligt vol. Als we er al een stuk voorbij zijn zie ik één boot losgooien. We varen terug en leggen de boten tegenelkaar aan het steiger. De andere boot zegt over een half uur ook weg te gaan. Later leggen we de twee boten achterelkaar. Je ligt hier prima en het is erg stil. Het is 13:45 als we aanleggen. We hebben een heerlijke middag op het steiger.

   

Dinsdag 14/7  We blijven liggen. Vandaag gaan we IJlst verkennen en boodschappen doen. Ik maak met Joop een fietstocht en we gaan even langs bij de firma Bakker die scheeps onderdelen verkoopt. IJlst is een leuke plaats en erg toeristisch. Het is er erg druk. Verder zien we nog mensen waarmee we in Berlijn hebben gelegen. Later gaan de vrouwen boodschappen doen en hebben we een rustige middag bij de boot.

Woensdag 15/7 vertrekken we weer en gooien om 09:56 los. We gaan via de Wide Wimerts naar de Jelte Sloot. Dan varen we een heel klein stukje op het Pr Margrietkanaal en gaan bakboord uit  naar de Kufurd (meer). Via de Janesloot komen we op het Lang Warder Wielen meer. Gelijk bakboord op het meer ligt in de hoek de Kaai. Dat is een mooie sloot met aanleg van de Marrekrite. We vinden een mooie plek en leggen aan. Het is dan 11:25. Het is heerlijk weer en je kan hier lekker vertoeven en het is 20Gr.

 

 De Kaai

Donderdag 16/7  We vertrekken om 10:32 en willen naar Joure. We varen over de Lang Warder Wielen naar Jouster Sylroede die naar Joure loopt. Bij de ingang wel erg druk en we moeten even wachten. In Joure is het erg druk en het is gaan stort regenen. We vinden in het kanaal voor de haveningang twee plekken waar we in de regen aanleggen. Het is hier verschrikkelijk druk. 

 

Ze hebben net gemaaid en heel de boot zit onder het gras. We kleden ons om en gaan naar het centrum van Joure. We zien hier een Chinees en besluiten om vanavond Chinees op te halen. Alle boodschappen worden ingeslagen en heel het plaatsje wordt bekeken. Volgens de vrouwen zit hier een hele goede slagerij. Terug op de boot moeten we 2 Euro afrekenen omdat we hier een paar uur gelegen hebben. We hebben water nodig en dat kan je iets terug aan het kanaal tanken. Gelukkig ligt er niemand en kunnen we snel water tanken. Er staat een bakje waar je wat geld in kan gooien. We varen het Noarder Alde Wei op. Hier liggen diverse steigers aan stuurboord. We vinden twee plekken aan het 5e steiger die  weer van de Marrekrite zijn. We meren af om 15:12. Om 5 uur bel ik de Chinees in Joure en bestel voor 6 uur. Net als ik op de fiets stap gaat het regenen. Het is een half uur rijden. De Chinees pakt het eten goed in zodat het niet koud wordt en ik fiets een half uur terug. Bij de Chinees was het erg gezellig. Terug op de boot heerlijk Chinees gegeten. maar veeeeeel te veel.

   Steiger bij Joure
 

Vrijdag 17/7  We vertrekken vandaag om 10:19 en hebben nog geen idee waar we heen gaan. Een kwartier later net voor het Sneekermeer zie ik bakboord een prachtige plek voor twee boten. Ik roep Joop op en we besluiten hier aan te meren. Dan is het 10:36.

 

Aanleg van Marrekrite voor het Sneekermeer

 

 s'Avonds en onder overdag voor het Sneekermeer.

Je ligt hier heerlijk en je hebt een mooi uitzicht. Het is druk met de jachten, dus er is van alles te zien. Ook maken we een wandeling door de polder. We halen ook nog een raam uit Joop z'n boot om het roest te verwijderen en verven bij mij het loopdek. Om dit alles te doen, blijven we een dag extra. Het is fantastisch weer, 23Gr. De patatpan en barbeque komt ook weer bovendeks.

 

Zaterdag 18/7 Blijven liggen.

Zondag 19/7  Blijven liggen.

Maandag 20/7 De vrouwen hebben na drie dagen weer boodschappen nodig. We vertrekken om 10:48 na nog even het raam van Joop gemonteerd te hebben. We volgen het Sneekermeer en gaan de Nije Wjittering op. Deze volgen we tot het Pikmeer en dan bakboord uit de Rjochte Grou in. Bakboord is de gemeente haven van Grou, waar net een plekje is, om onze boot tussen twee schepen af te meren. Hulp van onze voor en achterbuur is er niet, maar dat is me al meer opgevallen dat ze hier in Friesland niet erg behulpzaam zijn. Het past op de cm nauwkeurig en Joop komt tegen mij aan. Je ligt hier mooi. 

 
 

We vertrekken weer om 14:46. Via het Pikmeer varen we naar de Wijde E waar we bakboord een ligplaats vinden aan een eiland.

 

 Dinsdag 21/7 vertrekken we om 10:15. We varen via de Greft en het PR Margrietkanaal naar de Holstmar. Hier vinden we aan de zuidkant een steiger waar we aanmeren. We liggen hier weer aan een eiland. Dit steiger ligt erg in de wind. We maken een wandeling over het zompige eiland en zien een mooi steiger aan de andere kant, waar je uit de wind ligt. Terug op de boot de trossen los en naar de Saiterpetten. We liggen hier heerlijk en ondanks het wat mindere weer, kunnen we buiten zitten. We leggen om 11:52 voor de tweede keer aan.

 

Wandeling over eiland en ligplaats op de Saiterpetten

 

 Woensdag 22/7 Vertrekken we om 10:12 richting Burgumermeer. We volgen het Pr Margrietkanaal en bereiken om 11:41 het Burgumermeer. Je ligt hier aan een eiland midden op het meer. De plek heet Jistrumer Koloanje. Het is heerlijk weer maar wel met veel wind. Er is plek genoeg. De temperatuur is 19Gr. 

 

 Aanleg Jistrumer Koloanje

 

 Donderdag 23/7 Blijven we hier liggen.

 Vrijdag 24/7 Vertrekken we om 09:03. We doen twee sluizen. Eerst de Gaarkeukensluis van 11:03 tot 11:16 en dan de Oostersluis van 13:20 tot 14:20. Net uit de sluis aan stuurboord zijde zit de Groninger Motorbootclub waar we een plek vinden. We leggen om 14:29 aan. Het was best wel een aardige vaartocht naar Groningen. Het was erg stil. De afstand was 40,9 Km. Bij de Groninger Motorbootclub vaar je langs het kantoor waar de havenmeester je een boxnummer toeroept. Een gezellige club en je ligt hier beter dan aan de Oosterhaven in de stad. Er is een fietsenstalling buiten de poort wat ook heel fijn is. De afstand naar het centrum is op de fiets zeer kort. Er is een wasmachine waar de vrouwen gebruik van maken. Liggeld voor 10 meter is 9 Euro en de toeristenbelasting is 4Euro. We blijven vandaag op de haven en willen morgen naar de zaterdagmarkt.

 
 

 Zaterdag 25/7 We hadden gisteren de fietsen al in de stalling van de jachthaven gezet en gaan nu naar de markt in Groningen. Groningen is altijd weer een genot om te bezoeken. Een heel gezellige stad.

 

Natuurlijk ondanks het niet zo beste weer een heerlijk ijsje op de markt.

 

 Zondag 26/7 Vertrekken we om 10:47 na water getankt te hebben richting Zuidlaardermeer. We varen het Winschoterdiep op en gaan na de Waterhuizerbrug stuurboord uit het Drentschediep op. Dit is mooi varen langs natuurgebieden met veel vogels. Net voor het Zuidlaardermeer is bakboord camping Meerwijck. Hier gaan we wel eens aan de dijk liggen, maar nu varen we door en steken het Zuidlaardermeer in de lengte over. Je moet goed de boeien aanhouden want het is een erg ondiep meer. aan de andere zijde van het meer gaan we het Havenkanaal in. Stuurboord ligt de jachthaven Meerzicht. Maar wij varen iets het kanaal in waar je aan oude steigers die in de lengte van het kanaal liggen goed kan afmeren. Het is een stichting die dit beheert. We betalen hier 10Euro per dag incl stroom en water. De omgeving is erg mooi. Wij liggen bakboord in het kanaal en dan moet je met een pontje naar de andere kant om bij de weg te komen. Dit pontje moet je zelf bedienen. We komen om 12:39 aan. Ik ga s'middags op de fiets Chinees in Zuidlaren halen bij Royal china. Dat is een kwartier fietsen.

 

Mooie plek in het Havenkanaal bij Zuidlaren.

 

Hieronder een foto gemaakt in Zuidlaren.

 

Maandag 27/7 begint bewolkt en we varen om 11:00 weg. We varen nu naar het midden van het meer en gaan dan stuurboord uit tussen de boeien door naar de Leinebrug. We komen hier om 11:30 aan en moeten wachten tot 12:57 voor de brug gaat draaien. Je moet hier bellen voor een brugopening. Hieronder de foto voor de brug.

 
 

Achter de brug ligt een ondiep smal kanaal met de naam Kiel Winderweer.

 

Na een kilometer of vier komen we bij sluis Kielsterverlaat. Achter deze sluis is een steiger voor twee boten waar als er niemand ligt wij willen gaan liggen. Er ligt niemand, dus wij meren om 13:39 aan in Wolfsbarge. Je ligt hier rustig en in tien minuten zit je in Hoogezand. Het weer is niet zo best en het regent regelmatig. 

 

Hierboven het kruispunt waar we liggen en onder het steiger.

 

 Wordt vervolgd

 

  

Download de onderstaande tabel 

 

Datum Vertrekplaats Urenteller Motoruren Vertrektijd Aankomst Afstand
2020            
Donderdag 11/6 WSV de Vijfsluizen 6190.29 00:55 19:30 20:17 7,6
Vrijdag 12/6 Voornse sluis 6191.24 05:02 09:25 14:53 39,6
Zaterdag 13/6 Leidschendam 6196.26 - - - -
Zondag 14/6 Leidschendam 6196.26 02:16 10:40 12:45 18
Maandag 15/6  Hofwijk Rotterdam 6198.42 03:58 10:30 14:25 37,7
Dinsdag 16/6  Gouda 6202.40  - - - -
Woensdag 17/6  Gouda 6202.40 - - - -
Donderdag 18/6 Gouda 6205.07 02:27 09:45 12:20 21,3
Vrijdag 19/6  Zeegerplas 6208.50 03:43 10:26 13:20 19,9
Zaterdag 20/6 Westeinder Kempers 6209.01 00:11 10:50 15:45 8
Zondag 21/6  Westeinder Poelakker 6209.01 - - - -
Maandag 22/6 Westeinder Poelakker 6209.01 - - - -
Dinsdag 23/6 Westeinder Poelakker 6209.42 00:41 10:23 12:15 2,9
Woensdag 24/6 Westeinder Starteiland 6209.42 - - - -
Donderdag 25/6 Westeinder Starteiland 6211.12 01:30 09:55 12:10 10,9
Vrijdag 26/6 Aalsmeer Schiphol 6214.20 03:08 10:10 13:22 23,2
Zaterdag 27/6 Groene Weelde 6215.22 01:02 10:38 11:45 7,3
Zondag 28/6 Heemstede 6215.22 - - - -
Maandag 29/6 Heemstede 6216.35 01:03 10:30 11:40 7,6
Dinsdag 30/6 Haarlem 6219.41 03:06 10:15 13:58 25,8
Woensdag 1/7 Alkmaardermeer 6221.08 01:27 11:04 12:32 11,5
Donderdag 2/7 Alkmaar 6221.08 - - - -
Vrijdag 3/7 Alkmaar 6221.54 00:46 10:13 11:22 6,4
Zaterdag 4/7 St Pancras 6221.54 - - - -
Zondag 5/7 St Pancras 6221.54 - - - -
Maandag 6/7 St Pancras 6222.25 00:31 09:54 10:22 2,2
Dinsdag 7/7 Broek op Langedijk 6224.45 01:40 10:40 14:16 18,8
Woensdag 8/7 Kolhorn 6226.02 01:17 10:03 11:17 8,9
Donderdag 9/7 Schagen 6226.02 - - - -
Vrijdag 10/7 Schagen 6227.04 00:59 11:05 11:55 7,7
Zaterdag 11/7 Sluis Molenkolk 6229.25 02:24 10:21 13:35 19,5
Zondag 12/7 Den Oever 6233.47 04:22 10:06 14:36 37,2
Maandag 13/7 Makkum 6236.09 02:22 11:52 13:45 18
Dinsdag 14/7 Ijlst 6236.09 - - - -
Woensdag 15/7 IJlst 6237.42 01:33 09:56 11:25 12,1
Donderdag 16/7 Langweer 6238.54 01:12 10:32 15:12 8,9
Vrijdag 17/7 Joure 6239.14 00:20 10:19 10:35 2,1
Zaterdag 18/7 Sneekermeer 6239.14 - - - -
Zondag 19/7 Sneekermeer 6239.14 - - - -
Maandag 20/7 Sneekermeer 6241.09 01:55 10:48 15:15 17,5
Dinsdag 21/7 Pikmeer 6242.08 00:59 10:15 11:05 7,4
Woensdag 22/7 Saiterpetten 6243.50 01:42 10:12 11:41 14,7
Donderdag 23/7 Bergumermeer 6243.50 - - - -
Vrijdag 24/7 Bergumermeer 6248.18 04:28 09:03 14:29 40,9
Zaterdag 25/7 Groningen 6248.18 - - - -
Zondag 26/7 Groningen 6250.13 01:55 11:00 13:39 15,9
Maandag 27/7 Zuidlaren 6251.25 01:12 10:28 11:47 7,1
Dinsdag 28/7 sluis Wolfsbarge 6252.33 01:08 09:40 11:40 7,5
Woensdag 29/7 Annemonde 6252.33 - - - -
Donderdag 30/7 Annemonde 6255.07 02:34 09:40 13:16 14,8
Vrijdag 31/7 Stadskanaal 6255.07 - - - -
Zaterdag 1/8 Stadskanaal 6258.20 03:13 08:52 13:52 16,3
Zondag 2/8 Ter Apel 6259.45 01:25 09:40 13:37 5,4
Maandag 3/8 2 Provincieën brug 6259.45 - - - -
Dinsdag 4/8 2 Provincieën brug 6261.36 01:51 09:07 11:00 9,7
Woensdag 5/8 Barger Compascuum 6262.08 00:32 10:24 10:55 2,9
Donderdag 6/8 na Veenpark 6262.08 - - - -
Vrijdag 7/8 na Veenpark 6262.08 - - - -
Zaterdag 8/8 na Veenpark 6262.08 - - - -
Zondag 9/8 na Veenpark 62 - - - -
Maandag 10/8 na Veenpark 6264.50 02:42 08:55 13:39 15,4
Dinsdag 11/8 Nieuw Amsterdam 6266.08 01:18 10:56 12:10 7,5
Woensdag 12/8 na Kleckerbrug 6266.08 - - - -
Donderdag 13/8 na Kleckerbrug 6268.19 02:11 09:55 11:00 15,5
Vrijdag 14/8 Noordscheschut 6268.19 - - - -
Zaterdag 15/8 Noordscheschut 6271.30 03:11 10:40 15:29 21,8
Zondag 16/8 achter Rogat sluis 6274.43 03:13 09:34 13:17 29,2
Maandag 17/8 De Brinck 6275.22 00:39 09:24 10:20 5,5
Dinsdag 18/8 Kampen 6277.35 02:13 10:39 12:54 15,3
Woensdag 19/8 Eiland de Eek 6280.47 03:12 09:58 13:07 32,4
Donderdag 20/8 Wijland 6283.59 03:12 09:11 12:27 31,3
Vrijdag 21/8 Eiland de Schelp 6285.59 02:00 09:04 12:37 14,2
Zaterdag 22/8 Weesp 6290.21 04:22 09:10 14:09 35,3
Zondag 23/8 Nieuwegein 6292.18 01:57 10:38 13:05 14,2
Maandag 24/8 Montfoort 6294.03 01:45 10:02 11:44 14.4
Dinsdag 25/8 Haastrecht 6299.25 05:22 09:27 16:34 52,9
  W.S.V. de Vijf Sluizen 6299.25        
Totaal aantal kilometers         833,7
Totaal aantal motoruren 108.56