DAG 3

VAKANTIEREIS 2008 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

dag 3 Vrijdag 26-6-2009      
Vertrek Oosterhout   Urenteller 4515h12m
      Vertrek 09:08
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
Tussenstop Oudenbosch 10:28   13:28
Afstand 20Km Totale afstand 87Km  
Motoruren 03h07m Totaal motoruren 11h17m  
Reistijd 05h57m Totale reistijd 15h54m  
Aankomst Roosendaalse Vliet 15:03    
Vrijdagmorgen 26/6 tikt Joop op de boot om te horen of we al wakker zijn. We zouden namelijk om negen uur vertrekken en Joop zou mij wekken als hij nog niets gehoord had. Het is de bedoeling dat we eerst naar Oudenbosch gaan. We passeren dan eerst een spoorbrug, waar voor de brug een aanlegsteiger is om via een intercom een brugopening aan te vragen. Als ik de post via de intercom oproep, krijg ik te horen dat hij binnen 10minuten gaat draaien. Onderweg komen we nog een paar aanlegmogelijkheden tegen waar je niet op de kant kunt. 

 

Mark

 

 

Cojo op de Mark

aanleg in Mark Waarschuwing voor spoorbrug Aanleg
om brugopening aan te vragen via intercom
spoorbrug

Onderweg passeren we net na de spoorbrug bakboord jachthaven Lamgat en stuurboord net na de Roode vaart naar Zevenbergen,
jachthaven w.v. Nolleke Sas.

Jachthaven Lamgat   Jachthaven w.v. Nolleke Sas Roode vaart
Ik vaar de afslag naar Oudenbosch voorbij, want het is een heel smal kanaaltje aan bakboord en ik heb geen goede gedetailleerde kaart. Aan het eind van het kanaal ligt jachthaven Oudenbosch 


(Tel. 0165316177) waar Joop bij de havenmeester vraagt of we kunnen aanmeren om boodschappen te doen. We kunnen midden in het stadje gaan liggen tot één uur. We bezichtigen Oudenbosch en de basiliek. Het is een zeer mooi stadje en zeker de moeite waard om aan te doen. De vrouwen halen boodschappen en we besluiten tussen de middag chinees te halen . De bakkersvrouw weet te vertellen als Joop naar de betrouwbaarheid van de chinees vraagt, dat zij altijd naar de chinees bij de basiliek gaat. Er wordt gelijk een telefoonnummer van die chinees overhandigd.

 
zijkanaal naar Oudenbosch    

Haven van Oudenbosch

Basiliek Oudenbosch

In het Noord-Brabantse Oudenbosch vind je een grote koepelkerk, waar velen zich over verwonderen. De verwondering is vanwege de grootte van de kerk en vanwege de Romeins aandoende vorm.

Het is pastoor Willem Hellemons die in de zestiger jaren van de negentiende eeuw deze merkwaardige kerk heeft laten verwezenlijken. In 1865 is men met de kerk begonnen, met als belangrijkste adviseur, de beroemdste architect uit die tijd: Pierre Cuijpers. De kerk is gebouwd naar voorbeeld van de St. Pieter in Rome en in 1880 geconsacreerd door Mgr. Van Beek, de derde bisschop van Breda.
 
De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd in 1912 tot basiliek verheven.   De basiliek is 81 meter lang,
55 meter breed en het hoogste punt van de koepel is 63 meter. Er is één grote koepel (20 meter doorsnede en 51 meter hoog) en diverse kleinere koepels.

Bij de boot gekomen bel ik die Chinees en krijg te horen dat deze pas om vier uur open gaat. Dan maar eerst een biertje op de Cojo. Wil en Gerard schop die iets verderop in de jachthaven liggen en boodschappen gaan doen, komen voorbij. Natuurlijk worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Dan na het biertje gaan de vrouwen naar de niet aanbevolen Chinees. Als Joop net gecontroleerd heeft of de boorden al op tafel staan, zijn de vrouwen al weer terug zonder Chinees. Helaas ook gesloten. Dan maar naar het eetcafé welke voor de boten zit. De vrouwen eerst de boot in om groot geld te halen. In het café aangekomen haalt Mar vier bier en brengt tevens de kaart mee. 3e maal pech vandaag, ze hebben hier alleen een omelet en een tosti en daar hebben we geen zin in. Dus met twee bier achter de kiezen gooien we los en varen verder.

Mark Vliet Kanaal Mark Vliet Kanaal Roosendaalse Vliet

Na tien kilometer varen vinden we een mooi plekje in de Roosendaalse vliet, net voor de sluis. Hier zijn twee plekjes waar vier boten kunnen liggen. Ja wel jammer van de chinees die gesloten was, maar nu gaan we barbecuen en patat bakken. Verder een heerlijke middag en avond en zeer laat naar bed.

  Effe barbequen  

 

Terug naar donderdag 25/6 HOME

Verder naar zaterdag 27/6