DAG 20

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME


Maandag 13-7-2009      
Vertrek Aire sur La Lys   Urenteller 4561h49m
      Vertrek 10:00
Afstand 26Km Totale afstand 566Km  
Motoruren 02h13m Totaal motoruren 57h00m  
Reistijd 02h26m Totale reistijd 68h59m  
Aankomst Béthune 12:26    
Terug naar zondag 12/7  

Verder naar dinsdag 14/7

Gisteren hebben we besloten om de sluis terug te schutten en richting Douai te varen. Als er dan ook tijdens de koffie een Frans jachtje langskomt roept Mar dat we mee willen schutten. De Fransman heeft het niet begrepen want als ik bij de sluis aan kom, is er al één deur dicht. Ik geef een sein en de sluiswachter maakt hem gelijk weer open. De Fransman schuift helemaal naar voren en we kunnen makkelijk met z,n drieën in de sluis.
Vanuit de Lys het kanaal op Naar de fontein (verboden invaart) Naar jachthaven Aire sur La Lys  


Zie kaartje van 12/7

Vandaag hebben we geen sluis te doen, want we gaan naar Béthune. Na een twee en een half uur bereiken we Béthune en er is in de volgens ons nog steeds clandestiene jachthaven een goede drijvende steiger, waar we met ze'n tweeën achterelkaar aan kunnen meren. Het is niet erg diep want ik moet de boot tegen het steiger trekken. Aan een Fransman die er ook met een boot ligt, vraag ik of we hier kunnen overnachten. Hij is niet erg vriendelijk, maar geeft wel een positief antwoord. We eten en drinken wat op het steiger.

 

Effe ontspannen Ligplaats Béthune    
We halen de fietsen van de boot en rijden naar de stad.
  Naar het centrum van Béthune   Marktplein Béthune

Béthune
 
Béthune bleef trouw aan de kroon van Frankrijk gedurende de Honderdjarige Oorlog, en het verkreeg in 1346 het belfortrecht. 42 jaar later, laten de schepenen een toren bouwen in gres uit Béthune, een bijzonder harde steen, om zodoende de houten toren te vervangen die werd vernield door een brand. In 1503 werd hij tevens uitgerust met een klokkentoren met een draak, de legendarische Beffy, die waakt over de stad. Het geheel vat perfect de middeleeuwse architectuur samen van de noordelijke landen. In 1918 wordt Béthune grotendeels gebombardeerd. Het belfort wordt "onthoofd" maar de basis blijft intact, en wordt beschermd door de huizen die door de jaren heen tegen de muren werden gebouwd. Het belfort werd heropgebouwd in de jaren 1920.

 
Smal huisje   Prachtige oude gevels  
Het is er niet erg druk en er zijn niet veel winkels open. We kopen brood bij een gezellige bakker en drinken een Pelfort op het grote plein. Bij de informatie is de dame erg geïnteresseerd in onze fietsen en vraagt Joop of dat we met de fietsen uit Holland komen.
    Heerlijke Pelforth Belfort Béthune
Fiets bewaking   Terug naar de boten
Terug op de boot zoeken we op de kant een plekje in de schaduw, want het is erg heet geworden. 's-Avonds verkennen Joop en ik op de fiets nog even de omgeving en drinken we een pilsje op het steiger en rondom klinkt het vuurwerk voor de 14e Juli want dat is de nationale feestdag voor de Fransen.

       

 

Terug naar zondag 12/7 HOME

Verder naar dinsdag 14/7