VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Donderdag 30/6 komt Barry de Engelsman al bij de boot om te vertellen dat ze de tunnel in willen als het licht op groen gaat. Jammer voor hem, maar de lichten gaan pas om 09:19 op groen. Joop gaat voorop, omdat hij vaste boordlichten heeft. Mijn boordlichten zitten in de mast en die ligt op het dek. Later blijkt dat ik door deze tunnel kan varen met opstaande mast. Alleen in het midden van de tunnel zit een verlaging in het plafond voor de ventilatie en daar kan de mast niet onderdoor. De Engelsen communiceren met elkaar op marifoon kanaal 6 en wij op kanaal 77. In de tunnel gaan wij ook to the Englisch channel number 6. Joop raakt nog een boom in het midden van de tunnel. Via kanaal 6 wordt alles doorgegeven. In het midden van de tunnel zit een verbreding waar een stoplicht staat. Als wij daar aankomen staat het licht op rood en binnen 5min passeert ons een spits van de andere zijde. Ik heb de boot goed vastgeld, want als je moet wachten kan je niet blijven drijven en als de spits passeert gaat hij vlak langs je. De spits die van de zuidzijde komt moet  ook een manoeuvre naar stuurboord maken omdat de tunnel bakboord zijn doorvaart heeft. Ga dus niet het stoplicht voorbij, want anders lig je te dicht  bij het smalle stuk van de tunnel.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
    Pieter komt uit de tunnel  

Sluis Aankomst Invaart Uitvaart
Tunnel 4350 meter 09:19 09:19 10:03
Moislains 8 - 11:42 11:52
Moislains 9 - 12:00 12:12
Allaines 10 - 12:17 12:29
Feuillaucourt 11 12:41 12:47 12:58
Clery sur Somme 12 13:05 13:16 13:28
Sormont 7 13:52 13:56 14:03

We varen door tot de eerste sluis na de tunnel, dit is sluis Moislains nr. 8. Hier is stuurboord voor de sluis een goede aanlegplaats en er is een dorp vlak in de buurt. Mar en Cor gaan lopend boodschappen doen. Barry and Pieter gaan op de fiets.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
    Barry gaat boodschappen doen   Pedro van pieter
Ik en Joop gaan eens bij de sluis kijken. Deze sluizen zakken zo'n 8meter. Om water te besparen hebben ze naast de sluis een voorraad bak met water aangelegd die de halve voorraad van de sluisinhoud kan leveren. Met een pomp die dit water uit de bak in de sluis pomp wordt de sluis eerst half gevuld. Hierna wordt de rest uit het kanaal gehaald. Bij het leeglopen van de sluis wordt eerst de helft weer in de bak gepompt en de rest loopt in het kanaal. Hierdoor bespaart men een halve sluis water uit het bovenliggende kanaal.


De vrouwen en de Engelsen komen na een half uur bepakt en bezakt weer terug . We zien in de verte een spits aankomen, dus we varen gelijk met z'n vieren naar de sluis. We schutten nu vijf sluizen af.  Als de sluizen beneden zijn moet je goed oppassen want als de deuren open gaan kan de boot of naar binnen of naar buiten geperst worden. Hij moet dus goed vastgezet worden. Wij gebruiken een haak om de boot aan een trap vast te zetten.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
De Balestra van Barry      

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Waterbekken van sluis     Ingang Somme

Om 13:52 zijn we bij de eerste sluis op de Somme. Net voor Peronnes draai je stuurboord de Somme in. Het lijkt wel een sloot, maar er staat genoeg water. Blijf wel stuurboord als je de hoek om gaat, want bakboord is het heel ondiep.
Op de sluis wordt gevraagd hoe diep we steken. Volgens de sluiswachter zou er maar 1m20 in sommige stukken van de Somme staan. Achter de sluis raak ik ook een paar maal de bodem. Op de kant staat een bord waarop te lezen is dat telefoonnummer 0674836069 gedraaid moet worden om een sluis of brug te laten bedienen. We varen stationair naar Feuilleres waar we voor de eerste brug bakboord aanmeren. Hier is een aanlegplaats met banken die er erg netjes uitziet. We moeten wel één meter uit de kant blijven omdat er geen water staat. We trekken de kop van de boot zo dicht mogelijk naar de kant, zodat we over de kop op de kant kunnen.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
  Aanleg Feuilleres Wandeling rond  Feuilleres  

De omgeving is hier mooi en bestaat uit een heleboel meertjes en plassen. Wij varen op het kanaal van de Somme en de echte Somme kringelt zich rond dit kanaal. Het is een waar vissers paradijs en dat is ook te zien aan de talloze vissersbootjes. Er zijn ook diverse campings in de omgeving. Natuurlijk komt er nog een Nederlander die op de camping in het dorp zit een praatje maken.
's Middags lekker op de kant  aardappeltjes met spek en champignons gebakken. We hebben mazzel want het is prachtig weer. We maken een wandeling in de mooie omgeving. s' Avonds gaat het regenen.

click to enlarge


Motor Uren Molecuul: 3uur 32min
Reistijd: 5uur 28min
Aantal sluizen: 6 + tunnel
Van: tunnel can du Nord naar Feuilleres
Urenteller: 3930:32

 

Terug naar woensdag 29/6 HOME Verder naar vrijdag 1/7