VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Zondag 26/6 schijnt de zon als we opstaan. We vertrekken na de koffie om 11:00 uur. De sluizen op de Schelde draaien vandaag alleen voor jachten. Op de Schelde is het doordeweeks erg druk met de beroepsvaart, dus het is prettig om vandaag al een aantal sluizen te doen.
  click to enlarge Ligplaats in Gent
We gaan als een speer door de schelde. Tot sluis Kerkhoven is het water schoon. Na deze sluis lijkt de Schelde wel een riool. Het water stinkt er enorm en is zwart. Volgens de sluiswachter komt dit door een fabriek die stroomopwaarts zit.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge


Sluis Aankomst Invaart Uitvaart
Asper 12:34 12:37 12:48
Oudenaarde   13:47 13:54
Kerkhove   15:00 15:11

 

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
  Jachthaven Oudenaarde Oudenaarde   Op de Molecuul
In Bossuit stinkt het water ook verschrikkelijk, maar het is vier uur en we willen hier overnachten. Als we aangemeerd hebben verkennen we de omgeving. Er is hier in de afgelopen twee jaar nog niets veranderd. Het streekmuseum zit nog steeds achter de aanlegplaats en er zijn geen winkels in het dorp. We besluiten op de kant patat te bakken. Zoals je kan zien wordt er professioneel JO patat gebakken. Heerlijke patat, kip en gehaktballen gegeten. We kunnen tot negen uur op de kant blijven zitten, want dan wordt het te koud.
click to enlarge click to enlarge   click to enlarge click to enlarge
  Aankomst Bossuit   Patat bakken   in Bossuit

Het pompgebouw te Bossuit

Het pompstation in Bossuit pompte het nodige water uit de Schelde op, om het Kanaal Bossuit-Kortrijk te voeden.
Door de toenemende scheepvaart was het rond 1970 noodzakelijk om het kanaal te verbreden.  De pompen in het Oude Pompgebouw hadden niet meer voldoende kracht om het verbrede kanaal van water te voorzien, daarom werd een nieuw en modern pompstation nabij het oude opgetrokken.  Het oude pompgebouw verloor zijn functie en geraakte stilaan in verval. 
Tot het, in het begin van de jaren '90, met steun van de Europese Unie, Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de gemeente Avelgem werd gerenoveerd. 
Vandaag biedt dit prachtig stukje industrieële archeologie onderdak aan de VVV West-Vlaamse Scheldestreek en café-restaurant Beaufort.  Het streekbezoekerscentrum illustreert deze geschiedenis en leert alles over de streek.


click to enlarge Ligplaats in Bossuit

 

Motor Uren Molecuul: 4uur 27min
Reistijd: 4uur 47min
Aantal sluizen: 3
Van: Gent naar Bossuit
Urenteller: 3912:39

 

Terug naar zaterdag 25/6 HOME Verder naar maandag 27/6