VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Donderdag 7/7 We willen vandaag nogmaals een poging wagen om Sint Vallery sur Mer te bereiken, maar dan met een huurauto. Ik, Joop en Ronald fietsen naar het verhuur bedrijf en huren daar een spiksplinternieuwe Regnault Megane voor 69euro. Het huren van een auto in Frankrijk gaat alleen met een creditkaart (Visa). Ze doen dan gelijk een pre autorisatie voor de borg, die ze pas activeren als er schade is. De fietsen blijven bij het verhuur bedrijf staan en we rijden snel terug om de vrouwen op te halen.


Onderweg stoppen we een paar keer op mooie plekken waar we de Somme kunnen zien.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge
De Somme De Somme Huurauto
Na een twee uurtjes rijden bereiken we Sint Valery. We komen bij het Somme kanaal Sint Valery binnen en stoppen om een paar foto's van het kanaal te maken. Hier hadden we gelegen als de stuw niet kapot was gegaan. Er zit hier een keersluis die als het zee water gelijk aan het kanaalpeil staat opengezet wordt als er een schip wil passeren.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Somme kanaal wat
ons einddoel was
Keersluis Zeesluis Zeesluis buitenkant
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Zeehaven Sint Vallery Sint Vallery Boulevard van Sint Vallery  
het water terug komt gaat dit erg snel en er staat dan een harde stroming. Er zijn al veel mensen overvallen en verdronken door de vloed.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
  Cap Hordu
  Le Crotoy
Stroming in baai
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
 

Zeehonden in deze baai

     
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Prachtig wandelen
Waarschuwing
    Gebied rond baai
click to enlarge        
Vertrek bij Hordu
       
We besluiten naar de overkant van de baai te rijden om Le Crotoy te bezoeken. Als we in Crotoy aankomen is het EB aan het worden. Crotoy is ook een mooi toeristenplaatsje met beroeps en jachthaven. We wandelen een stuk over het strand en de boulevard. In de verte zien we een groep ruiters het drooggevallen gedeelte van de baai in rijden. Het is laat in de middag als we terugrijden naar Amiens. We pakken nu de tolweg en zijn op tijd om nog langs de supermarkt te rijden om boodschappen te doen.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Le Crotoy
  Cap Hordu
Kaart op boulevard
 
click to enlarge click to enlarge click to enlarge http://www.crotoy.com/  
Jachthaven van Crotoy Beroepshaven      
De huurauto moet om half zeven terug zijn bij het verhuurbedrijf. We zetten de vrouwen af bij de boot en rijden naar een benzinestation om de wagen af te tanken. Als we weg willen rijden start de motor niet meer. We duwen de wagen naar een parkeerplaats en Joop loopt naar het verhuurbedrijf 1km verderop. Ik kom er achter dat de autopapieren nog bij Marga in de tas zitten en Ronald rent naar de boot 1km verderop om de papieren op te halen. Na een 20minuten is Ronald terug en een kwartier later komt er een monteur van de garage waar we de wagen gehuurd hebben. De accuklem blijkt los te zitten. We hebben dus geluk gehad dat het hier gebeurd. De monteur zet hem vast en we rijden naar het verhuurbedrijf. Joop staat daar al te wachten met de fietsen. Hij heeft in zijn beste Engels en Frans moeten vertellen dat wij met panne bij de benzinepomp stonden. Natuurlijk dachten die Fransen dat wij de verkeerde brandstof hadden getankt, maar ze hadden gelukkig zelf een fout gemaakt.

Terug op de boot snel aan de paté en wijn. De belevenissen van vandaag worden nog eens onder de loep genomen. Het was een heerlijke dag alleen het weer viel erg tegen.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Aan de overzijde ligt Crotoy Boulevard van Sint Vallery Willem van Normandie vertrok in 1066 vanuit de haven van Saint-Valery om Engeland te veroveren. Hierboven is de gedenksteen te zien.
click to enlarge Cap Hordu vuurtoren click to enlarge
We bezoeken in Sint Vallery eerst het toeristen bureau en lopen dan door de smalle straten van het plaatsje. Er zitten heel veel toeristen winkeltjes waar ze allerlei snuisterijen verkopen die met de zee te maken hebben. Er worden natuurlijk aanzichtkaarten gekocht. We eten in Sint Vallery in een restaurantje aan de zee. Na het eten lopen we nogmaals door het plaatsje, maar het blijft nu verschrikkelijk regenen.

Geschiedenis Saint-ValerySaint-Valery, dat vroeger Leuconaus werd genoemd,nam in de tiende eeuw de naam van de stichter van de oudste abdij van Picardië aan. Deze heilige Valery, een volgeling van de heilige Columbanus, was een monnik uit Luxeuil die omstreeks 611in de streek van Vimeu het evangelie kwam prediken. Men weet niet of de oude naam "Leuconaus" van toepassing was op een krijtachtige plek, ofwel op een kleine vissersgemeenschap tussen de Haroldtoren en Cap Hordu, ofwel op een noodhaven die door Griekse zeevaarders veelvuldig werd bezocht. In ieder geval heeft de Romeinse bezettingsmacht een kamp geïnstalleerd op de kaap waarop nu de stad ligt en aan de kant van de velden een afscheiding gemaakt door een brede gracht te graven.. Die gracht is nu dichtgegooid, maar het grondwerk dat de naam "Groene Weg"  of "Gracht van Saint-Valery" draagt, is nog steeds zichtbaar. Door prehistorici is Cap Hornu, vroeger Locus Hornensis, onderzocht en hun ontdekkingen rechtvaardigen de veronderstelling dat de mens hier naar schatting tenminste 500.000 jaar geleden verschenen is. Saint-Valery zou dus één van de belangrijke plaatsen uit de geschiedenis van de mensheid zijn.
Bij de haven staat een massief gebouw met steunberen. Dit is het belangrijkste zouthuis van het vroegere koningrijk, in 1736 gebouwd om het zout van de Gabelle (Zoutbelastingdienst) op te slaan. Vandaar uit werd dit zout verdeeld over de opslagplaatsen in Picardië, Champagne en Bourgondië.  De bouw van dit pakhuis heeft ongeveer 196,000 pond gekost. Het pond had toen een waarde van ongeveer 0,31 gram fijn goud. Het kon 920 ton zout bevatten, dat afkomstig was uit de plaatsen Marennes, Brouage en La Rochelle in de Charentes-Maritimes. Op de voorgevel van het gebouw herinnert een gedenkplaat eraan, dat Willem van Normandie in 1066 vanuit  Saint-Valery vertrok om Engeland te veroveren.

 

Overgenomen uit een folder van Saint-Valery-sur-Somme.We besluiten naar Cap Hordu te rijden. We passeren gronden die geregeld onder water komen te staan, hetgeen ze bijzonder geschikt maakt voor de zeevenkel die als kruid wordt gebruikt en waarmee de hoedenmaakster Rose Bertin uit Abbeville koningin Marie-Antoinette bekend heeft gemaakt. Ook de paarse bloemen van de lamsoren, die de eigenschap hebben dat men ze als droogbloemen onbeperkt kan houden, groeien hier graag.


Op Cap Hordu staat de vuurtoren  "Le Hourdel". Je hebt hier een prachtig uitzicht over de baai. Aan de overkant is het dorp Le Crotoy goed te zien. Er liggen een aantal vissersboten aan een kade en er is een jachtensteiger achterin de haven. We zetten de auto op een parkeerplaats en wandelen een stuk langs de kust. Volgens een Infoboord moeten er in de baai zeehonden zitten, maar wij zien er niet één. Het is koud en niet prettig wandelen. Deze baai schijnt erg gevaarlijk te zijn. Als het EB is staat hij bijna geheel droog en als

Motor Uren Molecuul: 0uur 0min
Reistijd: 0uur 0min
Aantal sluizen: 0
Van: Blijven in Amiens
Urenteller: 3944:50


Terug naar woensdag 6/7 HOME Verder naar vrijdag 8/7