VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Dinsdag 19/7 Om 05:30 opgestaan  om door sluis Merelbeke te schutten. Er zijn een stuk of 10 vrachtschepen bijgekomen. We melden ons op de marifoon en krijgen de stuurboord sluis door om daar na de beroepsvaart in te varen. Dan moeten bijna alle vrachtschepen zich verplaatsen. Dit geeft onenigheid tussen de schippers en de sluismeester. Wij moeten ons dan weer naar de bakboord sluis verplaatsen en het is een complete gaos voor de sluis. Maar om 06:50uur varen we dan eindelijk de schelde op. Het is dan al een uur hoogwater geweest en we kunnen Antwerpen nooit meer in één ruk bereiken.  Het eerste stuk van de Schelde is erg smal een om 10 schepen te gaan passeren is niet te doen. We sukkelen achter de beroepsvaart aan. Er ligt deze keer niet veel vuil in de Schelde. Om 10:45 krijgen we stroom tegen, we zitten dan bij Sint-Armands. Hier hebben een paar watersportverenigingen steigers in de Schelde liggen. We meren aan zo'n steiger bij E.C.B. St Armands. We kunnen hier lekker uitrusten, eten en afwachten tot het tij keert.
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Wachten aan steiger Laag water Laag water    
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
St Armands Hoog water Hoog water    


Om 16:18uur keert het tij en vertrekken we weer. We vliegen naar Antwerpen.(zeer sterke stroom) Voor Antwerpen roep ik de Royersluis op kanaal22 op, maar we moeten helaas een uurtje wachten voordat hij naar binnen gaat schutten. Om 18:24 zijn we bij de sluis en maken aan de Antwerpse kaai op de Schelde vast. Je mag niet in het kanaal naar de sluis aanleggen.

click om te vergroten Antwerpse kaai click om te vergroten click om te vergroten
      Wachten voor Royersluis
Om 19:24 worden we door de sluismeester opgeroepen om de sluis in te varen. Het schutten gaat snel en om 20:25 meren we af in de jachthaven in het Willemsdok van Antwerpen.
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten Antwerpen Willemsdok
De message in a bottle      
Voordat we het Willemsdok invaren zien we de "Message in a bottle" van Fons Oerlemans. Hieronder een stukje over hem.

Per fles over de oceaan "Message in a Bottle"

Hij is pas 67 en zij net 60 jaar. Tijd dus eindelijk weer eens het ruime sop te kiezen. Fons en Kee Oerlemans verbaasden de wereld in 1983 door met een tot vlot omgebouwde vrachtwagen van Van Gend & Loos de Atlantische Oceaan over te steken van New York naar Lissabon.

De opmerkelijke Belg en zijn Nederlandse echtgenote kruisten in de meest bizarre vaartuigen al zes keer de wereldzeeën. Maar nu "na 21 jaar pauze " staan ze gereed om op 3 september van start te gaan voor een wereldreis van twee jaar in een gemotoriseerde fles. Ze gaan er brieven van straatarme kinderen mee naar VN-chef Kofi Annan brengen.

Door Ron Couwenhoven -gepubliceerd in De Telegraaf dd 23 juli 2005.


Antwerpen, zaterdag

"Als je vijftig bent behoor je volgens velen al tot de paleontologische afdeling van het leven. In mijn geboortedorp Nieuwmoer bij Kalmthout op de grens met Nederland word ik wel eens uitgenodigd voor een bakske koffie in het gemeenschapshuis voor bejaarden. Daar zitten mensen van zestig jaar en ouder te kaarten. Ik hou dan hele vriendelijke gesprekken met ze, maar ik zou krankzinnig worden als ik daar ook de hele dag moest zitten."


 

click om te vergroten

 


De Fles der Flessen zwevend in de takels. Fons en Kee zijn van plan er een proefvaart mee te maken naar Zaandam.


Fons Oerlemans is pas 67 jaar oud en nog lang niet toe aan een leven achter de geraniums. Welnee, de opmerkelijke Belg staat klaar om aan een nieuw groots avontuur in zijn opmerkelijke leven te beginnen. In de oude dokken van Antwerpen werd vorige week zijn nieuwste schip te water gelaten en hij doopte het Message in a Bottle. Het hemelsblauwe gevaarte heeft de vorm van een fles, in de hals is de kooi voor Fons en zijn Nederlandse vrouw Kee gebouwd en diezelfde hals wordt keurig afgesloten met een enorme kurk, die Fons en Kee vervaardigden uit epoxy-schuim. Op dit bizarre schip komen twee masten van zes meter hoog, waaraan zeilen gehesen zullen worden, waarmee oude Chinese jonken zich al duizenden jaren geleden over de oceanen bewogen. Vanuit de piepkleine open kuip moeten Fons en Kee die zeilen bedienen en hun schip sturen. "Er is zo weinig ruimte, dat ik het dashbord in de achtersteven heb moeten bouwen",zegt Oerlemans. "Je moet dus steeds even omkijken om je apparaten in de gaten te houden, maar goed, dat is makkelijk te doen."


 

Sluis Aankomst Invaart Uitvaart
Merelbeke   06:34 06:50
Royersluis 18:24 19:24 19:49

 

Motor Uren Molecuul: 7uur 35min
Reistijd: 8uur 46min
Aantal sluizen: 2
Van: Gent naar Antwerpen
Urenteller: 3986:08

 

Terug naar maandag 18/7 HOME Verder naar woensdag 20/7