VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Dinsdag 28/6 Het wordt weer een warme dag. Als we uit bed komen blijkt de boot spierwit te zijn. En niet alleen de boot, maar ook het hele dorp. Deze streek wordt ook de "Witte vlakte" genoemd. Dit omdat er mijnen zijn, die enorm veel stof produceren en helaas stond vannacht de wind onze kant op. Ik maak de boot schoon en het leed is weer geleden. De buren melden dat er markt in het dorp is. We gaan naar de markt en natuurlijk moet er dan wat gekocht worden.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Om 10:13 vertrekken we uit Antoing. Het is de bedoeling dat we naar de Scarpe gaan. Helaas, als we bij de ingang van de Scarpe komen en ik tussen de boeien de eerste brug probeer te bereiken loop ik al na 50 meter vast. Er staat geen water. Vanaf de kant roept een Engelsman dat we terug moeten omdat de Scarpe gesloten is. Een stukje verder ligt een baggerboot en ik vraag nog eens voor de zekerheid of de Scarpe echt gesloten is. Het wordt bevestigd en we moeten nu over de Escaut via Valenciennes naar Canal du Nord te varen. Dit valt wel tegen, want er zijn weinig aanlegplaatsen op de Escaut en het is er altijd druk met de beroepsvaart. Bij de eerste sluis op de Escaut krijgen we papieren met de datum dat we Frankrijk in zijn gevaren. Hier horen we ook van de sluiswachter dat de Scarpe is gesloten. We hebben twee jaar geleden geluk gehad dat we deze rivier op konden varen. We schutten met een paar vrachtvaarders 5 sluizen. Deze sluizen hebben bijna geen aanlegmogelijkheden voor jachten.click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
We besluiten om 17:10 na sluis Denain te stoppen. Achter deze sluis is een lange pier waar je binnen de pier goed kan afmeren.

 

Sluis Aankomst Invaart Uitvaart
Fresnes 12:30 12:45 13:05
La Folie 13:42 13:55 14:11
Folien 14:20 14:35 15:00
Trith St-Léger 15:42 15:45 15:55
Denain 16:32 16:47 17:03


 

click to enlarge  Achter sluis Denain click to enlarge
We verkennen de omgeving en ontdekken dat er niet ver van onze ligplaats een grote supermarkt van Carefour zit. In de omgeving zitten veel kunstmatig aangelegde heuvels van cokes. Men heeft hier bomen op geplant, waardoor er een bos is ontstaan. Op sommige plaatsen in het bos komen de cokes onder het gras uit. Het lijkt ons niet zo gezond om in deze bossen te vertoeven.


We hebben dan die middag nog een heerlijke barbecue en kunnen tot in de late uurtjes buiten zitten omdat het een warme avond blijft.

Motor Uren Molecuul: 6uur 2min
Reistijd: 6uur 57min
Aantal sluizen: 5
Van: Antoing naar Sluis 15 Denain
Urenteller: 3921:29

 

Terug naar maandag 27/6 HOME Verder naar dinsdag 29/6