VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Zaterdag 2/7 regent het weer als we opstaan. Om 09:30 komt er bij de boot een wagen met sluiswachters aanrijden, om te vragen hoe laat we willen vertrekken. Er wordt een afspraak voor 14:00uur gemaakt. Het weer is beter geworden en het regent gelukkig niet meer. We gaan Corbie in om boodschappen te doen. Er zit een grote supermarkt in dit stadje die ook leuke spullen verkoopt. Er wordt weer van alles gekocht. Terug op de boot eten we vers stokbrood en om 14:08 gaat de sluis open.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge Sluis in Corbie (watertanken)
Er is een huurboot uit Cappy bij ons komen liggen, die ook de sluis in moet. Aan boord van deze boot zitten twee stellen, die wat later blijkt een film over de Somme aan het maken zijn voor de Duitse televisie.  Het zijn geen prettige mensen en zeker geen watersporters. In de sluis  vragen we om drinkwater, omdat op de kaart staat dat er in deze sluis water is te krijgen. Er blijkt een kraan in de grond te zitten die we kunnen gebruiken. Zowel de Cojo als de Molecuul wordt volgetankt. De sluizen verlopen goed en het blijft hier mooi varen.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Richting Amiens   Hortillonages Amiens  

AMIENS

De Hortillonnages van Amiens zijn een soort drijvende tuinen. De groenteteelt is verspreid over zo'n 300 hectare kleine eilandjes en wordt doorkruist door 55 kilometer lange kanalen. De oude moerassen werden eerst uitgebaat voor het turf, nu voor de tuinbouw. Het is mogelijk met een bootje langs deze drijvende tuinen te varen.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Horritage     De kathedraal van Amiens  
In de buurt van Amiens zijn veel volkstuinen met prachtige bloemen. Deze tuinen zijn met prachtige en allemaal verschillende soorten bruggen met elkaar verbonden.  We passeren een rondvaartboot en een platbodem, maar ander boten of jachten komen we niet tegen. Amiens invaren is een mooi gezicht, de grote kathedraal is in de verte al te zien. Je kan met onze boten niet van het kanaal af, maar met een klein bootje zou je hier tussen de eilandjes kunnen varen. In Amiens is een aanlegplaats aan een grote parkeerplaats. De wanden zijn erg hoog en de parkeerplaats erg druk. We besluiten iets verdrop achter een fabriekspand te gaan liggen. Ik ga met Joop de omgeving verkennen en we kijken of we een betere ligplaats kunnen vinden. We lopen naar de volgende sluis en besluiten om hierheen te varen omdat je hier beter ligt. We verplaatsen de boten.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Voor sluis Amiens   We liggen voor het communicatie centrum van de Somme
De barbecue en patatpan worden op de kant gezet en weer is het lekker smullen. Na de koffie om 21:30 loop ik met Joop naar het centrum. We zien dat het bij de kathedraal erg druk is. De kathedraal wordt als het donker is, met laserstralen verlicht. We wachten en later blijkt dat het de moeite waard was. Men heeft drie projectors voor de kathedraal gezet die alle gebeeldhouwde figuren gedetailleerd in kleur verlichten. Tijdens het verlichten wordt er het een en ander in het Frans verteld. We zullen zeker met de vrouwen terug gaan om ze dit te laten zien.
 

De kathedraal Notre Dame in Amiens is de grootste kathedraal van Frankrijk. Het gebouw is door UNESCO uitgeroepen tot wereldmonument. Het is een van de belangrijkste voortbrengselen van de Franse Gotische kerkbouw. De kathedraal dateert voor een deel uit de 13e eeuw, de eeuwen erna zijn de torens gebouwd. De kathedraal werd in de 19de eeuw gerestaureerd.Het beeldhouwwerk in het middenportaal van de hoofdingang omvat o.a. een Laatste oordeel met de beroemde Beau Dieu d'Amiens. Befaamd is ook de Vierge Dorée in het zuidportaal van het transept.Begin jaren 90 is begonnen met de restauratie van de voorgevels.Toen ontdekte men overblijfselen van kleuren op de beelden in het voorportaal. Door nader onderzoek is men ervan overtuigd geraakt dat alle beelden ooit gekleurd waren. Om dat weer terug te brengen wordt 's zomers elke avond een lasershow gehouden die de portalen in de vermoedelijke kleuren terugbrengt.

 

 


Sluis Aankomst Invaart Uitvaart
Corbie 14 - 14:10 14:23
Daours 15 - 14:57 15:07
L. Brebiere 16 - 15:34 15:44

 

Motor Uren Molecuul: 2uur 9min
Reistijd: 2uur 31min
Aantal sluizen: 3
Van: Corbie naar Amiens
Urenteller: 3937:02

Terug naar vrijdag 1/7 HOME Verder naar zondag 3/7