VAKANTIEREIS 2005 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Terug naar vrijdag 24/6  Verder naar zondag 26/6
Zaterdag 25/6 drinken we koffie op de Cojo. Ik loop na de koffie naar de tankboot van Agaat, want ik heb olie besteld  vanuit Nederland. De olie staat keurig klaar en de prijs is een stuk lager dan bij ons. Ik maak een praatje op de tankboot en hoor dat er een ondergrondse garage onder de kade voor de jachthaven komt. De pompbediende weet ook te vertellen dat het Willemsdok in 1700 eerst Dok "Prins van Oranje" heette. In de hoek van het dok achter de tankboot zit een gedenk steen. Terug op de boot gaan we met z'n allen weg om een paar watersport zaken te bezoeken. Joop koopt nog een afduwstok die in de Franse kanalen erg makkelijk is, als je tegen de kant aan dreigt te drijven en Marga koopt een stootzak voor op het voorschip. Terug op de haven vraagt Marga aan de havenmeester wat de beste tijd is om naar Gent te varen v.w.b. de stroom en betaalt 14Euro97 doorvaartrechten. Volgens de havenmeester moeten we dan weg als het laag water is op de Schelde. We moeten ons dan nog haasten om de opening van de London brug van één uur te halen om met laag water buiten te kunnen zijn. Helaas als we de London en Siberia brug door zijn, blijkt de Royersluis net naar buiten aan het schutten. We moeten dus een uur wachten. Maar om 14:37 varen we de Schelde op. Het water is dan al aan het oplopen. Het was om 14:00 laagwater op de Schelde. Wij vinden zelf dat het beter is om 1 1/2  uur na laag water weg te varen.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Voor Royersluis In Royersluis Siberia brug Uitvaart  Royersluis
Er drijft dit jaar niet veel vuil in de Schelde. Andere jaren kom je hele bomen tegen en veel drijfhout.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge <a>click to enlarge
Royersluis uitvaart     Laagwater Schelde op

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Schelde opvaren Laagwater Voor Antwerpen Jachthaven "linkeroever" Droogstaan bij laagwater
We passeren Antwerpen als we de Royersluis uit zijn. Tegenover de stad is de jachthaven "linkeroever". Deze jachthaven is alleen met hoog water in te varen. Op de foto's hierboven is de sluisdeur van de jachthaven te zien.

Langs de Schelde staan door het lage water diverse jachten droog. Sommige schepen liggen in de blubber.

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Sluis Dendermonde  Bocht Dendermonde    De Schelde is één bocht

Halverwege Antwerpen - Gent wat ongeveer 85km is, passeren we sluis Dendermonde die toegang geeft tot rivier de Dender. Om 20:19 zijn we bij sluis Merelbeke. Op deze sluis betalen we ons vignet 25Euro voor België. Omdat er water nodig is voor het kanaal naar Terneuzen, is het hier beperkt schutten. We mogen in de sluis wachten en om 21:14 varen we de sluis uit. Een paar honderd meter verder, gaan we stuurboord uit, richting Gent. Je passeert hier een jachthaven bij een sluis. Deze sluis wordt alleen in de winter gebruikt. Dit hoor ik later bij de jachthaven in Gent, waar de havenmeester vertelt, dat de sluizen rond Gent in de winter dichtgaan om het hoge water van de Schelde buiten Gent te houden. Alle jachten uit de omgeving overwinteren in de stad. Wij gaan een paar honderd meter voorbij de jachthaven achter een fabriek aan een graswal liggen. Het is ondertussen donker en erg koud geworden. 

 

Antwerpen - Gent  5uur 42min
Motor Uren Molecuul: 6uur 47min
Reistijd: 8uur 43min
Aantal sluizen: 2
Van: Antwerpen  naar Gent
Urenteller: 3908:12

 

Terug naar vrijdag 24/6 HOME Verder naar zondag 26/6