DAG 9

VAKANTIEREIS 2006 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Vrijdag 7/7 Om  08:30 opgestaan en motor gecontroleerd. Ondertussen is er al iemand vertrokken aan de overkant en halen wij de ankers op en gaan op de vrije plaats liggen. Er is geen drinkwater en we kunnen dus weer niet tanken. Het watertappunt zou wel geschikt zijn om te wassen. We drinken koffie en gaan met z'n vieren winkelen. De rommelzaak die aan het parkeerterrein naast de aanleg zit, is een soort blokker geworden en niet meer zo interessant voor mij en Joop. In het verleden hebben we hier nogal eens wat spullen meegenomen. We kopen barbecue vlees, want we willen vandaag een goede stek zoeken om eens lekker te barbecuen.  We varen om 13:20uur weg uit Revin. Dit stuk maas is weer prachtig varen. Op onderstaande foto's is dat wel te zien.
click om te vergroten
Pont Rails bij Laifour
click om te vergroten
Onderweg passeren we Monthermé. Vroeger lagen hier veel schepen langs de kant, maar tegenwoordig ligt er niemand meer. 


Monthermé, de parel van de Franse Ardennen

Ligt aan de samenvloeiing van de Semois met de Maas. Hier liggen een heleboel rotsformaties. De naam Monthermé zou afkomstig zijn van een bisschop die zich hier heeft gevestigd in de zesde eeuw. Zijn naam was Hermel : Mont d'Hermel. Op deze plaats bevindt zich nu nog altijd de versterkte kerk van St.-Leger uit 1453. Deze kerk werd versterkt nadat ze in de drie eeuwen ervoor verschillende malen werd vernietigd, laatst door de troepen van Sedan. In 1927 heeft men hier per toeval twee 16de eeuwse fresco's ontdekt, die tussen 1953 en 1972 werden gerestaureerd.  (Monthermé)

click om te vergroten

Dit is de ontvanger om een sluis te bedienen.

Rechts: Achter sluis des Dames de Meuse
Een kanaal achter de sluis naast de stuw in de Maas. Prachtig varen. Hier liggen rechts de Rochers des Dames de Meuse.
De Dames van de Maas (legende van de Maas)
Drie zonen van de leenheer Hierges, trouwden de drie dochters van de heer van Rethel. Korte tijd na hun huwelijk besloten de drie broers op kruistocht te gaan, samen met Godfried van Bouillon vertrokken zij naar Palestina. Terwijl zij streden, om het Heilig Graf van de Moslims te ontzetten, zetten hun drie vrouwen hun kamers open en deelden het echtelijk bed met drie ridders, die geweigerd hadden ten strijde te trekken.
Op dezelfde dag dat Jeruzalem stormenderhand werd bevrijd, strafte God de overspelige vrouwen. Hij veranderde ze in drie reusachtige rotsen. Maar uit barmhartigheid plaatste hij hun figuren op het mooiste plekje van het Maasdal.

click om te vergroten
 

Sluis

aank.

Invaart

Uitvaart

Orzy  49

 

13:32

13:42

Des Dames de Meuse 14:10  14:17 14:30
la Commune  47   15:05 15:13
Monthermé  46   15:42 15:52
de Levrézy  45   16:47 16:55


We varen tot voor sluis 44 waar een aanlegplaats is voor één boot. We leggen de boten dus tegen elkaar. (zie onderstaande foto's) Ik ga nog even naar de sluis, want ik heb al op de afstandsbediening gedrukt om de sluis te bedienen. Er komt net een sluiswachter aan die de sluis weer goed zet. We wandelen wat in de buurt en er komen twee jongens zwemmen op deze plek. Waarschijnlijk is dit een zwemplaats voor het dorp wat aan de overkant ligt. Als we de volgende dag weg willen varen, zien we op tijd dat deze twee jongens de boten met de trappen onder water aan elkaar gebonden hebben.
Er is hier naast de boot een prima barbecue plaats en we laten het ons die middag dan ook goed smaken. Prachtige plek om te overnachten.
s'-avonds bezoeken we nog het dorp Joigny Meuse, maar daar is niet veel te beleven.
 

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

 

Motor Uren Molecuul: 3uur 47min
Reistijd: 4uur 15min
Aantal sluizen: 5 Totaal: 37
Van: Revin naar sluis 44
Urenteller: 4075:11 naar 4078:58

 

Terug naar donderdag 6/7 HOME Verder naar  zaterdag 8/7