DAG 20

VAKANTIEREIS 2006 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Dinsdag 18/7 Weer koud vanmorgen met mist, maar het wordt een warme dag van 34graden. We gooien om 09:08 los. We hebben nog maar drie sluizen in het Canal du Nord en ze verlopen weer vrij snel. Hieronder nog eens een paar foto's waar de diepte van de sluizen in dit kanaal goed te zien is.
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

click om te vergroten click om te vergroten Bij de laatste sluis loop ik naar boven om eens te vragen hoe de sluizen werken. Naast de sluis is een bassin  waaruit het water wordt gehaald om de sluis voor de helft te vullen. Foto van het bassin staat hieronder. Hiernaast een foto van het bedieningspaneel van de sluis. Met een klep wordt de sluiskamer verbonden met het bassin en de sluis loopt vol. De doorstroming van de klep kan wel geregeld worden. Wij hebben wel eens meegemaakt dat het water enorm snel steeg. Als het water in de sluis even hoog staat als het bassin, wordt de klep naar het kanaal geopend en loopt de sluis verder vol. Als de sluis gaat zakken wordt de helft van het water weer in het bassin gelaten en de andere helft weer in het kanaal. Hierdoor heb je maar een halve sluis met water uit het kanaal nodig voor een schutting.


click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Achter de laatste sluis (Palluel) ligt een brug en naast de brug aan bakboord kan je gratis water tanken. We leggen aan en vullen alles wat we hebben. Tevens nemen we onder de slang even een lekkere douche. We draaien stuurboord het Canal de la Sensée in. Een paar kilometer verder krijgen we een tanker voor ons die over de bodem gaat waardoor er enorm veel rommel op het oppervlaktewater komt te liggen. Langs dit stuk kanaal zitten veel campings. Waarschijnlijk met veel visliefhebbers, want je ziet overal hengels. Bij Hem-Lenglet gaat de tanker aan de wal en kunnen wij weer wat meer vaart maken.
click om te vergroten click om te vergroten Bij Etrun draaien we bakboord de l'Escaut in. Hier heb je gelijk sluis Palluel waar we even moeten wachten.  (linkse foto's)
We besluiten om 14:50 voor sluis Denain achter de pier te gaan liggen. We hebben hier al diverse keren overnacht en in Denain kan je goed boodschappen doen en wat eten. De Carefour is maar vijf minuten fietsen. Jammer genoeg zijn er geen restaurants open en moeten we bij de Mac eten. Terug op de boot een duik in het kanaal en door de warme avond wordt het weer heeeel laat.

click om te vergroten click om te vergroten Achter pier voor sluis Denain

click om te vergroten

Sluis aank. Invaart Uitvaart
Sans lés Marquion  3 09:11 09:27 09:39
Marquion  2 09:54 10:20 10:31
Palluel  1 11:09 11:29 11:39
Port Malin  11   13:47 14:03

 

Motor Uren Molecuul: 3uur 41min
Reistijd: 5uur 42min
Aantal sluizen: 4 Totaal: 122
Van: Can du Nord naar Denain
Urenteller: 4125:13

 

Terug naar maandag 17/7 HOME Verder naar woensdag 19/7