DAG 15

VAKANTIEREIS 2006 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Donderdag 13/7 Om 09:23uur gooien we los. We willen vandaag naar Aisne sur Vailly. Onderweg nog diverse keren gevraagd of de Sambre gestremd is, maar niemand weet het zeker. Dit stuk Canal des Ardennes is ook mooi varen, maar er zijn niet veel aanlegplaatsen. Bij Pignicourt gaan de sluizen weer opnieuw tellen vanaf één. Bij het plaatsje Variscourt  is een aanlegplaats met banken. Bij Barry-au-Bac kun je het Canal de l'Aisne á la Marne in, richting Reims. Hier loopt een spoorbaan langs het kanaal. Sommige sluizen hebben een radar en sommige een draaistang. Onderweg veel reigers die voor de boot uitvliegen en dan een stuk verder langs de kant gaan zitten. Als je dan weer bij ze in de buurt komt ,vliegen ze weer een stuk voor de boot uit.
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Asfeld<   Canal des Ardennes
click om te vergroten

click om te vergroten

Canal des Ardennes Radar voor sluis bediening Pignicourt sluis1

click om te vergroten click om te vergroten
Berry-au-Bac

Barry-au-Bac

 

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Sluis Vieux les Asfeld 14 le canal latéral á l'Aisne  
Het stuk na sluis Berry au Bac is prachtig varen. Je vaart hier midden in de natuur. Het is vandaag weer bloedheet en op de kant zijn ze met hele grote pompinstallaties het land aan het besproeien. In dit stuk kanaal zijn geen goede aanleg mogelijkheden.
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
le canal latéral á l'Aisne    

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Op het achterdek met een petje op voor de zon click om te vergroten

Besproeiing van het land


click om te vergroten Voor sluis la Cendriére nr4 ligt een Nederlands zeiljachtje waarvan de eigenaars op de kant staan om de boot vast te maken. Ik vraag nogmaals over de stremming in de Sambre en ook volgens hen is er een stremming. We varen dan gelijk de sluis richting Soissons in en gaan niet het kanaal de l'Oise a l'Aisne richting Sambre in. Dit zijn automatische sluizen die bediend worden met een draaistok. De sluizen zijn lekker diep en het water lijkt schoon. Daarom besluiten we als er geen schepen zijn, in de laatste sluis voor Vailly te gaan zwemmen. We openen de sluis door aan de stok te draaien, varen in, maar bedienen niet de trekstang om de sluis te schutten. We duiken allemaal in het water en het is heerlijk. Er zit een kraan naast de suis waar ik een slang met sproeier op zet en we nemen na het zwemmen een douche. Net als we klaar zijn, komt de sluis controleur, waarschijnlijk omdat hij elektronisch een storing in de sluis heeft doorgekregen. We schutten en varen door naar Vailly. De boot voor sluis nr. 4 had al gewaarschuwd dat er vissers op de aanlegplaats zaten en dat er verder geen plek was. Net als we aankomen vertrekken er al een paar vissers en als ze zien dat wij hier gaan afmeren vertrekken de andere vissers ook, maar maken nog wel een praatje met ons als we aangemeerd zijn. We hebben hier al meer gelegen en vroeger was dit het buiten zwembad van Vailly. Er is nu een bezienswaardigheid van gemaakt met een informatie bord. Als het mooi weer is komen er toch nog aardig wat mensen om in het kanaal te zwemmen. Je kan ook iets verder varen en dan stuurboord de l'Aisne, die hier in het kanaal komt, opvaren tot Vailly, waar een aanlegsteiger is. We zien later dat de plek bezet is door een Fransman en er is maar één plek. We maken een wandeling naar het stadje en 's-avonds zien we overal vuurwerk om ons heen. Morgen is het een feestdag voor de Fransen en wij zullen hier een dag moeten blijven liggen.
 
click om te vergroten Aanlegplaats in Vailly sur Aisne

Sluis aank. Invaart Uitvaart
Vieux les Asfeld  14   09:46 09:55
Pignicourt  1   10:38 10:43
Condé  2   11:28 11:33
Berry  3   12:02 12:07
La Cendriére 4   14:03 14:14
Cys  5   14:55 15:02
St Audebert  6   15:16 15:39

Motor Uren Molecuul: 5uur 51min
Reistijd: 6uur 27min
Aantal sluizen: 7 Totaal: 92
Van: Asfeld naar Vailly sur Aisne
Urenteller: 4101:12

 

Terug naar woensdag 12/7 HOME Verder naar vrijdag 14/7