DAG 8

VAKANTIEREIS 2006 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME
Donderdag 6/7 Als er s'ochtends om 08.00 uur een spits langs komt, maken we snel los om samen met hem de sluis te doen. We varen twee sluizen met hem op en gaan dan tanken bij Hastiére. Dit is het laatste tankstation in België en we willen met een volle tank door Frankrijk varen.   


Wij kunnen nog 86 liter bergen. De prijs per liter bedraagt 0,72 Euro. We tanken van 09:34 tot 10:20 uur.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
We varen naar de grenssluis en betalen hier onze tol 52,70Euro voor twee weken. Als Joop zijn motor uit zet, gaat het contact niet uit. De oliedrukzoemer blijft piepen. We maken snel het dashboard los en dan valt het contactslot helemaal uit elkaar. De contactplaat onder het slot is uit de velsrand geschoten en alle veertjes en schakelnokken zijn er uit gevallen. We maken snel een noodverbinding en starten de motor. In Givet is een kademuur waar we de boel kunnen repareren. Joop denkt dat hij nog wel een contactslot heeft. In Givet aangekomen gaat het regenen. De vrouwen gaan boodschappen doen en wij maken een noodoplossing voor het contactslot. Joop heeft namelijk zijn reserve contactslot weggegeven en was dit vergeten. We plaatsen een drukknop en een losse schakelaar zodat alles weer te bedienen is. Hij kan ook buiten starten en stoppen, maar het is makkelijk om het binnen en buiten te kunnen. De vrouwen komen terug met ijs en dan vertrekken we richting Fumay. We varen langs het fort de Charlemont.

click om te vergroten

Givet

click om te vergroten
 
click om te vergroten Op een rotsmassief op de linkeroever van de stad ligt het in 1555 door Karel V gebouwde Fort de Charlemont. Na de slag bij Waterloo, waar Napoleon een nederlaag leed, slaagde de Franse opperbevelhebber Grouchy erin om maandenlang een leger van de Pruisen tegen te houden bij het fort. Ook tijdens de beide Wereldoorlogen deed de vesting nog dienst om de toegang van de Franse Maas te verdedigen. Tegenwoordig is het fort een opleidingsinstituut voor Franse commando's. Gedurende de zomermaanden kan het fort worden bezichtigd.
 
click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten


click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
 
click om te vergroten click om te vergroten Links een foto van een sluis in de Maas. Naast de stuw is een kanaal gemaakt met een sluis. Je vaart soms wel een kilometer in dit kanaal waarna je weer in de Maas terecht komt. Ik denk dat ze dit hebben gedaan om niet te veel last te hebben van de stroom in de winter om de sluis bovenstrooms in te varen. In het verlengde van de pier voor de sluis ligt meestal een dam onder water. Het is dus belangrijk de sluis goed bakboord te naderen. Ik heb schepen vast zien lopen op deze pieren.

 

click om te vergroten Onderweg naar Fumay zijn meerdere aanlegplaatsen, maar overal ligt het vol. Als we om  16:30uur Fumay bereiken ligt het daar ook vol en diverse schepen liggen dubbel. Jammer want de laatste jaren zijn we niet meer in Fumay geweest en het is er meestal erg gezellig. We besluiten door te varen naar Revin. De Maas is hier erg mooi. Zoals je op de foto hiernaast kan zien, vaar je om Fumay heen.
 


We moeten nog drie sluizen doen voordat we Revin bereiken. Helaas ook hier ligt alles vol. Als iedereen goed zou aanschuiven zouden we er nog makkelijk tussen kunnen, maar niemand maakt aanstalten om dit te doen. We besluiten tegenover de aanlegplaats voor anker te gaan. Ik laat mijn achter anker zakken en Joop gooit tegengesteld zijn anker uit. We liggen hier prima al staat er een aardige stroom en vannacht met een toplicht aan liggen we ook veilig. Als we geankerd hebben, zijn ze aan de overkant bij de boten de tien euro aan het ophalen. Het ankeren levert ons dus 20 Euro op en het is toch al zes uur. We hadden vandaag mooi weer met in de middag een buitje. De temperatuur was 26graden.
We hebben een gezellige avond op de Molecuul en gaan in het pikdonker met alleen een toplicht aan heel laat naar bed.
 

click om te vergroten Voor anker liggend zend Cor een paar
SMS-jes naar Rotterdam.
 

 

Sluis aank. Invaart Uitvaart
Waulsort 08:07 08:13 08:31
Hastiére   08:58 09:12
Les 4 Cheminees   10:30 10:55
Fontaines  13:05 13:08 13:17
Ham   13:25 13:35
Mouyon   14:02 14:15
Montigny   14:37 14:45
Fápin   15:18 15:26
Vanne Alcorps   15:47 15:55
L'Uf   16:28 16:37
St.Joseph   16:56 17:04
Revin   17:43 17:59

 

Motor Uren Molecuul: 6uur 6min
Reistijd: 10uur 13min
Aantal sluizen: 12 Totaal: 32
Van:  Waulsort naar Revin
Urenteller: 4069:05 naar 4075:11

 

Terug naar woensdag 5/7 HOME Verder naar vrijdag 7/7