DAG 6 Vakantiereis 2013 van de jachten de Molecuul en de Cojo Home

dag 6 Donderdag 27-6-2013      
Vertrek Erica   Urenteller 5081h31m
      Vertrek 08:57
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
11 Oranjesluis  09:33 09:51 10:06
12 Spaarsluis 10:20 10:34 10:46
13 Koppelsluis 11:04 11:23 11:41
14 Veenparksluis staat open    
15 Compascumsluis 13:27 13:30 13:38
16 Jansenverlaat 14:00 14:05 14:15
17 8e Verlaat   15:07 15:18
Afstand 25,7Km Totale afstand 347,8Km  
Motoruren 04h11m Totaal motoruren 37h09m  
Reistijd 07h58m Totale reistijd 45h45m  
Aankomst Ter Apel Aankomst 16:55

 We hadden gisteren met de mobiele brugwachter afgesproken dat we negen uur voor de brug zouden liggen. Dus even voor negen de touwen los en naar de brug in Erica. Even later arriveert de brugwachter en draait de brug. We zijn de enige die vertrekken uit Erica. Een half uur varen bereiken we de Oranje sluis. We worden snel geschut en varen even later door een nieuw aangelegd gebied met wat natuursteen en meertjes. Alles is nog een beetje kaal, maar dat zal na een paar jaar wel anders zijn.

 Overal versiering langs het kanaal  Tegenliggers in Oranjesluis  Even wachten voor de Oranje sluis

Koning Willem-Alexanderkanaal feestelijk geopend

Het Koning Willem-Alexanderkanaal, onderdeel van de herstelde vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel, is zaterdag 8 juni 2013 op spectaculaire wijze geopend. De Drentse gedeputeerden Henk Brink en Rein Munniksma, burgemeester Cees Bijl en Nynke Houwing, wethouder van Emmen, burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal en gedeputeerde Henk Staghouwer van Groningen mochten onder begeleiding van veel ‘muzikaal geweld' de sluisdeuren openen. Onder belangstelling van veel publiek werden de bestuurders en genodigden voorafgaand aan de opening met een boottocht tussen de twee nieuwe sluizen getrakteerd op verschillende culturele voorstellingen door lokale verenigingen en een fototentoonstelling van Noorderlicht.

Oranje sluis   Emmen dierentuin Info borden langs het nieuwe kanaal 

 
   Kleine meertjes  Steen partijen

 Een halfuur later komen we bij de Spaarsluis aan. Voor de sluis een goede aanleg om te wachten. Ik loop naar de sluis en klim op een toren die midden tussen de twee sluizen staat. Op onderstaande foto zie je de Molecuul voor de sluis liggen en een paar schepen die in de Spaarsluis liggen. Er komt nog een jacht bij en als we aan de praat raken blijken we een gezamelijke kennis te hebben. Altijd weer leuk zo'n ontmoeting. 14minuten later kunnen we de sluis invaren.

Meertjes

Spaarsluis

Spaarsluis

Spaarsluis.

Deze sluis maakt gebruik van twee opslagbekkens. Hierin wordt water dat bij traditionele sluizen naar lager gelegen gedeelten wegstroomt, tijdelijk opgeslagen. De waterbesparing ten opzichte van een traditionele sluis bedraagt daardoor circa 50 procent.

Hoe werkt de besparing: klik hier.

   
   Aanleg voor spaarsluis

     
 Spaarsluis  Aanleg voor Spaarsluis In de Spaarsluis 

 De sluiswachter verteld dat het nu niet zo druk is met kijkers op de sluis, maar dat als het een beetje mooi weer is het barst van de kijkers. Naast de sluis is een recreatie terrein gemaakt.

  Recreatie naast de spaarsluis  Spaarsluis

 Net voor de Spaarsluis kan je naar Oranjedorp en emmen varen.

     
 Uitvaart Spaarsluis    Uitvaart Spaarsluis

 Varen in het Scholtenskanaal

 Brug achter Koppelsluis  Brug  Scholtenskanaal  Scholtenskanaal

   Veenpark  Veenpark

 Na het Scholtenskanaal maken we weer een paar haakse bochten en varen dan door het Veenpark. Hier zijn mooie aanlegplaatsen en kan je het Veendorp bekijken. De Veenparksluis staat open. We varen door tot de St. Josefbrug waar we schaftijd moeten houden omdat alles 1,5 uur gesloten is. Er is net een aanlegplaats voor de brug waar we naast elkaar kunnen aanleggen. We hebben tijd genoeg om warm te eten wat we dan ook doen.

 
Veenpark    

In het Oosterdiep hebben we weer een paar sluizen die snel bediend worden. In Emmercompascuum zijn goede ligplaatsen. Wij varen door want we willen naar Ter apel. In het Stads Compascuum kanaal ligt een woonboot waar rook uit de schorsteen komt, wat wel aangeeft hoe warm het buiten is. We komen dan bij de laatste sluis het 8e Verlaat. Er liggen al twee jachten in de sluis en wij kunnen er nog net bij. Achter de sluis gaan we stuurboord uit het Ruttenbrock kanaal in. Net achter de eerste brug ligt stuurboord het tankstation van Potze met een pomp aan het water. We zijn met nog één boot uit de sluis het kanaal ingevaren en deze boot de Sailor uit Moordrecht gaat eerst tanken. Een mooi tankstation met ook nog de mogelijkheid om water te tanken.

 Voor het tankstation Potze  Joop geeft de slang aan  Cojo wordt afgetankt
De Sailor vaart iets terug en gaat achter de brug liggen om te overnachten. We gooien de tanken vol diesel en tanken gelijk water. Er is ondertussen een duits jacht bijgekomen die vindt dat wij er veel te lang over doen. Hij begint te dreigen en te schelden. De schipper van de Sailor probeert de man tot reden te brengen, maar dat lukt niet. Hij blijft maar schelden. Na een tijdje zijn wij klaar en varen tot de 1e sluis en meren af om te overnachten want deze sluis draait morgen pas weer. Je gaat meestal in convooi door het kanaal.
 En dat langs het water. Aanleg voor 1e sluis Rutenbrock kanaal  Info sluis 
Ik maak met joop nog een wandeling, maar het gaat regenen en we duiken snel de boot in en drinken een heerlijke borrel. De duitser die problemen maakte is niet doorgekomen.

 

 

De vaartocht van dag 6


Terug naar woensdag 26/6 Home Verder naar vrijdag 28/6