DAG 5 Vakantiereis 2013 van de jachten de Molecuul en de Cojo Home

dag 5 woensdag 26-6-2013    
Vertrek Hoogeveen   Urenteller 5076h47m
      Vertrek 09:30
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
9 Noordscheschutsluis 09:48 09:55 10:14
Brug Geesbrug 11:07   11:36
Brug Driftbrug middagpause 12:10   13:34
10 Erica   16:11 16:30
Afstand 29,5Km Totale afstand 322,1Km  
Motoruren 04h44m Totaal motoruren 32h58m  
Reistijd 07h07m Totale reistijd 37h47m  
Aankomst Erica Aankomst 16:37
Terug naar dinsdag 25/6  

Verder naar donderdag 27/6

Woensdag met bewolkt weer opgestaan. Het is weer koud. Het slepertje wat aan de overkant lag vertrekt om 9uur en wij gaan een half uur later. We varen door het smalle kanaal richting sluis Noordscheschut. Als we daar aankomen ligt het slepertje nog voor de sluis en varen we vijf minuten later met z'n drieen de sluis in.

 Brug Hoogeveen uit   t'is niet erg breed 

   
 je zit hier in een sloot  Voor sluis Noordscheschut   Voor sluis Noordscheschut

 Op de sluis staat een standbeeld van een sluiswachter die de deuren nog met een haak dicht moest drukken. Het schutten met z'n drieen gaat prima.

 

   
   In sluis Noordscheschut   

   

 Op de sluis zitten wel verschrikkelijke bolders die zeker niet door iemand met verstand van aanleggen in een sluis ontworpen zijn.
Je moet van de boot af om het touw door de ??Bolder?? te halen.

 
Bolder??????????????     
We tuffen achter het slepertje aan naar de Geesbrug waar we een tijdje moeten wachten en maar aanleggen. Dat valt niet mee, want er staat behoorlijk wat wind. Dit stuk van de route zit vol met bruggen die open moeten. Dit kost bijna een hele dag.
Tuffen   En weer wachten voor een brug  
Ik ga met Joop even op de brug kijken en we zien daar bij een tractoren reparatie bedrijf een schroefaandrijving voor achter een tractor. Joop vraagt nog bij het bedrijf naar een onderdeel voor zijn motor, maar dat specifieke onderdeel hebben ze niet. 
   Tractorscheepsvoorstuwing  
Als de brug gaat draaien varen we door tot brug Drift. De andere boten zijn onderweg al aan gaan leggen omdat ze weten dat de bruggen sluiten tussen twaalf en half twee. Wij meren de boten af tegen de palen van brug Drift. Ik maak een paar mooie foto's op de brug en om half twee wordt de brug gedraaid.
     
   Weer wachten  Het is pause 1,5uur

 

 

     
Voor de volgende brug ligt een jacht de "Early bird" met motorpech en de eigenaar vraagt mij of ik hem naar Nieuw Amsterdam wil slepen waar een reparatie bedrijf zit. De brugwachter die mee naar de volgende brug gaat, zal rekening houden met het slepen. Hieronder een foto van de sleep. Onder het varen trekken de touwen van de sleep het spatboord van mijn fiets kapot. Het touw blijft onder het spatboord hangen en dat krijgen we niet meer los. Helaas.
 Early Bird op sleeptouw
Voor de brug van Nieuw Amsterdam vraag ik Joop via de marifoon of hij bij het jacht achter ook vast kan maken zodat hij de sleep af kan remmen. Achter de brug liggen allemaal jachten en door de wind en in het smalle kanaal is het jacht niet goed recht achter mijn boot te houden. Om geen schade te maken maakt Joop vast en nemen we nog twee bruggen. We gooien in Nieuw Amsterdam de sleep los en mensen aan de kant trekken hem langs de kant. Wij varen door want we willen naar Erica. 
 
Sleep  Early Bird tussen de Molecuul en Cojo
Weer een kaarsrecht stuk kanaal.
 Kaarsrecht kanaal

 Sluis Erica    Weer kaarsrecht
We doen de laatste sluis voor vandaag, sluis Erica. In Erica is een goede ligplaats aan een graskantje midden in het dorp. Er liggen al een aantal jachten. 
 

 Aanleg Erica    Aanleg Erica
We drinken eerst een wijntje met z'n allen en bezoeken dan Erica. 
   
 32km Hoogeveen 7uur onderweg  Kanaalgravers  Ga naar de site Kanaalgravers
In Erica zitten de nodige winkels, maar je bent er gauw uitgekeken. We maken een afspraak met de brugwachter die nog even langskomt dat we morgenochtend om 9uur voor de brug liggen. We hebben hier een rustige nacht en we hoeven geen havengeld te betalen.
 

 De vaartocht van dag 5


Terug naar dinsdag 25/6 Home Verder naar donderdag 27/6