VAKANTIEREIS 2018 van de motorjachten Molecuul en Cojo

Al in 2017 hadden we besloten om dit jaar weer een grote reis te maken. Daarom had ik al op de botenbeurs in Gorinchem de kaarten van de meren boven Berlijn aangeschaft. Ik ben dit jaar met pensioen gegaan en heb nu alle tijd. Dus dit jaar geen planning waar we op de betreffende datum moeten zijn. Heeeeeeeeeerlijk gevoel. Ook Joop en Cor hadden nog zin om zo'n reis te maken, dus wat is nog leuker dan met twee schepen het onbekende tegemoet te gaan. Onze boten blijven dit winterseizoen in het water en al vroeg in het voorjaar beginnen we de voorbereidingen voor de tocht. De bedoeling is om via Almelo naar Haren te varen en via het Mittellandkanaal naar het Elbeseitenkanaal en via dit kanaal naar Müritz aan de Elbe te varen. Dan via de meren naar Berlijn en weer via het Mittellandkanaal en de Rijn terug naar Rotterdam.

Zo vertrekken Jan en Marga met de Molecuul en Joop en Cor met de Cojo op zondag 27 mei met 25 graden om 12:35 vanuit de haven van w.s.v. de VijfSluizen richting de Voornsesluis. We komen om 19:55 uur bij sluis Hagestein aan en willen hier overnachten. Ik vraag toestemming aan de sluismeester om achter de sluis aan het remmingwerk te overnachten en dat is geen probleem. Als we daar liggen ga ik met Joop naar de stuw waar we een paar mooie foto's maken. We genieten van een prachtige zonsondergang.  Dan gaan we een heerlijke borrel op de Cojo drinken en bespreken we waar we morgen heen gaan. Morgen om 09:00 uur verder naar het Eiland van Maurik waar we willen barbqueën.

 

 

Heerlijk biertje van het Brauhaus Spandou. 

 

Achter sluis Hagenstein op de Lek 

 
   

Maandag op het Eiland van Maurik met 30 graden, we maken de boten schoon en lekker barbequeën.
Een heerlijke dag om de vakantie mee te beginnen. We blijven twee dagen liggen. Het zou noodweer in Nederland zijn, maar wij lopen alles mis.

   

 Van het Eiland van Maurik varen we naar Rhenen waar een buitensteiger in de Rijn ligt. Het is er erg stil en we gaan aan het voorste steiger liggen. We betalen 7Euro50 maar hebben wel erg veel last van de speedboten die na een uurtje komen. Het is niet prettig liggen want ze varen vol gas langs je boot. Ik haal s'middags chinees en dat is dan weer fijn van Rhenen. 

   

 

Rhederlaag

De volgende dag gaan we naar de Rhederlaag waar we aan een zandstrand met stenen voor anker gaan, Er staat een boom voor de boot waar we lekker uit de zon kunnen zitten. Joop schenkt een lekker koud wijntje.

 

 

 

 We vertrekken de volgende dag en varen naar een steiger achter sluis Eefde. Hier kunnen twee boten aanmeren en na toestemming van de sluiswachter te hebben gekregen, overnachten we hier. Ik had al vanaf sluis Amerongen het gevoel dat er iets in de schroef zat. Achter sluis Eefde ga ik in de regen het water in en haal er een grote plastic zak uit. De volgende dag varen we naar Almelo. We gaan in de jachthaven in het centrum liggen. 

  Haven van Almelo  

Het is zaterdag 2 juni en er is markt in Almelo. We wandelen door de stad en gaan bij Nielz in het centrum wat eten.

 De volgende dag om 10 uur draaien de bruggen in Almelo en vertrekken we. Vandaag is de bedoeling om bij Kloosterdijkbrug te gaan overnachten. Vandaag veel wind en bewolkt maar 22 graden. Om één uur meren we af achter de brug.

Onderweg naar Kloosterdijkbrug

en

hieronder de 
aanleg

   
   

Van Kloosterdijkbrug varen we naar Coevorden waar een mooie jachthaven is. Dinsdag gaan we in Nieuw Amsterdam aan de nieuwe kade voor het dorp liggen. Hier is een prachtige betonnen kade gemaakt waar je gratis kan liggen. Er staan een paar stroompalen waar je tegen betaling stroom kan nemen. Tot onze verbazing is het er zeer stil. We zijn al eerder in Nieuw Amsterdam geweest en dan lagen de plekken altijd vol. Hieronder een foto van de kade. 
Mijn collega Piet komt nog even op visite en het is prachtig weer.

   

Kade voor Nieuw Amsterdam

De volgende dag varen we naar de Oranje sluis en vinden achter de sluis een ligplaats. Hier is op de sluis een douche ruimte die je voor 1Euro kan gebruiken. Je ligt hier heerlijk onder de bomen uit de zon. Vandaag 25 graden.

De volgende dag donderdag 7 juni varen we naar Barger Compascuum. We moeten hiervoor door de Koppelsuis. Eenmaal in de Koppelsluis gaat één deur om uit de sluis naar de 2e sluis te varen niet open. De sluiswachter probeert van alles, maar er moet een monteur komen. We liggen van 10:20 tot 13:10 vast in de sluis. Het is vandaag 28 graden, maar in de sluis liggen we gelukkig uit de zon.

Als we uit de sluis komen gaan we de brug door en aan bakboord gelijk om de hoek is een mooie aanleg waar we overnachten. Ik fiets nog even een paar kilometer naar Klazienaveen om brood te halen en 's-avonds maken we nog een mooie wandeling in de buurt. Ondanks de pech met de sluis hebben we een heerlijke dag.
  

Om 09:13 vertrekken we richting Ter Apel. We passeren dan een aantal oude sluizen. De sluis Emmer-Compascuum is een schutluis met een licht ovale kolk. De kolk is opgebouwd uit baksteen in de vorm van troggewelven en afgezet met ijzeren hoekprofielen. De sluishoofden zijn voorzien van natuurstenen elementen. In 2008 is de sluis hersteld voor de vaarverbinding Erica – Ter Apel en zijn er onder anderen nieuwe deuren aangelegd. (zie foto rechts) Voor meer informatie zie Veenvaart.

We varen tot Emmer Compascuum en gaan daar boodschappen doen. Je ligt hier goed, alleen omdat de weg aan de overkant zo druk is, is het verkeerslawaai na een paar uur niet leuk meer. We besluiten om 14:13 verder te varen. We doen een paar bruggen met een brugwachter die met z'n auto mee rijdt om alle bruggen te bedienen. Ik vraag hem waar een rustige ligplaats in het kanaal is en hij wijst ons om 14:45 een plek achter de twee provinciën brug. Hier overnachten we en drinken een wijntje op de kant, maar we moeten naar binnen omdat het gaat regenen.


 De volgende dag draaien we na sluis '8e Verlaat' het Haren-Rütenbrock kanaal in. We tanken Diesel en water aan de pomp die aan het water staat bij Esso Potze voor 1Euro349.

Om 14:45 maakt Joop een foto van ons in de laatste sluis op het kanaal. Uit de sluis 200meter stuurboord gaan we in de jachthaven van Haren overnachten. 
Een mooie haven met alle faciliteiten voor 12 Euro incl. water en stroom.
Douches 50 Eurocent voor 6 minuten.

's-Avonds gaan we eten bij het restaurant 'Steakhaus am Dom'. Het weer is prima en we gaan aan een tafel in de tuin zitten. Als we daar zitten en besteld hebben, stuurt een vriend (Hugo) een app dat we daar het beste kunnen eten. En inderdaad heerlijk gegeten.

Zondag ochtend varen we verder en doen drie sluizen in het Dortmund-Eems kanaal. We passeren de sluizen vrij snel omdat het zondag is en om 15:50 meren we af bij Y.C. Lingen op de Eems. Net voor sluis Gleesen varen we de Eems op en een kilometer verder aan bakboord zijde is een dependance van deze vereniging waar je prachtig kunt liggen. We blijven hier tot dinsdag. Kosten 10Euro p/d incl. douche. 

Dinsdag vertrekken we om 09:03 en moeten voor sluis Gleesen wel 1,5 uur wachten. We doen nog vijf sluizen op het kanaal en om 18:10 draaien we na sluis Bevergem bakboord het Mittellandkanaal in. Een paar kilometer verder bij Ibburen is aan stuurboord een doodlopende haven waar je goed kan overnachten. Om 18:39 meren we hier aan.

 

Woensdag weg om 10:26 en we maken om 12:58 weer vast bij Achmer op Pk30. Dat is tegenover het stichkanal Osnabrück. We halen de fietsen van de boot een maken een mooie fietstocht naar Bramsche. Een mooi oud stadje met een gezellig centrum. 

Rechts een foto met onze aanlegplaats.


Donderdag om 08:42 net voordat er een groot binnenvaartschip onze kant uit gaat, gooien we los en varen naar Bad Essen waar we om 12:05 aankomen. Soms lopen de binnenvaart schepen langzamer dan wij en het is moeilijk inhalen op het kanaal.

In Bad Essen is een mooie jachthaven, maar wij gaan altijd op de vrije ligplaats tegenover Bad Essen liggen. De schepen komen wel vlak langs je als je hier ligt.
We maken een wandeling door Bad Essen, halen boodschappen en eten een ijsje in het ijscafé.
Als we er een tijdje liggen komt er een boot van onze vereniging bij liggen.

Vrije aanleg Bad Essen


 De volgende dag vrijdag 15/6 vertrekken we richting Hille. Bij Hille zijn twee aanlegplaatsen en we liggen daar graag. Om 12:00 uur zien we dat de aanleg vrij is en meren we af. Het is 21 graden en we gaan een biertje op de kant drinken. Er zitten een aantal vissers die hun tent opzetten om vannacht te blijven vissen. Wij drinken een biertje op de kant en halen de fietsen van de boot om boodschappen te doen in Hille. 

 

    In Hille naar de Lidl  

Zaterdag 16/6 vertrekken we om 12:06 uit Hille richting Poll Hagen waar we om 15:25 aankomen. We blijven hier morgen liggen om iets op de kant te bakken. Het is vandaag 22 graden.

Langzaam loopt de aanleg van Poll Hagen vol met beroepsvaart 

Zondag bakt marga aardappeltjes met champions en ik barbeque het vlees. Heerlijk gegeten. We maken een wandeling en het is een rustige heerlijke dag.

Maandag 18/6 varen we om 09:13 weg en leggen om 12:53 aan in Hannover. We gaan niet in de jachthaven liggen maar op een vrije plek 1000 meter voor de jachthaven op Pk 160,9. Je ligt hier rustig aan een fiets en looppad. We gaan eten bij een Griek die hier 5 minuten vandaan zit. Verder gaan we op de fiets Hannover in om boodschappen te doen en Joop en ik gaan naar een Baumarkt. 

Dinsdag vertrekken we om 09:30. Passeren sluis Anderten en gaan om 12:22 liggen aan het buitensteiger van jachthaven Sehnde.

 Je ligt hier aan het buitensteiger en de schepen passeren als er een tegenligger is op een meter afstand. Havengeld 15 Euro incl. water en stroom. Douche 1 Euro. De boot goed vastleggen is een pré.
We halen de fietsen van de boten en gaan naar Sehnde waar we ijs eten en boodschappen doen. Vandaag was het 23 graden.
Op de vereniging hebben ze mooie plekken waar je heerlijk uit de zon zit en een mooi uitzicht op het kanaal hebt. 

 

 

 

 

 De onderstaande tabel afdrukken of opslaan: Reis 2018

Datum Vertrekplaats Urenteller Motoruren Vertrektijd Aankomsttijd Afstand Km
             
Zondag 27/5 w.s.v. de Vijf sluizen 5835.10 - 12:35 19:55 76,4
Maandag 28/5 achter sluis Hagenstein 5842.05 06:55 09:00 11:25 23,1
Dinsdag 29/5 Eiland v Maurik 5844.30 - - - -
Woensdag 30/5 Eiland v Maurik - 02:25 09:47 11:35 15
Donderdag 31/5 Rhenen 5846.07 01:37 10:10 14:35 45,9
Vrijdag 1/6 Rhederlaag 5850.22 04:15 09:30 12:40 34
Zaterdag 2/6 Achter sluis Eefde 5853.01 02:39 09:08 14:22 48,2
Zondag 3/6 Almelo 5858.09 05:08 09:56 13:07 18,3
Maandag 4/6  Kloosterdijkbrug  5860.23  02:14  09:20 13:15 11
Dinsdag 5/6  Coevorden  5862.58  02:35 10:32 12:15 12
Woensdag 6/6  Nieuw amsterdam  5864.40  01:20 09:55 11:40 8,5 
Donderdag 7/6  Achter Sluis Oranje  5866  00:45 09:32 13:18 4,9 
Vrijdag 8/6  Bager Compascuum  5866.45  02:11 09:13 14:45 14,3 
Zaterdag 9/6 Na 2 Provinciën brug 5868.56 02:47  10:07 14:49 16,2
Zondag 10/6  Haren Duitsland 5871.43 04:59  09:42 15:50 41,9 
Maandag 11/6 Jachtclub YC Lingen 5876.42 - - -
Dinsdag 12/6 Jachtclub YC Lingen 05:21 09:03 18:39 36,7
Woensdag 13/6 Ibenburen PK 4  5882.03  02:35 10:26 12:58 28,6
Donderdag 14/6 Achmer PK 30 5884.38  03:25  08:42 12:05 31,4
Vrijdag 15/6 Bad Essen PK 62 5888.03  02:42 09:19 11:57 26,2
Zaterdag 16/6 Hille PK 88 5890.45  - - -
Zondag 17/6 Hille  - 03:25 12:06 15:25 33,6
Maandag 18/6 Poll Hagen PK 123  5894.10 03:43 09:13 12:53 32,8
Dinsdag 19/6 Hannover PK 161 5897.53  02:31 09:30 12:22 23,5
Woensdag 20/6 Sehnde PK 184 5900.24  03:42 09:25 13:05 38,4
Donderdag 21/6 Braunschweig PK 223 5904.06  01:10 09:04 10:10  11,2
Vrijdag 22/6 Edesbüttel PK 234 5905.16  01:25 09:54 11:19  12,9
Zaterdag 23/6 Wolfsburg PK 246 5906.41 01:08 13:18 14:10 9,3
Zondag 24/6 Ortslage Rühen PK 256 5907.49 02:39 10:12 12:50 28,2
Maandag 25/6 Calvörde PK 284 5910.28 03:27 09:17 12:40 35,9
Dinsdag 26/6 Rorhensee PK 320 5913.55 03:01 09:11 13:52 29,1
Woensdag 27/6 Parey PK 349 5916.56 01:28 09:00 10:25 13,9
Donderdag 28/6 Genthin PK 363 5918.24  03:58  10:00 14:30 34,7
Vrijdag 29/6 Klein Kreutz Havel PK 52 5922.22  - - -
Zaterdag 30/6 Klein Kreutz Havel PK 52 02:32 09:40 13:10 23
Zondag  1/7 Marina Paretz PK 1,5 5924.54  05:17 09:20 15:22 50.5
Maandag 2/7 Oranienburg PK 26 5930.11  - - -
Dinsdag 3/7 Oranienburg PK 26 02:04 09:52 16:24 18,6
Woensdag 4/7 Voor sluis Liebenwalde 5932.25  01:40 09:35 12:03 13
Donderdag 5/7 Loskade op PK 11 5934.05  00:45 10:00 11:20 4,9
Vrijdag 6/7 Zehdenick PK 16 5934.50  01:05  11:28 12:30 8,5
Zaterdag 7/7 Burgwall PK 24,5 5935.55  - - - -
Zondag 8/7 Burgwall PK 24,5 01:25  09:10 10:36 11,1
Maandag 9/7 Voor sluis Kanneburg 5937.20 - - -
Dinsdag 10/7 Voor sluis Kanneburg - -
Woensdag 11/7 voor sluis Kanneburg - 02:30  09:22 12:01 17,6
Donderdag 12/7 Zehdenick PK 16 5939.50 01:16  09:26 10:45 10.8
Vrijdag 13/7  Voor sluis Bischofwerde 5941.06 04:20  08:40 14:47 38,5
Zaterdag 14/7  Hennigdorf Havelkan Pk2 5945.26 01:04 11:37 12:39 9
Zondag 15/7 Spandau 5946.30  - - -
Maandag 16/7  Spandau 02:13  08:58 12:05 18,2
Dinsdag 17/7  Berlijn centrum Pk17 5948.43 02:28 08:47 13:54 19,6
Woensdag 18/7  Köpenick Pk37 5951.11 - - - -
Donderdag 19/7  Köpenick Pk37 - 01:23 09:15 10:40 12,7
Vrijdag 20/7  Erkner Pk1 5952.34 - - -
Zaterdag 21/7  Erkner Pk1 - 01:30 09:21 10:51 12,9
Zondag 22/7  Schmöckwitz 5954.04 03:16 09:21 12:35 31,6
Maandag 23/7 Tellokanaal Pk15 5957.20 02:26 09:15 12:00 21,8 
Dinsdag 24/7  Potsdam 5959.46  01:26 09:35 11:02 13,1 
Woensdag 25/7  Werder 5961.12  01:20 10:18 11:36 12,4 
Donderdag 26/7  Marina Paretz PK 1,5 5962.32  - - - -
Vrijdag 27/7  Marina Paretz PK 1,5 - 02:04 09:05  11:10 20,6 
Zaterdag 28/7  Klein Kreutz Havel PK 52 5964.36  - - -
Zondag 29/7 Klein Kreutz Havel PK 52 - 03:23 10:45 14:55 31,8
Maandag 30/7 Brettin Roßdorfer Altkan 5967.59 00:46 09:42 10:29 6,8
Dinsdag 31/7 Genthin (tanken) 5968.45 01:29 11:42 13:10 14,3
Woensdag 1/8  Parey voor sluis Parey 5970.14 - - -
Donderdag 2/8  Parey voor sluis Parey 03:38 09:12 14:03 33,5
Vrijdag 3/8  Rothensee Pk320 5973.52  02:39 09:41 12:18 25,8
Zaterdag 4/8  Bülstringen Pk294 5976.31  01:07 10:33 11:37 10,3 
Zondag 5/8  Calvörde Pk284 5977.38  02:47 09:32 12:18 28,2 
Maandag 6/8 Ortslage Rühen grens OD 5980.25 02:33 09:05 12:00 22,1 
Dinsdag 7/8 Edesbüttel Pk234 5982.58 01:14 09:14 10:30 11,1 
Woensdag 8/8  Braunschweig Pk223 5984.12  01:15  09:08 10:30 13,2 
Donderdag 9/8  Heidanger aan Stichkanaal 5985.27  03:28  09:15 12:45 32,3
Vrijdag 10/8  Sehnde Pk185 5988.55  02:32 09:50 12:51 23,5 
Zaterdag 11/8  Hannover Pk161 5991.27  02:29 09:50 12:10 22,8 
Zondag 12/8  Haste  Pk138 5993.56  01:24 09:42 11:13  14,9 
Maandag 13/8  Pollhagen Pk123 5995.20  02:12 09:13 11:21 21,8 
Dinsdag 14/8  Minden Pk100 5997.32  02:13 09:19 11:28  21,3
Woensdag 15/8  Lübbecke MYC Pk80 5999.45  01:56 09:33 11:30 19,2 
Donderdag 16/8  Bad Essen Pk62 6001.41 03:18 09:20 12:30 31,7 
Vrijdag 17/8 Achmer Pk30 6004.59  02:38 09:38 12:15 26,1 
Zaterdag 18/8  Ibbenbüren Pk4 6007.37  -
Zondag 19/8  Ibbenbüren Pk4 03:25  11:55 15:20 33,1
Maandag 20/8  Fuestrup Pk79 Dortm Emsk 6011.02  01:34  11:32 13:37 13,8 
Dinsdag 21/8  Munster Pk66 6012.36  03:06 10:10 13:13 31,3 
Woensdag 22/8  Luidingshausen Pk34  6015.42  04:45 08:38 14:00 45,5 
Donderdag 23/8  Dorsten Pk 28  6020.27  03:12 09:25 13:20 31,9 
Vrijdag 24/8  Wesel Rijn Pk817  6023.39  - -
Zaterdag 25/8  Wesel Rijn Pk817  - - -
Zondag 26/8  Wesel Rijn Pk817  05:05 09:09  14:10 68,8
Maandag 27/8  Nijmegen Pk885 6028.44  02:29 10:02 12:20 31,5
Dinsdag 28/8  Tiel Pk915  6031.13  03:17 10:10 13:22 41 
Woensdag 29/8 Gorinchem  6034.30 04:55 11:15 16:15 56,4
Woensdag 29/8 WSV de vijf Sluizen 6939.25        
             
Motoruren Totaal 204.15 uur          
Kilometers totaal 1939 Km          
De reis was 96 dagen waarvan 17 dagen stilgelegen. Gevaren 79 dagen 204.15 uur motoruren = minder dan 3 uur per dag aan motoruren.