MASTER SLAVE SCHAKELING


Een paar jaar geleden werd bij wet geregeld, dat het stof wat bij het schuren van verf vrijkomt, opgevangen moet worden.

 

Ik ben begonnen met het gebruiken van een stofzakje aan mijn schuurmachine, maar ook dan heb je nog vrij veel stof, als je bijvoorbeeld een geplamuurde plek gaat schuren. Het werken met een stofzuiger die aan de schuurmachine gekoppeld wordt, geeft een veel beter resultaat. Ik kreeg alleen een hekel aan het steeds af moeten zetten van de stofzuiger als ik even iets anders moest doen. Soms sta je op een steiger en staat de stofzuiger op de grond en moet je steeds van de steiger af om hem aan en af te zetten. Tevens kost het redelijk veel stroom als de stofzuiger constant moet blijven draaien.

Omdat ik in die tijd een hobbyavond bij watersport vereniging Piet Heijn organiseerde en er op deze avond wat eenvoudige schakelingen gebouwd konden worden, heb ik een eenvoudige master slave schakeling ontworpen. Deze schakeling zorgt er voor, dat de stofzuiger gaat draaien als de schuurmachine wordt aangezet en tevens dat de stofzuiger stopt als de schuurmachine wordt uitgezet. Deze schakeling moest wel zo worden uitgevoerd, dat er geen aanpassingen aan de stofzuiger en schuurmachine moesten gebeuren. Uit deze eisen is de volgende schakeling geboren.


 MASTER SLAVE SCHAKELING


De werking van de schakeling is als volgt:

De '220V~ in' is de aansluiting via een snoer op het lichtnet. Het master blokje is een geaard stopcontact waar de schuurmachine op aangesloten kan worden. Zetten we de schuurmachine aan, dan zal er een stroom gaan lopen door de diodebrug, waardoor er een kleine wisselspanning komt te staan over de vier diodes. Zoals je kunt zien, staan er twee diodes in serie en twee diode sets contra geschakeld. Dit omdat de volledige sinus zowel positief als negatief doorgelaten moet worden. De kleine wisselspanning die over de diodes valt, wordt in de trafo omhoog getransformeerd en met één diode gelijkgericht. Deze gelijkspanning wordt met een condensator gebufferd en stuurt het solidstate relais. De condensator heeft tot doel dat bij het heel even loslaten van de schuurmachine schakelaar de stofzuiger niet direct uitschakelt. Een solidstate relais is een schakeling die contactloos een wisselspanning gecommandeerd door een gelijkspanning schakelt. Door dus een gelijkspanning op het solidstate relais te zetten, schakelt de stofzuiger in die op het slave stopcontact zit. Schakelen we de schuurmachine uit, dan valt ook de gelijkspanning op de ingang van het solidstate relais weg en stopt de stofzuiger.

Diodebrug

Solidstaterelais

 

Op de diodebrug de + en - doorverbinden

aansluitingen op brug


In de tekening is de aarding van de stopcontacten niet meegenomen. Meestal zijn stofzuigers en schuurmachines dubbel geïsoleerd en hebben geen geaard stopcontact nodig.

 

click om te vergroten Kast met eurosnoer aansluiting
 

Voor deze schakeling hebben we een 8 Amp solidstate relais gebruikt, waarmee dan ook een 8 x 220V  = 1760 Watt stofzuiger geschakeld kan worden. We hebben het solidstate relais op een stukje aluminium gemonteerd voor de koeling.

De trafo die we gebruikt hebben was een klein model uit een netadapter die 12volt kon leveren. De diode brug moet de stroom van de schuurmachine aankunnen en 5Amp zal dan ook ruim voldoende zijn.


  click om te vergroten click om te vergroten


De schakeling werkt nu al jaren naar volle tevredenheid. Ik heb wel bij de "Handy Man" een stofzuigerslang van 5 meter gekocht voor de verbinding tussen de stofzuiger en schuurmachine. Ook voor schuurklussen in huis is deze schakeling erg handig.

click om te vergroten Deze foto kreeg ik van Piet Domen die de schakeling ook heeft gebouwd, maar in een andere behuizing.


Pas goed op bij het bouwen en gebruiken van de schakeling.
Er wordt met 220V~ wisselspanning gewerkt en deze spanning is bij geen goed gebruik levens gevaarlijk. Gebruik ook een goede kunstof en waterdichte doos om de schakeling in te bouwen.

Op de volgende site staan een aantal opmerkingen c.q. reacties over deze schakeling

Circuits Online


Veel plezier bij het bouwen.

Piet IJzerbout Hein.