LED verlichting

Ik ben al een tijdje bezig om mijn verlichting in de boot om te schakelen naar LED verlichting. De boordspanning in de boot is 24Volt.
Toen ik de boot bouwde heb in voor alle verlichtingspunten alluminium bakjes gebogen die verzonken in het plafon gemonteerd zijn. In deze verlichtingsbakjes zaten twee buislampfittingen van porselijn. De buislampjes waren 12V 5Watt waarvan er twee in serie zitten.

Links: De buislampen in de verlichtings bakjes

Rechts: LED buislamp 39mm

In eerste instantie heb ik deze buislampjes vervangen voor een LEDbuislamp. Deze LEDbuislampen heb ik zonder stroombegrenzer in serie op de 24Volt accu gezet. De kleur van deze LEDbuislampen was erg wit en ik kon ze eigenlijk niet in een warm witte kleur krijgen.
Ik gebruikte de volgende LEDbuislamp: 39mm 2W 9-SMD LED 126-Lumen 6500K White Dome Light (DC 12V) bestelnummer SKU: 51002
bij http://www.dx.com Prijs 1Euro85

Om bij te lezen zijn deze LED's prima, maar het licht is te wit cq blauw om gezellig te zijn. De hoeveelheid licht was eigenlijk wel genoeg ondanks dat de LEDbuislamp maar 2Watt was.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere LED's.

In onze was en toilet ruimte in de boot had ik verlichting doormiddel van twee 8W TL balkjes. Regelmatig vooral bij koude, wilden deze TL balkjes slecht starten. Daarom wilde ik ze vervangen. Om het opgenomen vermogen hoefde ik dat niet te doen, want TL verlichting is ook veel licht en verbruikt weinig vermogen. Op de DX.com site zag ik LED verlichting strippen die 12cm lang waren. (zie onder)

10W 1050lm 3000K 1-LED Warm White Light Ceiling / Spotlight Lamp - Yellow + Silver (DC 12~14V)

Betelnummer DX.com SKU: 195839 Prijs 3Euro62

Material Plastic + Aluminum
Color Yellow + silver
Power 10 W
Color BIN Warm white
Rate Voltage 12~14 V
Luminous Flux 950~1050 lm
Color Temperature 3000 K
Current: 720mA

 

Ik heb twee van deze LED strippen in serie op de plaats van de TL balk gezet. De twee LED strippen die 12cm lang zijn heb ik in serie gezet met een weerstand van 20 Ohm. De stroom bij een spanning wat de accu meestal is van 25Volt, is 143mA. Bij 30Volt is de stroom 313mA. Voor test heb ik geen elektronische stroombegrenzing schakeling gebruikt. Dit zal wel een lichtval betekenen als er ergens op het net een stroom wordt getrokken waardoor de spanning zakt. Door de LEd strip op een stroom van 143mA te zetten is de levensduur lang en de LED geeft met deze stroom licht genoeg. De LEDS zijn op een alluminium plaat gemonteerd voor de koeling.

Testschakeling

 


LED's zonder glas

   

Dit is het resultaat met een melkglasplexiplaat er voor.
Zelf vind ik het erg mooi licht.

 Tevens had ik LED's bij DX.com gekocht om in de plafonbakjes te monteren. Het zijn de volgende LED's:
DIY 10W 3050~3250K 800~900LM Warm White Light 9-LED Module (DC 9~11V / 3-Pack) bestelnummer: 142033.
Prijs 5Euro35 voor drie stuks

Model: 6226
Material: Plastic + Aluminum
Power: 10W
Color BIN: Warm white
Rated Voltage: 9~11V
Luminous Flux: 800~900LM
Color Temperature: 3050~3250K
Current: 1050mA

Ik heb twee van deze LED's in serie in het bakje geplaats met een stroom begrenzing schakeling. De stroom is begrensd tot 200mA. De LED'szijn op een alluminium plaatje gemonteerd samen met de stroom begrenzing. De alluminium plaat is met een beetje koelpasta in het bakje geplaatst. De vermogens transistor moet wel gekoeld worden. Ik heb hem ook op het alluminium plaatje gemonteerd waar de LEDS op zitten. Denk er wel om dat de transistor geisoleerd op het alluminium pllatje gemonteerd moet worden als het bakje aan de massa van het schip hangt. Het is eigenlijk beter om dit altijd te doen. In de LEDS zitten twee gaatjes waar ik M3 schroefdraad in heb getapt. Deze met een paar verzonken M3 boutes vanaf de achterzijde vastgezet.

De stroom is te regelen door de weerstand van 2 Ohm aan te passen.

De twee LEDS in serie met een stroom begrenzing. Het resultaat met 200mA stroom


Hieronder de stroom begrenzing.

De stroom begrenzing bevat niet veel onderdelen.
1x transistor BC547
1x transistor TIP 102
1x weerstand 10k Ohm 1/4 Watt
1x weerstand 2 Ohm 1/2 Watt

Ik wil nu nog proberen om twee van de LED strips die ik boven heb gebruikt in een plafon bakje te monteren.

 frame plafon lamp

 Hier boven een foto zoals ik de houder heb gemaakt voor de twee LED strips. Deze houder past in mijn bestaande lichtbakjes en wordt met twee boutjes vastgezet. De print is de stroombegrenzing waarvan het schema boven in de beschrijving staat. De stroom heb ik op 120mA ingesteld. De LED strips en de TIP 120 heb ik met koelpasta gemonteerd. Hier onder het frame.

 

Hiernaast het frame wat ik gemaakt heb om de LED's en stroombegrenzing te monteren.

Dit frame past in mijn bestaande plafon verlichting die uit een aluminium bakje bestaat.

Zie hier het lichtbakje


Reactie op de led verlichting:


Ik las over de led verlichting.

Ik heb voor de vakantie in alle Vetus  plafonieres type Yolanda waarin 2 buislampjes zitten de lampjes vervangen door Festoon lampjes van Led world.
De gegevens: 24 volt, 2 watt, kleurtemp Warmwit 3000K, Type CB9SFES24vWW. Prijs á 1,95 per stuk.
Deze lampjes moeten geinstalleerd worden met een  spanningsbegrenzer .
Deze zijn gemakkelijk te installeren. Het type begrenzer welke ik gebruik is L7824CV, te koop bij de Radiobeurs in Dordrecht of Conrad.
Ik verlengde de 3 draden en sloot ze aan (  24v+   ,aarde en uitgang 24 v ) Kosten á 0,80 per stuk.
Mooi licht. Lijkt exact op de kleur van de buislampjes.
De spanningsbegrenzer wordt absoluut niet warm. Ik heb hem bevestigd op het lamphuis.
Als ik in de salon en stuurstand alles aansteek , 6 x 2 buislampjes = 24 watt ( 0f 36 ? ) of in de oude situatie 12 x 15 watt scheelt dat enorm in het verbruik. Trouwens ook ankerlichtlampjes zijn bij Ledworld te koop.
Adres: http://ledworld.nl/auto-boot.html
Alles twee dagen later in huis.
Ik hoop dat je met deze info wat kan.

Johan Jongeneel.