DAG 8

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
dag 8 Woensdag 1-7-2009      
Vertrek Keersluis Beernem   Urenteller 4540h17m
      Vertrek 10:39
Tussenstop Moerbrugge 11:01 tot 12:12    
Afstand 10Km Totale afstand 356Km  
Motoruren 01h24m Totaal motoruren 34h39m  
Reistijd 02h33m Totale reistijd 43h31m  
Aankomst Brugge 13:12    

Vanmorgen woensdag 1 juli is het weer erg mistig als we wakker worden. We doen alles op ons gemak en drinken eerst nog koffie. Om half elf is de mist opgetrokken en vertrekken we.

boven: vertrek bij Beernem

Na Beernem liggen bakboord bunkers die bewoond worden door vleermuizen
  Bunker  

Drie km verderop leggen we aan achter brug Moerbrugge om boodschappen te doen. Hier kan je ook water tanken, alleen is er een brandslang aansluiting. We fabriceren een nippel die past en we tanken water. Ondertussen komen de vrouwen bepakt en gezakt terug met heerlijk gebak en fijne vleeswaren. We varen gelijk verder richting Brugge.

We moeten lang wachten voor de Gentpoortbrug

Na een half uurtje bereiken we de bruggen die toegang geven tot Brugge. Dat is bijna altijd wachten. De eerste draait snel maar voor de tweede moeten we 10minuten wachten. We gaan naar de Coupure haven en voor deze haven ligt de coupure brug. Als ik die oproep, verschijnt de havenmeester direct  en opent de brug. We krijgen een plek stuurboord in de haven en worden aangepakt door de vrouw van de havenmeester.

De Coupure is een 17e eeuwse doorsteek die de oude binnenstad van Brugge dwarst. De jachthaven is bereikbaar vanuit de ringvaart via de Conzett-brug. De bediening van deze ophaalbrug kan je aanvragen via "centrale Kruispoort", VHF kanaal 18, of na afspraak met de havenmeester.
GSM havenmeester:
0479/24.63.87
Brugbediening om:
09.00 - 11.00 - 13.00 - 15.00 - 17u45.

Coupure haven in Brugge   Ga naar de Coupure haven

We hebben onder het varen al gegeten, zodat we gelijk Brugge in kunnen.

Coupure haven in Brugge Rondvaart Brugge

 

BRUGGE

Brugge wordt vaak het 'Venetië van het Noorden' genoemd en is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. De stad is vooral bekend door zijn idyllische waterwegen, de goed bewaarde historische kern en priester-dichter Guido Gezelle. Brugge is in feite een groot middeleeuws openluchtmuseum waar je uren kan wandelen langs de reien, pleintjes, historische gebouwen en monumentale kerken. Verdwalen kunnen jullie er niet want het Belfort torent steek overal hoog boven alles uit.

   
Belfort van Brugge
 

Heilige Bloedbasiliek






 

De Heilige Bloedbasiliek is gebouwd bovenop de Heilige Basiliuskerk uit de 12e eeuw. De onderkerk is een fraai voorbeeld van romaanse bouwstijl. In de rechterzijbeuk is een houten gepolychromeerd beeld van Maria met kind uit omstreeks 1300 te zien. Ook de Heilige Bloedbasiliek was oorspronkelijk een romaanse kerk maar die werd in de 15e eeuw in gotische stijl gerenoveerd. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk verwoest om daarna te worden herbouwd, waarbij de bovenkapel ook werd voorzien van felle muurschilderingen. Volgens de overlevering nam graaf Diederik van Elzas in 1150 uit Jeruzalem een stukje stof mee met het bloed van Jezus. Hij zou dat hebben gekregen van de patriarch van Jeruzalem na de tweede Kruistocht. Vervolgens gaf hij opdracht om de Basiliuskerk te bouwen om het reliek in onder te brengen. Het is niet helemaal zeker of dit verhaal waar is. Waarschijnlijker is dat de latere graaf Boudewijn IX het bij een kruistocht in 1203 meenam uit Constantinopel. Het reliek wordt bewaard in een uitbundig versierd schrijn dat in 1817 gemaakt werd door de Brugse goudsmid Jan Crabbe. Hij verwerkte zo'n 30 kilo goud en zilver en meer dan 100 edelstenen. Dit schrijn wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag tijdens een processie door Brugge gedragen. In het Museum wordt de geschiedenis van het reliek en de basiliek uit de doeken gedaan en verder ziet u er onder meer een zilveren kroontje uit de 15e eeuw dat werd geschonken door Maria van Bourgondië en enkele schilderijen.

                 


BRUGGE

 

Bij de toeristische informatie in Brugge krijgen we een folder van een Friet museum in Brugge.
Morgen gaan we het museum bezoeken want van Friet bakken willen we alles weten.

Brouwerij De Halve Maan kan teruggaan op een lange geschiedenis. Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij "Die Maene" aan het Walplein. In 1856 wordt Leon Maes, alias Henri I eigenaar van het pand. In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste herstartte de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Onder de nieuwe naam "Brugse Zot"lanceerde hij zijn nieuwe bier, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld werd. Vandaag de dag is Brugse Zot het enige bier dat nog in de Brugse binnenstad gebrouwen wordt: het enige echte Brugse stadsbier!

Een naam met een legende

Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit: "Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zottenhuis!" Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam "Brugse Zot".
       

Horen zien en zwijgen

Joop voor de rechters

Kleine operatie

Bevalling
Een koetstocht door het hart van de Brugse binnenstad, over eeuwenoude bruggetjes en pittoreske straten. De koetsier geeft uitleg en halfweg rust het paard even aan het Begijnhof, terwijl wij het Begijnhof bekijken.
       
   
Bij de paardentram

Belfort Brugge

Een Belfort is een middeleeuwse wachttoren voorzien van een stormklok. Zo'n bouwwerk was in Vlaamse steden gewoonlijk verbonden met de Hallen, vandaar ook halletoren genoemd. Een hal is een overdekte marktplaats of beurs. Dergelijke bouwwerken konden niet indrukwekkend genoeg zijn. Ze symboliseerden namelijk de vrijheid en zelfstandigheid van de stad en waren een teken van stedelijk macht en rijkdom. De bouw aan de hallen en het belfort begon gelijktijdig. De hallen zijn uitgebreid in de 14e en de 16e eeuw. Ze zijn gegroepeerd rond een vierkante binnenplaats.
 
 
Mooie gevels

Hoegaarden

Jupiler
Coupure haven

Het zoveelste biertje

Prachtige gevels
   

In Brugge een heerlijke middag gehad en diverse soorten bier gedronken. 's-Avonds uit eten en dan koffie en bier op het steiger in de haven.

Terug naar dinsdag 30/6 HOME

Verder naar donderdag 2/7