DAG 10

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

 
dag 10 Vrijdag 3-7-2009      
Vertrek Jabbeke   Urenteller 4543h43m
      Vertrek 10:00
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
9 sluis Plassendale 10:15 10:15 10:15
10 sluis St. Joris 12:51 12:51 13:02
Afstand 27Km Totale afstand 400Km  
Motoruren 02h57m Totaal motoruren 39h38m  
Reistijd 03h14m Totale reistijd 48h55m  
Aankomst Nieuwpoort vww Westhoek 13:14 liggeld 11Euro  
Terug naar donderdag 2/7  

Verder naar zaterdag 4/7

 
Vrijdag 3 juli Motor gedaan en het journaal bijgewerkt onder de koffie. Dan gooien we met wat minder weer los en varen richting Nieuwpoort. Iets verderop komen we bij sluis Plassendale, waar we het kanaal  Plassendale á Nieuwpoort in gaan. De sluis staat open, alleen moet de sluiswachter de brug over de sluis openen. De bruggen verderop hebben marifoonkanaal 20.
Kanaal Brugge - oostende   Sluis Plassendale mar. kan. 20 In sluis plassendale
Iets verderop bij het plaatsje oudenburg is een aanleg mogelijkheid, maar die ligt helemaal vol. Er kunnen hier wel 10 jachten liggen. Onder de Zandvoordebrug door kan je stuurboord ook liggen ( zie foto onder) om het stadje oudenburg te bezoeken. De bruggen worden hier door één bruggenwachter bediend en we moeten in konvooi van 5 jachten  door het kanaal. Helaas is er één jacht bij wat erg langzaam vaart en het konvooi ophoud. Bij Leffinge is een aanleg voor jachten en twee jachten gaan daar na de brug liggen. Wij gaan verder want we willen naar de jachthaven van Nieuwpoort. In dit kanaal kan je maar langzaam draaien want het is erg ondiep. Soms heb ik maar 70cm onder de diepte meter. Ik krijg ook twee keer iets door de schroef wat een behoorlijke knal geeft. Bij de laatste brug de Rattevallebrug roept de bruggenwachter dat hij de Sint Joris sluis zal bellen dat wij er aan komen.
Cojo vaart sluis Plassendale in     Zandvoordebrug in Oudenburg

Aanleg Oudenburg


kanaal  Plassendale  á Nieuwpoort   kanaal  Plassendale á Nieuwpoort Sint Jorissluis Mar. kan. 20

Nieuwpoort

Jachthaven vvvw - Westhoek Jachthaven vvvw - Westhoek    
Als we bij de Sint Joris sluis aankomen staat hij al open en de lichten staan op groen. We schutten snel en varen achter de sluis de jachthaven van Nieuwpoort in. Dit  is vww - Westhoek gelegen op het spaarbekken van de IJzer te Nieuwpoort. Het is etenstijd en de havenmeester is er niet. Iemand roept vanaf de steiger waar we moeten gaan liggen. We meren de boten achterelkaar aan een lang steiger af en besluiten gelijk Nieuwpoort in te gaan.
Voor de ganzenpoot   Langs de haven naar het strand  
De fietsen van de boot en gelijk op de pendalen. Het is heerlijk weer en we fietsen langs de haven naar de pier. Op de pier staan netten die door een hefboom en een lier te bedienen zijn. Voor een paar euro mag je met deze installaties een uur vissen. Vooral veel jeugd staat dan ook te vissen, maar er worden alleen kleine krabben gevangen. Sommige mensen geven ze aan de meeuwen. Op zee is een aantal optimisten aan het zeilen, maar omdat de wind aanwakkert komen ze terug naar de haven. Er lopen behoorlijke golven, dus het is spectaculair hoe ze tussen de pieren zeilen. Er komen er nog een paar in de problemen, die dan omslaan. Een aantal rubberboten snelt toe om ze te helpen.
Vissershaven Nieuwpoort   In de haven een zeilboot lichten  
De IJzer is de enige rivier die in België in zee uitmondt. De Sint-Jorissluis werd bij de aanleg van het spaarbekken (dat op zijn beurt werd uitgegraven om de autosnelweg E40 te voorzien van een overgang over de rivier de IJzer) aangelegd en betekende een nieuwe verbinding tussen de Brugse Vaart en de IJzer. Daardoor kon de sluisdoorgang van de IJzer naar de Ganzenpoot weggehaald  worden.

Buitenhaven Nieuwpoort
 
We fietsen naar de pier
 

 

De pier van Nieuwpoort Zeekanaal naar Nieuwpoort    

Zeilschool met optimisten     Voor een paar centen vissen
We fietsen weer een stukje terug en pakken een pilsje in een cafeetje aan de haven. Ik heb voor de tweede keer deze vakantie een lekke band. Gelukkig hebben we plaksel, dus is het weer snel gefikst.  Dan fietsen we nog wat door de stad en doen nog wat boodschappen.
  Heerlijk uitwaaien op de pier   Lekke band met gelukkig plaksel
Op de haven terug gekomen gaan we eerst naar de havenmeester die later Guy blijkt te heten. We maken daar geen goede beurt want we hadden ons niet gemeld en waren zomaar weggegaan en lagen op een verkeerde plek. Na wat uitleg draait de hevenmeester bij en blijven we nog wat ouwehoeren in het havenkantoor. Dan naar de kantine van de jachthaven. Hier kan je goed eten, wat we dan ook wel doen. We drinken nog een wijntje op het steiger en maken met de havenmeester een afspraak om morgen diesel te tanken.

Wasmachine 3Euro. Havengeld 11Euro. Internet 1Euro.

Wat ons opvalt, is de rij met mensen voor de viswinkels. Het lijkt wel of de vis op de bon is. Morgen willen we vis bakken, dus zullen wij ook wel in de rij moeten staan.
    Lekker mosselen eten Uit eten in de kantine v/d haven

''s-Avonds fietsen we naar het Albert I monument. Dit monument staat aan de ganzenpoot waarop vijf sluizen uitkomen. Ik maak nog twee foto's van de ganzenpoot waar we morgen langs moeten varen. Op de bovenstaande foto is de ganzenpoot met het monument goed te zien. Ook de jachthaven op het binnenmeertje waar we liggen is te zien.


Albert I Monument

    Ganzenpoot  

Het koning Albert I monument kwam tot stand met de steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. Omdat de IJzer in het verloop van deze oorlog een cruciale rol speelde, kon dit monumentaal gedenkteken geen betere plaats toegewezen krijgen dan de rechteroever van deze rivier. Het bij hoog water openzetten van het sluizencomplex "Ganzenpoot" aan de voet van dit monument zette immers de IJzervlakte onder water zodat de opmars van het Duitse leger gestuit werd. Het monument is vervaardigd met uit modder gebakken baksteen. Je ziet in de zuilen trouwens granaatscherven die met de klei mee gebakken zijn. Het monument, ontworpen door architect Juliaan De Ridder, heeft een cirkelvormig grondplan met een diameter van 30 meter. Het rust op een kruisvormige sokkel met een oppervlakte van 2500 m². Twintig kubusvormige zuilen (2x 1 meter) schragen een ringbalk met een omtrek van bijna één hectometer. Op de binnenkant van deze rondgang zijn, in vergulde letters, twee gedichten aangebracht. De Nederlandstalige tekst is van August van Cauwelaert, de Franstalige is van Maurice Gauchez. Centraal in de zuilenkring staat een ruiterstandbeeld van Koning Albert I. Dit beeld, vervaardigd door Karel Aubroeck uit Temse, rust op een vier meter hoog voetstuk en is zelf vier meter hoog. Reeds 2 maal werd het zwaard van het standbeeld gestolen.

Terug naar donderdag 2/7 HOME

Verder naar zaterdag 4/7