DAG 31

VAKANTIEREIS 2009 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME

vrijdag 24-7-2009      
Vertrek Na sluis Ruisbroek   Urenteller 4590h54m
      Vertrek 10:47
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
44 sluis Anderlecht   10:57 11:13
45 sluis Molenbeek   11:32 11:42
Afstand 10Km Totale afstand 827Km  
Motoruren 01h13m Totaal motoruren 85h05m  
Reistijd 01h26m Totale reistijd 105h00m  
Aankomst Brussel jachthaven 12:13    
Terug naar donderdag 23/7  

Verder naar zaterdag 25/7

Vrijdag ochtend na goed geslapen te hebben op deze plek, vertrekken we om kwart voor elf. We doen twee sluizen en varen door Brussel. Sinds we voor de laatste keer geweest zijn, is deze doorvaart een stuk schoner geworden. Er drijft veel minder vuil en het water is volgens mij een stuk schoner.
    sluis Anderlecht  
  uitvaart sluis Anderlecht een plek om te overnachten in Brussel bootje in park wat
elk jaar meer gesloopt wordt
door Brussel varen      
enige brug in Brussel
die open moet
     

Brussel

sluis molenbeek    

Sluis Molenbeek midden in Brussel

 

    Er is een strand op de kade
gemaakt
jachthaven Brussel

Jachthaven Brussel

We betalen voor twee nachten en dat kost 36,40Euro. Hierin zit wel de electro, douches en wasmachine gebruik. Als we betaald hebben pakken we de metro tram nr. 4 en rijden naar het centraalstation zuid. Joop koopt alvast de kaartjes voor morgen zodat ze zo naar de trein kunnen.
    De Beurs  
Dan rijden we door naar Brussel. Een heerlijke oude stad met enorm veel winkels en oude gebouwen. We maken een wandeling door de stad en drinken een biertje op de markt.

De Beurs

Dit gebouw werd tussen 1868 en 1873 opgetrokken door Léon Suys. De architect gaf het een neoklassieke stijl verfraaid met tal van decoratieve elementen, waardoor het één van de meest opgesmukte gebouwen uit het Brussel van de 19de eeuw was. Op het fronton zien we een bas-reliëf: "België beschermt de industrie en de handel".

    De Beurs  

Brussel

Het valt wel op dat alle winkels bewakers hebben en we zien nog een achtervolging van een kleren dief. De bewaker schreeuwt zo dat alle bewakers van andere winkels naar buiten vliegen en de dief aanhouden. Laat in de middag gaan we ergens nog wat eten en drinken en weer met de metrotram naar huis. Ik heb me niet zo veilig gevoeld in Brussel.

Grote Markt

De Grote Markt is één van 's werelds mooiste stadspleinen. Elke toerist vindt het schitterend. Schrijvers zoals Victor Hugo en Baudelaire waren ook onder de indruk van de schoonheid van het plein. De herkomst van de Grote Markt is een beetje vreemd. Op de plek waar nu de markt is gevestigd, lag vroeger een zandbank. De rivier de Senne liep er door heen.

 Stadhuis 

Als je de Grote Markt oploopt vanuit één van de zeven zijstraten zie je meteen een groot gotisch gebouw. Dit is het stadhuis van Brussel en het is het mooiste stadhuis van alle Lage Landen. De stad groeide in de 14de eeuw hard en had daarom behoefte aan een sterk administratief centrum. De locatie van de bouw werd de Grote Markt. De eerste steen werd gelegd in 1402. Het originele stadhuis, dat is tegenwoordig de linkervleugel, was klaar in 1405.

    even aanraken brengt geluk  

      Manneken Pis van Brussel

Manneken Pis

Dit standbeeld van de kleine plassende jongen is één van de grootste toeristische attracties van Brussel. Veel mensen weten niet wat het nou precies inhoudt. Het is eigenlijk niks meer dan een decoratie op de top van een fontein waar mensen in de Middeleeuwen hun verse water kwamen halen. Manneken Pis bestond al in de 15de eeuw. Zo heette toen een fontein in de Stoofstraat.
De officiële herkomst is terug te leiden tot 13 augustus 1619 toen de stad de beeldhouwer Jerome Duquesnoy opdracht gaf om een bronzen versie van Manneken Pis te maken om zodoende de oude versie te vervangen. Door de eeuwen heen is Manneken Pis vaak verstopt om hem te beschermen tegen vijandelijke legers.

Er zijn veel legendes over Manneken Pis. Volgens één van deze legendes had een kleine jongen tegen de deur geplast van een heks die woonde op de plek waar nu nog steeds de fontein staat. De heks was zo kwaad dat zij de kleine jongen in een standbeeld veranderde.

Een andere legende zegt dat een man zijn kleine zoon was verloren. Hij vond het kind na twee dagen, vlakbij de plek waar nu de fontein van Manneken Pis kan worden bewonderd. Toen de vader het kind zag, was deze aan het plassen. Als teken van vrijheid, liet de vader daarop een fontein maken met daarop een standbeeld van een plassende jongen. 

    komt een bui aan  hier gaan we morgen heen 

Op de grote markt een pilsje drinken.

      St Hubert galerij

 St. Hubert galerij

De St. Hubert galerij is een goed voorbeeld van een typisch 19de eeuws gebouw, het overdekte winkelcentrum. Tussen 1820 en 1880 werden 7 van zulke overdekte winkelcentra gebouwd. Drie van de 7 hebben het overleefd: de St. Hubert galerij, de Bortier galerij en de Noord Passage. Deze galerijen hadden een dubbele functie: de begane grond was bestemd voor winkels, de bovenste sectie was bestemd voor woonruimte.

In Brussel zien we overal tekeningen van stripfiguren op muren van gebouwen. 

De Metrotram is een kermis attractie. Ze rijden zo hard en gaan dan vol in de remmen. De mensen rollen door de tram, maar niemand durft er iets van te zeggen. In Rotterdam zouden ze ontslagen worden. En het gebeurt niet één keer, maar tientallen keren. Keihard remmen en keihard optrekken en stotend rijden. Als Mar voor in de tram moet betalen ga ik achter haar staan om haar vast te houden, anders gaat het niet. Gelukkig komen we heelhuids aan bij de jachthaven en drinken s'-Avonds nog een lekker pilsje op het bezoek van Brussel.
Guus Flater is weer bezig op de linkse foto.