|
Het recept voor de beste friet. |
|
Van Dale heeft het woord Friturist opgenomen in haar woordenboek. |
|
''Miljoenen keren al werd het woord Friturist gebruikt, maar het werd niet opgenomen in onze omgangstaal'', zegt Gilbert Van Houtte (70), gepensioneerd Friturist en oprichter van de beroepsvereniging Navefri. ''Na 25 jaar niet-aflatende inzet is deze erkenning de kroon op het werk''. |
Friet geschiedenis
Een spoor leidt ons naar Frankrijk en zelfs doorheen Spanje, waar men volgens aantekeningen reeds in 1880 de in olie gebakken aardappelstikjes kende. Volgens een andere bron bakte men zelfs al sinds eeuwen in het Franse Périgord aardappelbrokjes in de vetopvanger onder het braadspit. Deze methode wordt hedendaags nog toegepast in oudere boerderijen in de Périgord en Midi-France." Het afdruipend vet van een gans of een ander vetrijk stuk vlees aan het spit, wordt opgevangen in een gietijzeren of koperen bakvormige schotel: de "léchefrite". Daarin worden dan de in schijfjes gesneden rauwe aardappelen gedropt om ze er na een korte tijd mooi bruin en knappend uit te vissen.
|
|
|
|
Friet pannen |
Friet vet |
Aardappel schiller |
|
Een ander frietverhaal situeert zich in Luik rond
1820, waar men het heeft over een verdwaald stukje aardappel dat zomaar in een pot kokend vet verzeilde. Dit gebeuren zou de aanleiding geweest zijn tot de geboorte van de friet, waarbij de Walen zich het haat uit het hoofd zouden trekken met de bewering dat de enige ware ontdekkers van de friet te zijn. Er ontstonden overal kleine frituren waarbij men een portie friet toen
"un russe" noemde, vooral in
Charleroi. Deze benaming was eigenlijk een spotnaam die zou zijn ontstaan rond 1857 toen de Engelsen en de Fransen een oorlog uitvochten tegen de Russen in Crimée in de provincie Luik.
(uit: Toute les pomme de terre van Lucienne Desnoues).
Met de ontdekking van een manuscript "Curiosit's de la table dans le pays bas Belgique" uit 1781 zijn velen een andere mening toegedaan. Een aantekening daaruit beschrijft hoe de arme bevolking in de provincie Namen dagelijks hun visjes uit de Maas haalden om hun honger te stillen. 's Winters, wanneer de Maas meestal dichtgevroren was, haalden de arme lieden de vetpot uit de kelder. In het hete vet bakten ze dan een soort langwerpige aardappeltjes, die gesneden waren in de vorm van kleine visjes. Dit soort dikke frieten werd reeds gebakken in 1680.
|
|
|
|
Aardappelschillers |
Krantenknipsel |
|
|
Friet informatie
Dan nog even snel naar boekenzaak de Slechte die naast het museum zit en weer terug naar de Coupure haven. Cor heeft ijs meegenomen, dus eerst ijs op de Cojo. We gooien 5 minuten voor half één los en de havenmeester draait de coupure brug.
|
|
|
Uitgang Frietmuseum |
Sint-Janshuismolen Brugge |
Bruggen rond brugge |
De huidige Sint-Janshuismolen is al de derde molen op die plek. De wal of mote waarop de molen nu nog staat werd gemaakt bij de oprichting van de tweede stadsomwalling na de uitbreiding van het grondgebied in 1297-1300.
Dan door de vele bruggen van Brugge en een sluis, wat weer traag verloopt. In de sluis blijft er nog een schip hangen, omdat hij ergens op blijft staan met zijn vlak en een Duitser haalt allerlei kapriolen uit in de sluis, wat nogal wat schade aan de huurboot geeft. Als we eindelijk uit Brugge zijn, krijgen we nog een paar bruggen die geopend moeten worden. In Jamberre ligt een voetgangersbrug die we oproepen op kanaal 20, maar waar we geen antwoord van krijgen. Als ik hem na een tijdje bel, zegt hij te gaan draaien want hij heeft ons niet gezien. Als de brug open gaat en joop door groen / rood vaart, begint de brugwachter op de marifoon te gillen dat hij dat niet mag. Hij heeft ons dus al die tijd zien liggen maar niets ondernomen. Hoe bestaat het. Iets verderop leggen we bakboord in het kanaal Brugge - Oostende aan. Heerlijke plek om te barbecueën en te zwemmen. We maken nog een fietstocht (prachtige omgeving) en ik krijg een lekke band die we gelijk plakken. Na een heerlijke avond zeer laat naar bed.
|
|
|
|
Kanaal Gent-Oostende |
|
Friet bakken in de praktijk |
|
|
|
|
Prachtige aanleg |
|
Frietkot langs het kanaal |