DAG 20

VAKANTIEREIS 2008 van de motorjachten Molecuul en Cojo

HOME


 
woensdag 16-7-2008      
Blijven in Rinteln   Urenteller 4432h42m
Trein + fiets Rinteln / Hameln 13,50 + 9,    
Afstand 0Km Totale afstand 657,5Km  
Motoruren 00h00m Totaal motoruren 73h17m  
Reistijd 00h00m Totale reistijd 88h45m  
 

 

Woensdag 16/7 We willen vandaag de trein van 11:10 naar Hameln pakken. Helaas als we uit bed komen regent het pijpenstelen en er is niet veel animo om weg te gaan. Als dan om 11:30 het een beetje droog wordt, besluiten we met veel commentaar van de vrouwen maar te gaan. We zijn nog niet de boten uit, of het regent weer net zo hard. In de stromende regen naar het station van Rinteln.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten  
Ziet er niet best uit tijdens de koffie

Op weg naar de fietsen

   

Mar kijkt niet blij en Joop en Cor hebben zich op het ergste voorbereid. Wat een verschrikkelijk weer en dan moet je nog een paar kilometer verderop met de fiets naar het station in Rinteln.

Je kan op het perron geen kaartjes kopen, maar je moet ze in de trein via een betaalautomaat kopen. We hadden hier verleden jaar op de Lahn ook al problemen mee.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten  
Nat op station Rinteln

We nemen de fietsen mee

   

De trein van 12:10 komt pas om 12:30 aan. We vragen in de trein aan een passagier om de automaat te bedienen en krijgen een dagkaart voor vijf personen. We hebben de fietsen in de trein meegenomen omdat we niet weten hoe ver het station in Hameln van het centrum af ligt. In 20 minuten zin we in Hameln. Het station zit ongeveer een 20minuten lopen van het centrum.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

Treinstation Rinteln

   

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

Mag dit zo wel????

  Effe wat eten na de treinreis  


We eten onderweg wat bij een bakkerszaak. Net buiten het centrum zit de INFORMATIE waar we eerst een film over Hameln bekijken en een folder krijgen. We laten de fietsen hier staan en gaan te voet verder.


click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Toeristeninformatie Hameln      

Website Hameln



 

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten

click om te vergroten Hameln is met zijn 60.000 inwoners het economisch, cultureel en toeristisch centrum van het Weserbergland. De sage van de rattenvangen maakte Hameln wereldberoemd. Haar rijkdom verwierf de stad als een gunstig gelegen handelsplaats aan de Weser. Dankzij deze economische bloei werd de stad gevuld met prachtig versierde huizen, die door de welgestelde kooplui werden gebouwd als bewijs van hun rijkdom. Zo kon Hameln uitgroeien tot een juweeltje van de Weserrenaissance.
Hochzeitshaus  

Hochzeitshaus Osterstraβe. In de jaren 1610 tot 1617 trok het zelfstandig stedelijk bestuursorgaan voor haar parlement dit machtige feestzaalgebouw op. Het renaissance gebouw is gekenmerkt door een krachtige geslotenheid, hoog fronton aan de voorzijde en drie statige dakkapellen in de dakconstructie aan de zuidelijke zijkant.  Onder rijk versierde gevels van de dakkapellen bevonden zich de toegangspoorten tot een wijnlokaal, raadswaag en apotheker. Hier werkte ook de ontdekker van de morfine, Friedrich-Wilhelm Sertürner. In de westelijk, vooraan gelegen  hoekkamer van de eerste bovenverdieping zou Tilly in de winter van 1630/31 samen met zijn officieren de memorabele vergadering hebben gehouden, waarin werd besloten de vesting Magdeburg te bestormen.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
    Leisthaus (museum)  

Leisthaus in Osterstraße. In 1585 - 1589 werd het huis gebouwd voor de koopman Gerd Leist. Het had boven de opslagverdieping een bizar, van spitsen voorzien fronton. De brede twee verdiepingen hoge "Utlucht" is met lijsten in de rest van de façade geïntegreerd. In de gevelnis van de Utlucht bekroning staat onder een hangende schelp een zeer plastische Lucretia.

click om te vergroten click om te vergroten Het is een prachtige stad met hele oude gebouwen en een mooi centrum. Alles draait hier om de rattenvanger. Het weer blijft tot half vier slecht, dan breekt de zon door. Het is erg druk met toeristen. We bezoeken het rattenvanger museum en om half vijf wordt er naast de kerk een toneelstuk van een half uur opgevoerd over de Rattenvanger.
     

Als je tussen midden mei en midden september naar Hameln komt, kun je op zondag en soms op woensdag het wereldberoemde rattenvangerspel in de openlucht meemaken. De 30minuten durende voorstelling op het terras van het Hochzeitshaus kan gratis bijgewoond worden.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
       

Er staan wel een paar honderd mensen te genieten van dit leuke toneelstuk.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
       

Sage van de Rattenvanger

click om te vergroten In 1284 dook in Hameln een zonderlinge man op. Hij droeg een veelkleurige, bonte jas en beweerde rattenvanger te zijn. Hij beloofde tegen betaling van een bepaalde geldsom de stad te zullen bevrijden van alle muizen en ratten. De burgers zegden hem deze beloning toe. De rattenvanger haalde een fluit boven en begon te spelen. Al gauw kwamen de ratten en muizen uit de huizen te voorschijn gekropen en ze begonnen zich rondom de rattenvanger te verzamelen. Toen hij van oordeel was dat er geen meer waren achter gebleven, ging hij de stad uit en trok hij naar de Weser. De hele troep volgde hem, stortte in het water en verdronk. Toen de burgers echter zagen dat ze van hun plaag bevrijd waren, kregen ze spijt over het beloofde loon en weigerden ze de man te betalen, zodat deze verbitterd wegging.
Maar op 26juni keerde hij terug in de gedaante van een jager, zijn gelaatsuitdrukking was beangstigend en hij droeg een rode vreemde hoed. Terwijl iedereen zich in de kerk bevond, liet hij zijn fluit opnieuw in de straten weerklinken. En deze keer waren het geen ratten en muizen die in grote getale kwamen aangestormd, maar kleine kinderen, jongens en meisjes van vier jaar oud. Terwijl hij zonder ophouden verder speelde, leidde hij de kinderen via de stadspoort weg naar een berg, waarin zij samen met de rattenvanger verdwenen.
Slechts twee kinderen keerden terug, omdat ze te laat waren geweest. Het ene was blind, zodat het de plaats waar de kinderen waren verdwenen niet kon tonen. Het andere kond was stom, zodat het niet kon vertellen wat er was gebeurd. Een knaapje had rechtsomkeer gemaakt om zijn jasje te halen en was zo aan het ongeluk ontsnapt. Sommige beweerden dat de kinderen in een grot waren gebracht en er in Siebenbérgen weer waren uitgekomen. In totaal zijn 130 kinderen verloren.

Naar de gebroeders Grimm, "Duitse sagen"

 

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
Zelfs een rat op de brug   Sluizen complex Hameln  

Historische achtergrond van de Sage.


De rattenvanger van Hameln is de bekendste Duitse sagefiguur ter wereld. De sage werd in ongeveer 30 talen vertaald en behoort in veel landen tot het standaardprogramma binnen het schoolonderwijs. Een precieze verklaring ervan was tot vandaag nog niet mogelijk. De versie met de hoogste waarschijnlijkheidsgraad is de kolonisatie van het Ostland. (Silezië, Moravië, Pommeren en Pruisen) Hierbij zouden nogal wat burgers van Hameln door een edelman zijn aangeworven om naar deze gebieden te trekken. Vooral de graaf van Schaumburg, die naar het gebied van Olmátz (het huidige Tsjechië) trok, wordt in dit verband vaak genoemd. De verbinding met de rattenvanger zou dan te maken hebben met de talrijke rattenplagen die er toen waren en die toen door rattenvangers te lijf werden gegaan, zij het met iets realistische methoden dan die van de sage. Beide gebeurtenissen zouden later in de overlevering met elkaar zijn vermengd.

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten
  Geschiedenis sluis Effe een klein ijsje Effe een wijntje

click om te vergroten click om te vergroten click om te vergroten We eten wat in de stad en nemen de trein terug naar Rinteln. We worden op de terugweg in de trein gecontroleerd en het kaartje blijkt niet voor de fietsen te gelden zodat we deze nog extra moeten betalen. Trein 13Euro50 en fietsen in trein 9Euro voor twee personen.
Terug naar Rinteln Fietsen vastzetten
in de trein
Mar kan nog lachen als we voor de fietsen moeten betalen  

  click om te vergroten

Een heerlijke dag in Hameln.

We rekenen s'-avonds in het clubhuis van de jachthaven af en wisselen nog een paar gegevens uit . Het liggeld van 20Euro voor drie nachten is erg laag. De havenmeester vindt het erg leuk, dat wij hier terecht zijn gekomen door een stukje uit de motorboot. Wij vertellen hem van onze site en hij belooft naar ons verslag te zullen kijken.

Onze clubvlag komt in het clubhuis te hangen.

  Avondzicht vanuit de boot  

Terug naar dinsdag 15/7

HOME

Verder naar donderdag 17/7