ROESTVASTSTAAL
 

Hulp bij de stroomkeuze:  de elektrode in mm - 1 x 60 = de lasstroom

 Wat is roestvaststaal?

Roestvaststaal is een ijzerlegering,waaraan Chroom en Nikkel zijn toegevoegd. Soms zijn aan deze legeringen ook nog kleine hoeveelheden molybdeen, titaan, niobium, koper en stikstof toegevoegd. Op deze wijze wordt een metaal met een zeer dunne, goed gesloten, hechte oxydehuid verkregen; dit in tegenstelling tot staal dat een poreuze oxydehuid heeft. Door de goed gesloten oxydehuid zal het corroderen (roesten) sterk worden vertraagd en wel zodanig dat van roestvaststaal gesproken mag worden. Het chroomgehalte varieert in roestvaststaal van 12 tot ca. 30%, het nikkelgehalte van 0 tot ca. 20%, het molybdeengehalte van 0 tot ca. 5%. De overige legeringelementen zijn in geringere mate toegevoegd.

De vele soorten roestvaststaal zijn gebaseerd op de metaalkundige structuur en onder te verdelen in 3 hoofdgroepen, namelijk: ferritische chroomstalen, martensitische chroomstalen en austenitische chroomnikkelstalen.

Een ferritisch chroomstaal bevat meer dan 12% Chroom en een laag koolstofgehalte (minder dan 0,15%), is magnetisch, niet hardbaar maar gevoelig voor korrelgroei. In verband met het gevaar voor korrelgroei zijn deze legeringen niet probleemloos te lassen. Een martensitisch chroomstaal bevat meestal minder dan 14% Chroom en heeft een betrekkelijk hoog koolstofgehalte (meer dan 0,10%), is magnetisch en hardbaar. Vanwege de hardbaarheid zijn de martensitische chroomstalen moeilijk lasbaar. Een austenitisch chroomnikkelstaal bevat meer dan 25% aan Chroom + nikkel en een laag koolstofgehalte, is niet magnetisch, niet hardbaar en niet gevoelig voor korrelgroei en zeer goed lasbaar.

Roestvaststaal elektroden

Deze moeten droog en schoon bewaard worden. Vochtige elektroden veroorzaken tijdens het lassen ernstige poreusheid in het lasmetaal, waardoor de corrosie -vastheid verminderd en de mechanische eigenschappen verlaagd worden.
Limarosta elektroden van smitweld zijn in EMR (extra moisture resistant) uitvoering hetgeen betekent dat deze elektroden veel minder gevoelig zijn voor vochtopname dan overeenkomstige rutiel / rutiel-basische typen.

Werkstukklem

Het is bij het lassen van roestvaststaal verboden de werkstukken of hulpgeleiders los op het werkstuk te plaatsen. Hierdoor ontstaan ter plaatse hoge temperaturen ten gevolge van de overgangsweerstand, waardoor ongewenste spanningen in het materiaal ontstaan en het materiaal oppervlak beschadigd wordt.

Elektrodekeuze

De elektrodekeuze wordt bepaald door het te lassen materiaal. De samenstelling van het lasmetaal dient zoveel mogelijk overeen te komen met de samenstelling van het plaatmateriaal.

Elektrode diameter en stroomsterkte

De elektrode diameter voor het lassen van grondlagen in V en X naden dient zodanig te zijn dat voldoende diep in de naad kan worden gelast.
Roestvaststaal elektroden kunnen met wissel en gelijkstroom worden gelast, waarbij i.v.m. lasbaarheid, spatten en uiterlijk van de las, de voorkeur uitgaat naar gelijkstroom.

Hechtlassen

Het hechten van een werkstuk is de belangrijkste bewerking van een apparaat.