DAF 575 SMERING


Dieselmotor

Smeerolie volgens

API classificatie

Viscositeit beneden

0°C

Viscositeit van

-5°C tot +30°C

Viscositeit boven

+30°C

DD 575 CC of CD SEA20 SEA30 SEA40

De smeerolie specificaties:

De benodigde hoeveelheid motorolie inclusief filter is 12Liter.

Zelf gebruik ik altijd Shell olie Gadinia 30. De motor draait nu 38 jaar en heeft 6190 Uren gelopen. Als je het kleppendeksel ligt, is het net of er nog nooit mee gedraaid is, zo schoon is alles onder het kleppendeksel. De motor olie wordt elk jaar ververst en er gaat al 38jaar Gadinia 30 in. Het smeerolie filter wordt ook elk jaar vervangen. Dit is een papierfilter.

 Op de DAF-dieselmotoren wordt een volledig druk-smeersysteem toegepast dat werkt volgens het tandradprincipe en waarbij een hoofdstroomoliefilter in het smeercircuit is opgenomen. De olietoevoer vindt plaats via geboorde kanalen. Cilinderwand en nokkenas ontvangen hun smering echter via de doorboorde drijfstangvoet.

Oliedrukmeter.

Deze meter is aangesloten op het druksmeersysteem van de motor en geeft de druk aan, welke in het smeersysteem heerst. Het meetelement bevindt zich naast het smeeroliefilter. Bij bedrijfstemperatuur moet de oliedruk bedragen: 0,35 kg/cm² bij stationair draaien. 3,5-4,2 kg/cm² bij 1000 omw/min. Bij een koude motor zal de meter in het algemeen een hogere druk aangeven.

Waarschuwing: wanneer de meter een te geringe oliedruk aangeeft, moet de motor onmiddellijk worden stopgezet.


Oliefilter

Oliefilter         DAF nr. 000236481 MANN filter H932/2T